Bil Gejts predstavio novi tip toaleta uz pomoć tegle izmeta

Osnivač Majkrosofta pokazao teglu ljudskog izmeta kako bi skrenuo pažnju na globalni sanitarni problem.

 

Bi Gejts sa teglom izmeta
AFP
Gejts je demonstrirao opasnosti od zaraze uz pomoć tegle izmeta

 

Osnivač Majkrosofta, milijarder i dobrotvor Bil Gejts, imao je pune ruke u Pekingu u utorak, kada se pojavio na pozornici sa teglom punom ljudskog izmeta.

Tegla je bila njegov glavni rekvizit na izložbi o novim tipovima klozeta, na kojoj su predstavljene revolucionarne sanitarne tehnologije.

Zadužbina Bila i Melinde Gejts je u poslednjih sedam godina potrošila više od 200 miliona dolara na istraživanja u ovom polju.

Na izložbi je prikazano 20 najsavremenijih modela toaleta koji uništavaju štetne bakterije i time sprečavaju bolesti.

„Moram da kažem da pre desetak godina nisam ni slutio da ću se toliko baviti kakom", našalio se Gejts tokom konferencije.

„Svakako mi na pamet nije padalo da će me Melinda grditi što za večerom stalno pričam o sanitarijama i fekalijama".

Gejts je učestvovao u organizaciji trodnevne konferencije u Kini, gde je predsednik Sji Đinping proglasio „toalet-revoluciju" i svrstao je među nacionalne prioritete.

Izloženi proizvodi napravljeni su da rade van kanalizacione mreže, razdvajaju tečni od čvrstog otpada i uklanjaju štetne materije.

„Više nije pitanje da li možemo da revolucionišemo klozete, nego koliko brzo možemo da ih uvedemo u masovnu upotrebu", rekao je on.

Milijarder je opisao eksponate kao „najznačajniji napredak na polju sanitacije u poslednjih 200 godina".

Smrtonosna bolest

Osnivač tehnološkog giganta je ukazao da tegla fekalija koju je doneo može da sadrži 200 triliona rotavirusa, 20 milijardi ćelija bakterije šigele i 100 000 jaja parazitskih crva.

 

Bil Gejts ispred ekrana sa modelom toaleta „Helbling

„U međuvremenu su nikli novi gradovi u kojima je mnogo sirotinje, a tamo ne samo da često nema kanalizacije, nego je najverovatnije nikad neće biti. Dakle, pitanje je sledeće: možemo li da se oslobodimo ljudskog otpada bez sistema kanalizacije?".

Iz zadužbine poručuju da će novi toaleti prvo biti ugrađeni u škole i stambene zgrade i da očekuju da će uskoro biti dostupni svakom domaćinstvu po pristupačnim cenama.

„Moći ćete da ga kupite za par stotina dolara - uvrh glave 500 ako je baš luksuzan model", rekao je Gejts za BBC.

„Pritom ćete smaanjiti troškove za vodu i hemikalije za preradu, ali moramo da spustimo prodajnu cenu desetostruko. To, međutim, nije neuobičajeno za nove proizvode".

Gejts se tokom putovanja pojavio i na prvoj kineskoj međunarodnoj Ekspo izložbi u Šangaju, u vreme sve jačih tenzija između Kine i SAD.

Dve najveće svetske privrede su od početka godine u carinskom ratu.

  • ssmgb

    07.11.2018 05:31
    A ko je napunio teglu?
  • Pera

    06.11.2018 19:24
    Ekologija na delu. Pametno ulozen novac. Bravo!
  • Đorđe

    06.11.2018 18:00
    Hm
    E usraću se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.

Klimatske promene: Zašto ima više poplava

Poplave su najčešći oblik prirodnih katastrofa i dovode do velikih razaranja širom sveta, samo 2023. godine, prema podacima koje je saopštila NASA, širom planete bilo je 164 katastrofalnih poplava .