Kako Instagram menja hranu koju jedemo
Ukoliko ovih dana posetite restoran u bilo kom delu sveta, verovatno ćete videti ljude kako fotografišu tanjire sa hranom.
Nekim gostima obrok ne može da počne pre nego što slikaju tanjir i stave sliku na Instagram, uz uobičajeni hešteg poput #foodporn, #delicious ili #yum.
BBC Fud Program(BBC Food Programme) postavio je pitanje zašto hrana izgleda drugačije nego ikada ranije, zašto se više priča o tome da li je obrok dovoljno instagramičan, od toga koliko je ukusan.
Od green goddesssmutija do bubblewrap waffle fenomena - brzo pretržite i znaćete na šta mislimo. Evo nekoliko načina kako se Instagram hrani onim što mi jedemo.
1. Svetska kuhinja
Instagram je srušio geografske barijere sveta hrane.
Recepti se na društvenim mrežama dele sa ljudima širom sveta lakše i primamljivije nego ikada ranije, omogućavajući nam da vidimo i probam hranu iz obilja kultura drugačijih od naše.
Anisa Helou, ili @anissahelou na Instagramu, je autorka knjige Gozba: Hrana islamskog sveta.
Njen Istagram nalog je „neverovatan uvid u kuhinje iz delova sveta koje do sada niste videli", kaže novinar Džordž Rejnolds.
Okuplja oko 17.500 pratilaca.
Njen profil pun je recepata sa Bliskog istoka i tehnika pripreme koje pratioci vide privi put - poput pripreme ovčijih testisa.
2. Hrana u duginim bojama
Zašto bi hrana bila bež, kada može da bude crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta - sve u isto vreme?
Jasno je da mnogi ljudi postavljaju isto pitanje, jer ima 119.000 postova na Instagramu pod heštegom „#rainbowfood".
Nedavni fenomen je bejgl u bojama duge (rainbow bagel) - ponatiji kao „bejgl koji je oborio internet" - napravljen od raznobojnog testa koje je savijeno u tradicionalni oblik bejgla.
Ovo pecivo postalo je popularno na Instagramu nakon što ga je postavio Džonatan Čeban, zvezda rijaliti programa i drug Kim Kardašijan. Toliko je postao popularan da ga je tvorac Skot Rosilo, bruklinski pekar koji pecivo proizvodi već 20 godina, zaštitio.
Uz hren u duginim bojama postoji i podkategorija #unicornfood. Hrana u pastelnim bojama, često i svetlucava, takođe je izazvala svetsku buru - zvahvaljujući moći Instagrama.
Starbaks je 2017. izmislio Unicorn Frappuccino: pink, plavi i šljašteći, raznobojni krem - instant hit.
Ali hrana u duginim bojama ne mora da začepi arterije. Salate duginih boja, pune voća i povrća, takođe su vrlo popularne zahvaljujući svojoj fotogeničnosti.
3. Personalizovana hrana
Da li je kafa - sa vašim iscrtanim likom - Instagram ponuda koja se ne odbija?
Restoran Tea Terrace u Ulici Oksford u Londonu osmislio je „selfićino": kapućino sa iscrtanim likom poručioca.
Specijalnom tehnikom na šoljici kafe pojaviće se vaš selfi.
Izgleda da ideja sjajno prolazi u javnosti, s obzirom na to da je već više od 3.360 osoba podelilo personalizovanu kafu pod heštegom #Selfieccino.
Nemački brend hrane Knor pronašao je način da proizvede ono što želimo da jedemo - samo gledajući naše Instagram naloge.
„Eat Your Feed" - ili #EatYourFeed - je alat koji analizira podatke korisnika Instagrama kako bi napravio personalizovane recepte na osnovu njihovih iskustava i interesa - koji na neki način sadrže Knor kockice.
Tako, na primer, ako ste upravo bili na mini odmoru u Barseloni, #EatYourFeed će vam pružiti recept na osnovu tog iskustva, poput paelje od morskih plodova.
4. Moć biljaka
Instagram je napravio neverovatne stvari za revoluciju veganske hrane.
Ela Mils - poznatija kao @deliciouslyella - je dokumentovala svoj biljni način života na internetu: ona ima više knjiga, liniju zdravih grickalica i 1,4 miliona pratilaca na Instagramu.
„Instagram je omogućio da se ishrana zasnovana na bilju shvati kao nešto sjajno, bogato, živopisno i ukusno, što je pomoglo da se prevaziđu predrasude da je to više hrana za zečeve", kaže.
Platforma je omogućila da ovakva ishrana postane prepoznatnjiva kao zdrava - a to je nešto što vegetarijanci i vegani žele - da postane vidljiva.
@wildfoodcafe opisuje sebe kao proizvođača „sirove, inovativne biljne hrane".
Postavljaju fotografije živahnih smutija (sa imenima poput Zaboravljena ekstaza) i raskošne posude sa salatima natrpane avokadom, kinoom i keljom - od čega polazi voda na usta. Imaju više od 61.000 pratilaca.
5. Potpuno napunjena hrana
Instagram pokazuje da mnogi od nas vole porcije pune do vrha.
Ukucajte #freakshake - prekaloričan, mega milkšejk koji može da sadrži sladoled, štangle čokolade i parčiće torte.
Upozorenje: neiznenađujuće, neki od ovih sastojaka imaju „groteskne nivoe šećera i kalorija", kažu u Akciji za šećer - britanskoj kampanji koja se bavi nivoom šećera u hrani i njegovim efektima na zdravlje.
Na uzorku serije šejkova, utvrdili su da neki od recepata sadrže do 39 kafenih kašičica šećera i više od 1.200 kalorija po porciji - što ih je podstaklo da zahtevaju zabranu svih milkšejkova sa više od 300 kalorija.
Još jedna vrsta hrane koja je uznemirila internet scenu su bubblewrap vafli: slatki korneti - prepuni krema, voća i drugih slatkiša.
Džo Moruzi - @pleesecakes na Instagramu - je bivši slikar i dekorator kome je čizkejk sa gomilom slatkiša i čokolade za samo 18 meseci doneo 147.000 pratilaca.
„To je vrlo instagramičan proizvode", kaže. Njegovi postovi idu od „potpuno jakog čokoladnog kolača, slanog karamela, do voćne torte - i očigledno je da su ljudi zainteresovani zato što im se sviđa ono što je neočekivano".
6. Dizajn restorana
Ne menja se samo hrana. Način na koji restorani menjaju dizajn se takođe razvija, u želji da korisnici Instagrama budu srećni.
„Otvaraju se restorani u čijem je dizajnu bitno osvetljenje, kao i priključci za punjenje telefona na stolovima", kaže novinar Džordž Rejnolds.
„Restorani takođe idu na „instagramičnu" privlačnost specifičnim akcentom dizajna, kao što su natpisi na ogledalima, kul tanjiri ili neka kul pozadina".
Ne menja se samo ono što jedemo, već i mesto gde jedemo: čitav paket mora biti estetski privlačan.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar