Ruska salata: Možemo li bar da se složimo oko recepta

Od Rusije do Južne Amerike, jedini zajednički sadržitelj ove hladne salate su majonez i kiseli krastavci.
Ruska salata
FB stranica "Ruska salata"

Pored ukrašene jelke, poklona i svetlećih lampiona, na pomen Nove godine mnogima na pamet prvo padne - hrana. A među omiljenom hranom za svetkovine neprikosnoveno mesto drži ruska salata.

Činjenica da je ovo jelo već decenijama prisutno na trpezama širom bivše države, ne znači da se u svakoj kući pravi na isti način.

Iako deluje da je recept baš jednostavan - pomešaju se seckano kuvano povrće i kiseli krastavci, tvrdo kuvana jaja uz dodatak piletine ili šunke, sa majonezom i malo senfa - retko kad ćete sresti dve osobe koje spremaju rusku salatu na isti način.

„Kad probam neku lošu, budem baš tužna", kaže Violeta Slepčević, koja rusku salatu sprema samo za Novu godinu.

Čeka 31. decembar i jede je tog dana i sledećeg dana.

„To je kao neko kršenje pravila kako se inače hranim, koje sebi dopustam jednom godišnje."

Recept koji pravi s mamom i sestrom podrazumeva kisele krastavce, šunku, kuvani krompir, šargarepu, grašak, kuvana jaja, majonez, limunov sok, so i biber. Nikad ga ne menja i ne razume zašto neko pravi salatu s piletinom.

Slično razmišlja i Žana Petušević, koja pravi salatu jednom u šest meseci. Koristi šunku, nikad piletinu, a umesto seckanog povrća koristi smrznutu mešavinu koju skuva.

Najvažnije joj je da koristi istu vrstu majoneza i uvek doda malo senfa u salatu.

https://twitter.com/ouche15/status/1077292299967782914

https://twitter.com/adoptedchild_/status/1075304647311704065

https://twitter.com/Dejan5kovic/status/1075312680880259073


Ruska salata u (post) sovjetskim republikama

U Rusiji se jede ruska salata, ali se ne zove tako. Poznata je kao Olivije, po moskovskom kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu, koji je prvi put napravi ovo jelo šezdesetih godina 19. veka u najčuvenijem moskovskom restoranu tog doba - Ermitaž.

Njegova varijanta - meso jarebice, teleći jezik, kavijar, zelena salata, kapar i dimljena pačetina - danas deluje neprepoznatljivo. Tačan recept za umak koji je sadržao ulje, sirće i žumanca ostao je tajna.

Verzija sa jeftinijim namirnicama, samo jednom vrstom mesa i kuvanim povrćem s kiselim krastavcima postala je popularna u narodu.

Iako je procvat doživela u vreme socijalizma, rusku salatu su u naše krajeve doneli Rusi koji su došli posle Oktobarske revolucije.

https://twitter.com/samonekatamo/status/1077346507022626817

Moderna verzija salate koja se sprema u Rusiji sadrži seckan kuvan krompir, šargarepu, grašak, kisele krastavce, celer, luk, kuvanu piletinu koja može biti zamenjena šunkom ili parizerom, kisele jabuke, so, biber, senf i obavezni majonez.

Velika količina majoneza čini da je Olivije salata manje popularna među mlađom generacijom koja vode računa o zdravoj ishrani, kaže Sergej Zakin, novinar ruskog servisa BBC.

„Ali nemoguće je zamisliti Novu godinu bez ove salate", zaključuje Zakin.

I u drugim državama nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza, hladna salata s povrćem i majonezom bila je neodvojivi deo novogodišnjeg slavlja. Kako ih ovo jelo podseća na bivši režim, mnogi Ukrajinci ne žele više da prave „rusku" salatu.

Oksana Pidubna, novinarka ukrajinskog servisa BBC kaže da sve više mladih u ovoj zemlji odbija da jede ovu salatu, ali da je ipak i dalje popularna.

Ukrajinska verzija je sličnija salati koja se jede u našim krajevima - ne sadrži luk, jabuke i šunku.


Domaći ili kupovni majonez?

Slavka Obradović jede rusku salatu od svog detinjstva pedesetih godina prošlog veka. Seća se kako je njena majka uvek pravila domaći majonez, čak i kada nekoliko decenija kasnije, većina žena prešla na kupovnu verziju.

