Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)

Donosimo vam jedan veoma ukusan recept za čizkejk.
Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)
Foto: Pixabay
Čizkejk (cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno), piše Domaćica za vas.
 
Možete ga napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.
Njujork čizkejk (New York cheesecake) se pravi drugačije u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas. Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.
 
Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.
Sastojci za koru:
  • 250 g maslaca/margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 450 g krupnije mlevenog keksa
  • 7-8 kašika soka od pomorandže
Sastojci za fil:
  • 600 g krem sira
  • 300 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 600 ml slatke pavlake
  • 2 šlag fiksa
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)
Sastojci za voćni preliv:
  • 700 g malina
  • 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
  • 1,5 dl vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)
Priprema:
 
Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodajte keks i sok i umesite smesu. Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
 
Za fil prvo želatin prelijte vodom. Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja). Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom. Želatin otopite na ringli.
 
U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom. Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte. Za voćni fil  želatin prelijte vodom. Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja). 
 
U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi. Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer. Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider. Potom ga sipajte preko belog fila.
 
Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći). Obruč odvojite tankim nožem, skinite ga i dekorišite po želji.
Napomene:
 
Količinu šećera, prilagodite ukusu. Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu. 
 
Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama. Savetuje se da koristite masniji krem sir. 
 
Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.
 
Prijatno!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće