U fotografijama: Neverovatnim munjama do vredne nagrade

Amaterski fotograf Stiven Četli osvojio je nagradu za najboljeg fotografa vremenskih uslova u 2018. godini.
Munje iznad Blekpula
Stiven Četli
Pobednička fotografija Stivena Četlija

Britanski fotograf osvojio je svetsku nagradu za sliku munja iznad Blekpula.

Fotografija Stivena Četlija prikazuje trenutak u kojem su munje osvetlile britanski primorski grad.

Amaterski fotograf Četli je tim kadrom pretekao 4.000 kolega i pobedio na takmičenju za najbolju fotografiju vremenskih prilika u 2018. godini.

Iz žirija su naveli da je ove godine konkurencija bila izuzetnpo velika.

Četli kaže da je nakon jake letnje oluje, nekoliko dana pre nego što je napravio fotografiju, bio odlučan da pokuša da uhvati kadar munja.

Upornost se isplatila odmah nakon ponoći, kada je promenada Blekpula bila osvetljena munjama.

Kako navodi, tu lokaciju za fotografiju je izabrao da bi mogao da uhvati i panoramu grada.

Četli je proglašen za najboljeg u opštoj konkurenciji, a nagrade su dodeljene i u kategorijama preko 17 i ispod 16 godina.

Nagrada je 500 funti, nova kamera i članstvo u Kraljevskom meteorološkom društvu, koje je organizovalo takmičenje.

Spuštanje niz Alpe
Den Metjumen
Den Metjumen je ovu fotografiju napravio tokom ekspedicije u francuskim Alpima. ,,Bio je pravi trenutak da uhvatim ostale planinare kako se spuštaju niz snežnu planinu u magli". Pobedio je u kategoriji iznad 17 godina.
Šetnja kroz oluju
Nil Bar
Nil Bar navodi da je njegova fotografija nastala tokom oluje u Grinoku u Škotskoj: ,,Krenuo sam peške do lokalnog supermarketa da kupim neke osnovne namirnice i poneo sam kameru, nadajući se da ću uhvatiti neku magiju. Zbog vetra i snega bilo je teško napraviti fotografiju bez pahulja na objektivu." Osvojio je treće mesto u kategoriji iznad 17 godina.
Tornado
Ketrin Parent
Fotografija Ketrin Parent osvojila je nagradu publike. Bila je na odmoru u SAD tokom kojeg je ,,urila oluje", a ova fotografija nastala je u takozvanom ,,prolazu tornada". Parent i njen muž primetili su veliki oblak kada su se zaustavili da povezu drugu grupu entuzijasta. Nazvali su ga Eli oblak, po mamutu iz crtanog filma ,,Ledeno doba". ,,Volim da mislim da je naša nagrada za to što smo bili dobri Samarićani", kaže.
Talas magle
Hoang Viet Nguyen Phung
Hoang Viet Ngujen Phung osvojio je prvo mesto u konkurenciji za takmičare mlađe od 16 godina sa fotografijom ,,Talas magle"

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.