Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer

Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova tehnika je popularna pred Uskrs jer jajima daje predivnu boju i kristalni sjaj.
 
Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke, piše Danas.rs.
Sastojci:
 
  • 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)
  •  1 litar crvenog vina, po mogućstvu domaćeg
  •  3 do 4 kašike šećera
  •  1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)
  •  voda po potrebi
Priprema:
 
Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.
 
U veću šerpu sipajte crveno vino, dodajte šećer i so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.
 
Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.
 
Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.
 
Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.
 
Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja.
 
Saveti:
 
Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.
 
Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu - zavisno od vina i dužine stajanja.
 
Ako želite rustičan efekat, u vino možeš dodati i malo crvenog luka, za dodatnu dubinu boje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Podbarac Bata

    18.04.2025 16:27
    uh
    Šteta vina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama

Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".