Obroci u restoranima kaloričniiji nego u lancima brze hrane

Samo jedan od deset obroka u restoranu je zdrav, pokazuje istraživanje.
burger
Getty Images
Čak je pet puta verovatnije da ćete u restoranu pojesti obrok koji ima 1.000 i više kalorija - nego u lancu brze hrane

Broj kalorija u hrani koja se pripema u restoranima u Velikoj Britaniji mnogo je veći od očekivanog, pokazuju nova istraživanja.

Tako se ispostavlja da su neki od ovih restorana čak nezdraviji od lanaca brze hrane.

Obroci ne bi trebalo da premašuju 600 kalorija, kažu stručnjaci, a studija je rađena osnovu informacija iz 1.033 restorana i 751 lanaca brze hrane.

Istraživači Univerziteta u Liverpulu analizirali su hiljade obroka sa mesta poput Hungry Horse i McDonald's.

Kažu da su ih rezultati zabrinuli.

Šta su otkrili

Istraživački tim je pregledao više od 13.500 obroka sa menija 21 restorana i šest lanaca brze hrane.

Ispostavilo se da je samo jedan od deset obroka u restoranima - zdrav i da ima manje od 600 kalorija, koliko preporučuje Institut za javno zdravlje Britanije - BMJ.

Gotovo polovina obroka sadrži 1.000 ili više kalorija.

Čak je pet puta verovatnije da ćete u restoranu pojesti obrok koji ima 1.000 i više kalorija - nego u lancu brze hrane, pokazalo je istraživanje.

Doktor Erik Robinson, vodeći istraživač Liverpulovog Odeljenja za psihologiju rekao je da su rezultati „šokantni", kao i da ljudi verovatno potcenjuju kalorije koje unesu u restoranima.

„Naša analiza nije obuhvatala piće, deserte ili druge porudžbine, osim glavnog jela."

Restoran Hungry Horse nudi obroke koji imaju ubedljivo najviše kalorija - 1.358 u proseku.

burger i pomfrit
Getty Images
Za ovde ili za poneti?

Lanci, uključujući Flaming Grill, Stone House i Sizzling Pubs ne zaostaju previše, jer njihov obrok u proseku ima 1.200 kalorija.

KFC je na vrhu liste brze hrane sa prosečnom količinom od 987 kalorija po obroku. Burger King, McDonald's i Subway imaju oko 700 kalorija u jednom obroku.

Čak i kada su uporedili slične obroke, energetski sadržaj hrane u restoranima je bio veći.

Obroci burgera u restoranima sadržali su prosečno 414 kalorija više od sličnih obroka u lancima brze hrane. Što se salate tiče - i ona je u restoranima kaloričnija.

Doktor Robinson kaže da je veličina porcije, sastojci i kulinarske tehnike mogu da objasne zašto je razlika tolika. Ipak, doktor kaže da prehrambena industrija mora da se promeni.

„Stvarno je jasno šta industrija hrane mora da uradi. Moraju da budu odgovorniji i da smanje broj kalorija u obrocima koje služe".

paradajz
Getty Images
Hrana koja se pravi kući ima po pravilu manje kalorija, pokazuje studija

Iz lanca Hungry Horse kažu: „Naporno radimo na povećanju niskokaloričnih obroka, a skoro smo pokrenuli seriju jela koja imaju ispod 600 kalorija. Posvećeni smo promenama."

Vlada Britanije trenutno razmatra plan uvođenja obaveznog označavanja kalorija u restoranim i kafićima. Plan će verovatno biti gotov naredne godine.

„Cene rastu"

Kejt Nikols, izvršna direktorka trgovačkog udruženja UKHospitality, rekla je da restorani, pabovi i drugi ugostiteljski objekti već rade na smanjivanju kalorija u hrani koju nude. Dodala je i da planiraju da ponude zdravija jela - ali i da to sve košta.

„Predlozi da se smanje porcije ili kalorijski ograniče nose sa sobom i problem - što bi takvi obroci kupcima bili skupi, što negativno utiče na ugostiteljstvo."

Doktor Robinson kaže da je istraživanje pokazalo da su obroci koje potrošači jedu van kuće mnogo kaloričniji, nego oni koje sami pripremaju. Takođe, povećanjem usluga naručivanja hrane, ovaj problem bi dodatno mogao da se pogorša.

Studija se oslanjala na informacije koje su na internetu pružali lanci restorana o broju kalorija. Veoma malo njih je imalo oznaku o tome koliko obrok ima kalorija.

Istraživači kažu da je moguće da su lanci brze hrane ponudili obroke koji su postali manje kalorični, jer to od njih aktivisti već godinama zahtevaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kako je Nikola Jokić postao filozof

Košarkaš Denver Nagetsa nastavlja da pruža neverovatne partije na parketu u NBA ligi, ali i skreće pažnju izjavama na konferencijama za medije.

Ko je bio Miodrag Kostić

Miodrag Kostić je bio je jedan od najpoznatijih srpskih biznismena, vlasnik šećerana, raznih hotela, banaka.

COP29: Pitanje klimatskog finansiranja vredno bilion dolara

U nedavnom izveštaju UN-a navodi se da je zemljama u razvoju potrebno između 187 milijardi i 359 milijardi dolara godišnje samo za prilagođavanje uticajima klimatskih promena, a u tu svrhu su 2022. godine dobile samo 28 milijardi dolara.