Najbolja fotografija iz prirode: Zamišljeni majmuni

Dva tuponosa majmuna sede na kamenu - to pobednička slika na ovogodišnjem takmičenju najboljih fotografija iz divljine.
Zlatni tuponosi majmuni
Marsel van Oosten / WPY

Dva tuponosa majmuna odmaraju se na kamenu i zamišljeno gledaju u daljinu. U šta gledaju, o čemu razmišljaju?

Ispostaviće se da posmatraju glasnu svađu dvoje članova svog krda.

Ova slika očigledne mešavine spokoja i gungule pobedila je na takmičenju 2018 Wildlife Photographer of the Year londonskog Prirodnjačkog muzeja.

Fotografiju je uslikao Marsel van Usten na Kinling planinama u Kini.

Holanđanin je nekoliko dana pratio ovo krdo majmuna kako bi razumeo njihovu dinamiku i uspeo da predvidi njihovo ponašanje. Želeo je da u jednom kadru prikaže lepotu dlake na leđima muškog tuponosog majmuna, kao i plavo lice ove životinje.

Marselova istrajnost se na kraju isplatila kroz ovu izvrsnu kompoziciju na kojoj se u pozadini nalazi i jedna manja ženka.

On je za BBC rekao da je bio „iznenađen i počastvovan" kada je primio nagradu. „Srećan sam što je baš ovo pobednička slika jer je u pitanju ugrožena vrsta za koju vrlo mali broj ljudi inače zna da postoji. Zato je važno da shvatimo da postoji još mnogo vrsta na ovoj planeti koje su suočavaju sa istom opasnošću.

„Nisu u pitanju samo nosorozi, tigrovi i polarni medvedi, a ove životinjske vrste zaslužuju mnogo više pažnje i zaštite."

Ova slika nije šokantna kako to obično umeju da budu pobedničke fotografije sa ovog takmičenja. Ali ima nečeg očaravajućeg što vas uvuče u nju, kaže Roz Kidman Koks, predsednica žirija.

„Dok smo prolazili kroz prijavljene fotografije, stalno smo se vraćali na ovu", priseća se ona. „Kao da je iscenirana. Mislim da tome najviše doprinose boje i svetlo.

„Ovi majmuni vreme obično provode na drveću, ali je Marsel nekako uspeo da ih uhvati na zemlji, pritom koristeći blendu vrlo blago kako bi naglasio ovo neverovatno krzno."


Opušteni leopard - slikao Skaj Maker

Leopard u Bocvani
Skye Meaker / WPY

Ovogodišnji mlađi pobednik takmičenja je Skaj Maker iz Južne Afrike i njegova fotografija sanjivog leoparda u Bocvani.

Ova zver je poznata lokalnom stanovništvu i zove se Mathoja, što na Bantu jeziku znači „onaj koji šepa". Leopard je kao mali slomio nogu.

Uspeva da preživi u divljini, ali mora mnogo da se bori jer za razliku od ostalih velikih mačaka nije sposoban da uvuče lovinu u drveće i pojede je, kaže Skaj.

To znači da mora da jede na zemlji gde i hijene stalno pokušavaju nešto da ulove.

„Čekali smo nekoliko sati za ovu fotografiju. Želeo sam da Mathoja otvori oči, i posle samo nekoliko minuta to se i desilo. Mathoja je pogledao direktno u nas."

Ovaj šesnaestogodišnjak osvojio je prvu nagradu u kategoriji od 15 do 17 godina.

On ima veliku budućnost, veruje Kidman Koks: „Među prijavama ima mnogo leoparda, to je kliše. Ali Skaj ovde ima nešto drugačije. Verujem da je opet u pitanju boja - ta tačkasta zelena u pozadini. A onda imate i jasan izraz na licu leoparda."

Evo još nekih pobednika iz drugih kategorija:


Sove iz cevi - slikao Aršdip Sinh

Sove u cevi
Arshdeep Singh / WPY

Kategorija 10 godina i mlađi - Ovu fotografiju napravio je još jedan mladić, Aršdip Sinh. Osvojio je nagradu slikom koju je uhvatio ispred Kapurthale, grada u indijskoj državi Pundžab. On kaže: „Video sam kako sove uleću u cev i rekao tati. Rekao je da to nije moguće, ali je zaustavio automobil. Morali smo da čekamo 20 ili 30 minuta pre nego što su se opet pojavile i tada sam ih uslikao."