„Najvažnije za dobar majonez je da jaja budu sveža i na sobnoj temperaturi, da ih ne mutite direktno iz frižidera", savetuje mlade domaćice, ali priznaje da majonez gotovo nikada ne pravi sama, već ga kupuje.

Novogodišnja trpeza
Aleksandar Pavlić

Mira Živanović kaže da se ne seća kada je poslednji put pravila salatu, jer za praznike uvek napravi neko drugi. Kada je pravila, uvek je sama mutila majonez, ali umesto šunke ili piletina, koristi kuvanu rozbratnu.

Ne stavlja kuvana jaja, jer smatra da dovoljno jaja ima u majonezu. I nikada ne koristi grašak.

„Grašak je uvreda" odlučna je.

Restoran ili brza hrana - gde su obroci kaloričniji

Diplomatija na meniju: Kako hrana utiče na politiku

Mediteranska dijeta pomaže u prevenciji depresije

Ruska ili francuska?

Van Evrope ruska salata je popularna u Izraelu, Turskoj i Iranu. U Latinskoj Americi i Španiji poznata je pod imenom „ensalada rusa". Španska verzija može sadržati tunjevinu umesto piletine.

U susednoj Hrvatskoj, ovo jelo je poznato pod imenom francuska salata. Neke domaćice u Srbiji tvrde da je francuska salata ustvari isto što i ruska, samo bez mesa.

https://twitter.com/SenpaiKimi/status/1077539626796150789

Kako se u javnosti sve više pažnje obraća na zdrav život, mnogi ne jedu rusku salatu zbog kalorične vrednosti.

https://twitter.com/aljeks_/status/1077549664612831232

Biljana Kovačević iz Novog Sada nikada ne pravi rusku salatu za praznike.

„Ne vidim poentu, niti je sveže, niti je zdravo a ima mi ukus osamdesetih, kada je i kuvanje i odnos prema hrani i telu na ovim prostorima bio u najmanju ruku problematičan i oslanjao se na nekolicinu sastojaka i veoma malo začina."

Iako konzumira majonez u sendvičima, smatra da salata treba da obroku da „pridoda dašak svežine, a ne da ga učini još težim".

Ona će za Novu godinu spremati sporo pečenu prasetinu, kiselu salatu i slatko-ljuti sos.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Deks

    31.12.2018 02:01
    Jako volim ovu salatu i smatram je odličnim i zdravim jelom. Na žalost zbog nedostatka vremena pravim i jedem je zaista samo za Novu godinu. Najbolja je ona napravljena od skuvanog svežeg povrća dakle ne od smrznutog. U ovu salatu ne stavljam nikakvo meso i jaja iz razloga što nju i pravim da bi mi bila prilog uz neko meso. Stavljam samo ovo povrće: krompir, šargarepu i grašak kao i kisele krastavce.
  • Grbavi

    30.12.2018 22:20
    Jako je vazno da Majonez bude Helmans I dosta vode
  • Dejan

    29.12.2018 17:21
    resepi
    Ruska salata zvanicno ne postoji, to je ovde neko lupio pa ostao ziv a narod brze bolje to upio, isto kao i sremska kobasica, komunisticka izmisljotina da bi neko u tom delu bio miran jer mu se ime spominje ! Al ajd u tu rusku salatu ode sve i svasta pa je svacija original, neko stavlja i kisele jabuke da dA malo kontru, sve u svemu dobar prilog a svako sam sebi neka kreira kod kuce recept i neka mu bude prijatno samo ne da tvrdi kako to njegovo samo ispravno ! Mimoza salata (dodak sa sirom a sve ostalo se renda), tu se zna recept !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kako je Nikola Jokić postao filozof

Košarkaš Denver Nagetsa nastavlja da pruža neverovatne partije na parketu u NBA ligi, ali i skreće pažnju izjavama na konferencijama za medije.

Ko je bio Miodrag Kostić

Miodrag Kostić je bio je jedan od najpoznatijih srpskih biznismena, vlasnik šećerana, raznih hotela, banaka.

COP29: Pitanje klimatskog finansiranja vredno bilion dolara

U nedavnom izveštaju UN-a navodi se da je zemljama u razvoju potrebno između 187 milijardi i 359 milijardi dolara godišnje samo za prilagođavanje uticajima klimatskih promena, a u tu svrhu su 2022. godine dobile samo 28 milijardi dolara.