Kako Instagram menja hranu koju jedemo

Postalo je manje bitno šta jedete, već kako to izgleda i koliko je instagramično.
Par u restoranu pravi selfi
Getty Images
#BašSmoSrećniŠtoJedemoURestoranu

Ukoliko ovih dana posetite restoran u bilo kom delu sveta, verovatno ćete videti ljude kako fotografišu tanjire sa hranom.

Nekim gostima obrok ne može da počne pre nego što slikaju tanjir i stave sliku na Instagram, uz uobičajeni hešteg poput #foodporn, #delicious ili #yum.

BBC Fud Program(BBC Food Programme) postavio je pitanje zašto hrana izgleda drugačije nego ikada ranije, zašto se više priča o tome da li je obrok dovoljno instagramičan, od toga koliko je ukusan.

Od green goddesssmutija do bubblewrap waffle fenomena - brzo pretržite i znaćete na šta mislimo. Evo nekoliko načina kako se Instagram hrani onim što mi jedemo.

1. Svetska kuhinja

Žena fotografiše porciju gulab jamuna
Getty Images
Ako nemate pojma šta je gulab jamun - pogledajte na Instagramu

Instagram je srušio geografske barijere sveta hrane.

Recepti se na društvenim mrežama dele sa ljudima širom sveta lakše i primamljivije nego ikada ranije, omogućavajući nam da vidimo i probam hranu iz obilja kultura drugačijih od naše.

Anisa Helou, ili @anissahelou na Instagramu, je autorka knjige Gozba: Hrana islamskog sveta.

Fotografija labneha - libanskog specijaliteta
Getty Images
Čak i ako živite u Beogradu, društvene mreže mogu da vas nauče kako da jedete kao na Bliskom Istoku

Njen Istagram nalog je „neverovatan uvid u kuhinje iz delova sveta koje do sada niste videli", kaže novinar Džordž Rejnolds.

Okuplja oko 17.500 pratilaca.

Njen profil pun je recepata sa Bliskog istoka i tehnika pripreme koje pratioci vide privi put - poput pripreme ovčijih testisa.

2. Hrana u duginim bojama

Raznobojna grana
Getty Images
Instagram ne voli bež hranu

Zašto bi hrana bila bež, kada može da bude crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta - sve u isto vreme?

Jasno je da mnogi ljudi postavljaju isto pitanje, jer ima 119.000 postova na Instagramu pod heštegom „#rainbowfood".

Nedavni fenomen je bejgl u bojama duge (rainbow bagel) - ponatiji kao „bejgl koji je oborio internet" - napravljen od raznobojnog testa koje je savijeno u tradicionalni oblik bejgla.

Ovo pecivo postalo je popularno na Instagramu nakon što ga je postavio Džonatan Čeban, zvezda rijaliti programa i drug Kim Kardašijan. Toliko je postao popularan da ga je tvorac Skot Rosilo, bruklinski pekar koji pecivo proizvodi već 20 godina, zaštitio.

Torta u duginim bojama
Getty Images
Boje, boje...

Uz hren u duginim bojama postoji i podkategorija #unicornfood. Hrana u pastelnim bojama, često i svetlucava, takođe je izazvala svetsku buru - zvahvaljujući moći Instagrama.

Starbaks je 2017. izmislio Unicorn Frappuccino: pink, plavi i šljašteći, raznobojni krem - instant hit.

Ali hrana u duginim bojama ne mora da začepi arterije. Salate duginih boja, pune voća i povrća, takođe su vrlo popularne zahvaljujući svojoj fotogeničnosti.

3. Personalizovana hrana

kafa sa likom gostiju
Getty Images
Da li biste probali selfićino?

Da li je kafa - sa vašim iscrtanim likom - Instagram ponuda koja se ne odbija?

Restoran Tea Terrace u Ulici Oksford u Londonu osmislio je selfićino": kapućino sa iscrtanim likom poručioca.

Specijalnom tehnikom na šoljici kafe pojaviće se vaš selfi.

Izgleda da ideja sjajno prolazi u javnosti, s obzirom na to da je već više od 3.360 osoba podelilo personalizovanu kafu pod heštegom #Selfieccino.

hrana iz Katalonije
Getty Images
Šta ako Instagram pogodi šta vam se jede?

Nemački brend hrane Knor pronašao je način da proizvede ono što želimo da jedemo - samo gledajući naše Instagram naloge.

