Mančester: Nešto je trulo na Old Trafordu - gde Junajted greši još od odlaska Fergusona

Žoze Murinjo je otišao, ali Mančester Junajted ima brojne probleme unutar kluba i njegovom ostavkom ništa neće biti rešeno.
Žoze
Getty Images
Murinjo je treći trener u poslednjih šest godina koji je napustio Mančester

„Čak i da je ser Aleks Ferguson dobio poslao da nasledi ser Aleksa Fergusona - ne bi uspeo u tome".

Mančester Junajted je od ostavke legendarnog ser Aleksa Fergusona, na kraju sezone 2012/2013, odigrao 207 mečeva Premijer lige.

Sada, četvrti put za manje od šest godina, traže novog trenera.

To je prilično neverovatno, imajući u vidu da je Junajted bio sinonim za dugovečnost - klub je u teškim trenucima ostao uz Fergusona, što im je tokom njegove 26-godišnje vladavine donelo niz trofeja.

Ipak, tokom Fergusonove epohe svet se promenio, kao i fudbal, ali Mančester nije - zato što je redovno pobeđivao.

A posledice slavnih vremena pod Fergusonom se tek sad vide.

Tezu o tome koliki je poduhvat preoblikovati Junajted u post-Fergusonovoj eri, čuo sam više puta - od najviših nivoa u klubu.

Da li je onda uloga trenera, koji sam odlučuje koga će se dovesti, posledica duboko ukorenjenih problema u klubu zbog koji nisu uspeli ni Murinjo, ni Van Gal, ni Mojes?

Ako jeste, postavljanje prvog sportskog direktora - a ne trenera - trebalo bi da bude najveća odluka koju će Mančster doneti u narednim mesecima.

Klub previše veliki za jednog čoveka?

Kad je Ferguson otišao iz Junajteda, delovalo je da je klub zdrav.

Osvojili su Premijer ligu sa 11 bodova prednosti, dve sezone nakon trećeg finala Lige šampiona u četiri godine.

Kako se ispostavilo, ti uspesi - i Fergusonova genijalnost - samo su zamaskirali strukturalne probleme koji se mogu sumirati time rečima - čim Škot više nije bio glavni, klub više nije u stanju da funkcioniše kako treba.

Ser Aleks
Getty Images
Ferbuson je za 26 godina u Mančesteru osvojio 38 trofeja

Čak i unutar Old Traforda kažu da je Mojes bio osuđen na propast jer nije imao nikakvu podršku, a jedan čovek ne može sam da se bavi svim fudbalskim pitanjima u klubu.

Za početak, skautiranje je veoma loše.

Jedan od problema sa kojim Junajted i dalje bori jeste volja Sitija da svim dečacima iz njihove fudbalske akademija obezbedi i privatno školovanje, što ostaje i čak kad mladi fudbaler više ne bude u Sitiju - nastavlja školovanje.

Ne postoji bolji dokaz koliko Junajted u razvoju mladih igrača kaska za Sitijem, od odluke Vejna Runija i Derena Flečera, legendi crvenihđavola, da njihova deca treniraju kod najvećeg gradskog rivala.

Koliko je odgovoran naivni" Vudvord?

Klub je krivicu za to što je Murinjo napustio klub prikačio isključivo - Murinju.

Kako navode, on je kriv zbog svog stila, lošeg odnosa sa igračima, lošeg rada sa mladim talentima i toga što nije uspeo da prihvati ključne vrednosti Junajteda.

Ali da li je sve njegova krivica?

Junajted ne samo da je izgubio najuspešnijeg trenera od 2013. godine, već su izgubili i visokog klupskog zvaničnika.

Prvi čovek Mančestera Dejvid Gil se može videti na gotovo svim mečevima, ali onaj ko najviše vuče konce na Old trafordu je potpredsednik kluba Ed Vudvard.

Vudvard bivši investicioni bankar, a reč je čoveku od poverenja porodice Glejzer, koji je 2015. godine vodio je klub kroz kontroverzno preuzimanje.

Bivši kapiten Geri Nevil izjavio je da se Vudvord često „pravi naivan".

Ostao je u klubu uprkos tome što je baš on postavio trojicu neuspešnih menadžera, a redovno ga optužuju da previše brine za komercijalni deo i da ne zna dovoljno o fudbalu.

