
Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)
Donosimo vam jedan veoma ukusan recept za čizkejk.

Foto: Pixabay
Čizkejk (cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno), piše Domaćica za vas.
Možete ga napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.
Njujork čizkejk (New York cheesecake) se pravi drugačije u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas. Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.
Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.
Sastojci za koru:
- 250 g maslaca/margarina
- 120 g šećera u prahu
- 450 g krupnije mlevenog keksa
- 7-8 kašika soka od pomorandže
Sastojci za fil:
- 600 g krem sira
- 300 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 600 ml slatke pavlake
- 2 šlag fiksa
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Sastojci za voćni preliv:
- 700 g malina
- 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
- 1,5 dl vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Priprema:
Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodajte keks i sok i umesite smesu. Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
Za fil prvo želatin prelijte vodom. Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja). Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom. Želatin otopite na ringli.
U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom. Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte. Za voćni fil želatin prelijte vodom. Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja).
U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi. Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer. Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider. Potom ga sipajte preko belog fila.
Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći). Obruč odvojite tankim nožem, skinite ga i dekorišite po želji.
Napomene:
Količinu šećera, prilagodite ukusu. Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu.
Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama. Savetuje se da koristite masniji krem sir.
Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
5
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar