Izbori u SAD: Demokrate preuzele Kongres

Republikanci su izgubili kontrolu nad Kongresom, ali su učvrstili većinu u Senatu
Kandidatkinja Demokrata Aleksandrija Okasio-Kortez slavi pobedu u Njujorku
Reuters
Aleksandrija Okasio-Kortez je jedna od dve žene ispod 30 godina koje su osvojile mesta u Kongresu

Demokratska stranka je na izborima preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom, što predstavlja udarac za predsednika Donalda Trampa.

Nakon što su prvi put posle osam godina preuzeli Kongres, Demokrate će odsad moći da spreče Trampa da vodi politiku po svojoj volji.

Republikanci su, međutim, osvojili dodatna mesta u Senatu.

Iako su predsednički izbori tek za dve godine, glasanje za Kongres i Senat se doživljava kao referendum o Trampovoj politici.

Izbori su potvrdili istorijski trend da stranka čiji je predstavnik u Beloj kući gubi na parlamentarnim izborima.

Nensi Pelozi, šef demokratske poslaničke grupe u Kongresu, poručila je pristalicama koje su se okupile u Vašingtonu da je „osvanuo novi dan za Ameriku".

Tramp se usredsredio na Senat: „Neverovatan uspeh! Hvala svima", napisao je na svom tviter nalogu.

Rezultati američkih izbora
BBC

Bitkas za Kongres

Demokrate su pretvorile otpor liberala Trampovim potezima u solidnu izbornu pobedu na prvom glasanju otkad je Tramp pre dve godine preuzeo vlast.

Televizijska mreža CBS, koja je BBC-jev partner u SAD, izračunala je da su Demokrate osvojile 23 mesta u Kongresu, što je dovoljno da formiraju većinu. Glasalo se za svih 435 mesta.

Demokrate će odsad moći da pokreću istrage protiv Trampa i njegove administracije, što uključuje Trampove poreske prijave i mogući sukob interesa.

Sem toga će moći da blokiraju usvajanje Trampovih zakona, uključujući i onaj koji se odnosi na zid prema Meksiku, što je bilo ključno Trampovo obećanje tokom predsedničkih izbora

Žene koje su se kandidovale su odlično prošle: Aleksandrija Okasio-Kortez i Ebi Finkenauer obe imaju po 29 godina i najmlađe su žene izabrane u Kongres u istoriji SAD.

Ilhan Olmar i Rašida Tlaib su prve muslimanke, a Šaris Denjjvis i Debra Haland prve Indijanke koje su ušle u Kongres

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.

Klimatske promene: Zašto ima više poplava

Poplave su najčešći oblik prirodnih katastrofa i dovode do velikih razaranja širom sveta, samo 2023. godine, prema podacima koje je saopštila NASA, širom planete bilo je 164 katastrofalnih poplava .