U maju je izazvao dosta pažnje kada je rekao da loši rezultati nemaju mnogo uticaja na klupske finansije.

Nevil je bio jedan od mnogih koji su u prethodnom periodu postavili pitanje zbog čega je Vudvord ne samo produžio ugovor sa Murinjom, već mu i povećao platu, a potom u julu blokirao sve njegove pokušaje da dovede štopera.

„Ko je u tom klubu dovoljno kvalifikovan da može da kaže Murinju da ne može da dovede štopera", rekao je Nevil u oktobru.

„Klub je truo do srži i to sve dolazi sa vrha".

Tim od ostataka četvorice trenera

Junajted u Fergusonovoj eri nikada nije imao sportskog direktora - nije bilo razloga.

Zašto bi neko ograničio moći najuspešnijeg trenera ikada?

Klub tek je sada, nakon mandata trojice koji se nisu snašli na klupi crvenih đavola, posvećen dovođenju nekoga ko će nadgledati koga treneri dovode, osobe koja će kontrolisati da se basnoslovne sume ne troše na igrače koji se ne uklapaju u tim.

Pogba
Getty Images
Murinjo je Pogbu doveo iz Juventusa za 89 miliona

Murinjo je na nedavnom meču protiv Liverpula iskoristio 14 igrača. Dvojica su ponikli u klubu, ali ostalih 12 su dovela četiri različita trenera.

Oni koji zaista razumeju fudbal i mesto Junajteda u njemu, već neko vreme smatraju da se situacija u klubu hitno mora regulisati.

U idealnom scenariju, glas trenera pri dovođenju igrača se mora čuti, ali mora biti i dodatne ekspertize kako bi se razmotrile sve opcije, poput pitanja da li se taj igrač uklapa u filozofiju tima, baš kako bi se izbegla situacija u kojoj je Junajted sada.

A ko god bude novi trener, naslediće tim koji čine ostaci ličnih izbora Fergusona, Mojesa, Van Gala i Murinja.

Sa druge strane, favoriti za titulu - Siti i Liverpul - imaju timove koji su sastavljeni sa planom.

Aleksis Sančez je očigledan i samo jedan od poslednjih primera kupovine igrača kad za to ne postoji nikakav razlog - uradio je malo toga i samo drugima blokirao mesto u timu.

Junajted je pritom za Sančeza, Pogbu i Lukakua potrošio skoro 200 miliona funti, a za njihove plate izdvaja milion funti nedeljno.

Pritom, u važnoj utakmici Lige šampiona protiv Jang Bojsa prošlog meseca nijedan od njih nije počeo meč, a nisu bili povređeni.

Sančez nije čak bio ni na klupi.

Mladi

Rašford i Lingard
Getty Images
Džesi Lingard i Markus Rašford su jedina dva igrača iz omladinske škole u prvom timu

Dosta negativnih reakcije izazvao je odnos Čelzija sa mladima igračima, jer je malo onih koji doguraju do prvog tima.

Toga ima i u Mančester Sitiju, a tek će i da bude ako u timu ne bude mesta za veoma talentovanog lokalca Fila Fodena, koji je u klubu od osnovne škole.

Međutim, i Čelzi i Siti imaju evropske opcije za mlade igrače koji nisu spremni da nastupe za prvi tim - Vitese i Đironu, čiji je predsednik brat Pepa Gvardiole.

Junajted više ne šalje igrače u Antverpen, kao što je bio slučaj sa Džonom O'Šeom i drugima, već se oslanjaju na pozajmice ili se nadaju da će se neki istaći u takmičenjima za igrače ispod 23 i 18 godina.

Ipak, direktor akademije crvenih đavola Niki Bat izjavio je da Premijer liga za igrače ispod 23 godine ne služi svrsi, dok je ispadanje kluba u drugu ligu dokaz Mančester to takmičenje ne vidi kao dobro mesto za razvoj mladih fudbalera.

Situacija možda donekle i ide na bolje.

Mančester je u ponedeljak pobedio Čelzi u FA kupu za mlade igrače, koji su Londonci osvajali poslednjih pet sezona.

Istakla su se dvojica - Mejson Grinvud i Džimi Garner, tinejdžeri koji bi mogli da za koju godinu budu zvezde kluba.

Doduše, prošlo je dosta godina od kako se neko iz mančesterove škole - osim Markusa Rašforda i Džesija Lingarda - probio u prvi tim.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.