„Eat Your Feed" - ili #EatYourFeed - je alat koji analizira podatke korisnika Instagrama kako bi napravio personalizovane recepte na osnovu njihovih iskustava i interesa - koji na neki način sadrže Knor kockice.

Tako, na primer, ako ste upravo bili na mini odmoru u Barseloni, #EatYourFeed će vam pružiti recept na osnovu tog iskustva, poput paelje od morskih plodova.

4. Moć biljaka

zeleni smuti
Getty Images
Zeleno, zeleno

Instagram je napravio neverovatne stvari za revoluciju veganske hrane.

Ela Mils - poznatija kao @deliciouslyella - je dokumentovala svoj biljni način života na internetu: ona ima više knjiga, liniju zdravih grickalica i 1,4 miliona pratilaca na Instagramu.

„Instagram je omogućio da se ishrana zasnovana na bilju shvati kao nešto sjajno, bogato, živopisno i ukusno, što je pomoglo da se prevaziđu predrasude da je to više hrana za zečeve", kaže.

Platforma je omogućila da ovakva ishrana postane prepoznatnjiva kao zdrava - a to je nešto što vegetarijanci i vegani žele - da postane vidljiva.

hrana na instagramu
Getty Images
Instagramična hrana je vrlo popularna

@wildfoodcafe opisuje sebe kao proizvođača „sirove, inovativne biljne hrane".

Postavljaju fotografije živahnih smutija (sa imenima poput Zaboravljena ekstaza) i raskošne posude sa salatima natrpane avokadom, kinoom i keljom - od čega polazi voda na usta. Imaju više od 61.000 pratilaca.

5. Potpuno napunjena hrana

Šejk pun svačega
Getty Images
Da li je neko za #freakshake?

Instagram pokazuje da mnogi od nas vole porcije pune do vrha.

Ukucajte #freakshake - prekaloričan, mega milkšejk koji može da sadrži sladoled, štangle čokolade i parčiće torte.

Upozorenje: neiznenađujuće, neki od ovih sastojaka imaju „groteskne nivoe šećera i kalorija", kažu u Akciji za šećer - britanskoj kampanji koja se bavi nivoom šećera u hrani i njegovim efektima na zdravlje.

Na uzorku serije šejkova, utvrdili su da neki od recepata sadrže do 39 kafenih kašičica šećera i više od 1.200 kalorija po porciji - što ih je podstaklo da zahtevaju zabranu svih milkšejkova sa više od 300 kalorija.

Još jedna vrsta hrane koja je uznemirila internet scenu su bubblewrap vafli: slatki korneti - prepuni krema, voća i drugih slatkiša.

Rođendanska tora
Getty Images
Što raskošnije, to klikabilnije

Džo Moruzi - @pleesecakes na Instagramu - je bivši slikar i dekorator kome je čizkejk sa gomilom slatkiša i čokolade za samo 18 meseci doneo 147.000 pratilaca.

„To je vrlo instagramičan proizvode", kaže. Njegovi postovi idu od „potpuno jakog čokoladnog kolača, slanog karamela, do voćne torte - i očigledno je da su ljudi zainteresovani zato što im se sviđa ono što je neočekivano".

6. Dizajn restorana

Restoran
Getty Images
Bitno je i kako izgleda restoran

Ne menja se samo hrana. Način na koji restorani menjaju dizajn se takođe razvija, u želji da korisnici Instagrama budu srećni.

„Otvaraju se restorani u čijem je dizajnu bitno osvetljenje, kao i priključci za punjenje telefona na stolovima", kaže novinar Džordž Rejnolds.

„Restorani takođe idu na „instagramičnu" privlačnost specifičnim akcentom dizajna, kao što su natpisi na ogledalima, kul tanjiri ili neka kul pozadina".

Ne menja se samo ono što jedemo, već i mesto gde jedemo: čitav paket mora biti estetski privlačan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Protesti, incidenti i privođenja u Beogradu i Novom Sadu

Dok opozicioni političari u Novom Sadu blokiraju zgradu suda i tužilaštva, tražeći hapšenje odgovornih za pad nastrešnice železničke stanice i smrt 15 ljudi, u Beogradu se protestuje zbog najavljenog uklanjanja Starog savskog mosta. Priveden Savo Manojlović, lider opozicionog pokreta Kreni promeni.

Prvi kardinal iz pravoslavne Srbije

Njegovo imenovanje je priznanje za celo društvo u Srbiji, a papa Franja je pokazao da veruje u miran suživot različitih religija i kultura u zemlji, kaže nadbiskup Ladislav Nemet.