Krevet od foka - slikao Kristobal Serano

Kategorija „Životinje u prirodnom staništu" - Kristobal Serano iz Španije uslikao je ove foke dok su se odmarale na santi leda na Antakrtiku. Fokama morski led nije stran - on pruža sklonište i hranu za sitne rakove, koji su im glavna hrana.


Umetnost od blata - slikala Georgina Stejler

Blatna osa u prirodnom rezervatu u Zapadnoj Australiji
Georgina Steytler / WPY

Kategorija „Beskičmenjaci" - Georgina Stejler je uspela da napravi ovu fotografiju blatne ose tako što se spustila na njihovu visinu. U blato.

„Samo sam se spustila u blato sa dugačkim objektivom i slikala iznova i iznova. Želela sam da uhvatim osu dok nosi kuglicu blata, ali uhvatiti dve je neverovatan osećaj. Da, to je sreća, ali morate da budete i na pravom mestu u pravo vreme i sa pravom opremom", kaže ona.

Ose koriste blato za izgradnju gnezda gde će položiti jaja na paralizovanim telima paukova.


Noćni let - slikao Majkl Patrik O'Nil

Leteća riba
Michael Patrick O'Neill / WPY

Kategorija „Ispod vode" - Ovo je leteća riba uhvaćena objektivom američkog fotografa Majkla Patrika O'Nila. Uslikana je u Floridi tokom noćnog kupanja. Ove ribe su prilično bojažljive tokom dana, ali im je noću lakše prići. Majkl je eksperimentisao svetlima i kamerom dok nije uhvatio nesvakidašnji prikaz životinje.


Tužni klovn - slikala Džoan de la Mala

Makaki obučen u klovna
Joan de la Malla / WPY

Kategorija „Fotožurnalizam divljine" - Ovu šokantnu sliku uličnog majmuna uhvatila je Džoan de la Mala na ostrvu Java u Indoneziji. U pitanju je makaki majmun koji je nateran da nosi masku klovna. „To je bolan prizor, a majmun je stavio ruku na glavu pokušavajući da sklon masku", kaže Džoan. Ova fotografkinja iz Španije je zajedno sa grupama za zaštitu životinja pokušala da ukine ovakve ulične preformanse. U poslednjih nekoliko nedelja se to i dogodilo, a ovaj majmun, poznat kao Timbul, vraća se u divljinu.


Majka branilac - slikao Havijer Aznar Gonzales de Rueda

Drvoskočac i njene nimfe
Javier Aznar González de Rueda / WPY

Kategorija „Divljina" - Havijer Anzal Gonzales de Rueda napravio je seriju fotografija, a na ovoj su prikazani insekti drvoskočci. Na ovoj slici, slikanoj u Ekvadoru, vidi se da majka čuva svoje nimfe. Drvoskočci polažu jaja sa unutrašnje strane lista velebilje i potom ih pokriju tankim slojem sekreta. Kada se jaja izlegu, prolaze kroz pet faza različitih veličina, boja i ukrasa.


Odlučnost - slikao Dejvid Herasmičuk

A Hellbender salamander wrestles with a northern water snake
David Herasimtschuk / WPY

Kategorija „Amfibije i reptili" - Na fotografiji uhvaćenoj u reci Teliko u Tenesiju vidi se američki daždevnjak sa zmijom u čeljustima. Fotograf Dejvid Herasmičuk kaže da je zmija na kraju uspela da se oslobodi nakon rvanja sa najvećim daždevnjakom u Severnoj Americi.


Dašak vetra - slikao Orlando Fernandez Miranda

Pečšane dine pustinjske obale u Namibiji
Orlando Fernandez Miranda / WPY

Kateogrija „Planeta Zemlja" - Vrh peščane dine u Nambijskoj pustinji „Obala skeleta", gde se brežuljci vetrom nanetog peska sudaraju sa talasima Atlantika. Pogledajte bolje i videćete maglu koja se često spušta u ovaj region Afrike. Pomerajući se ka obali magla stvar neophodnu vlagu koja održava u životu biljke i insekte.


Wildlife Photographer of the Yearje jedno od najprestižnijih fotografskih konkursa na svetu.

Prvi put se održao 1964. godine, a danas ga organizuje Prirodnjački muzej u Londonu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Joe

    06.01.2019 15:06
    Impresivne fotografije
    Valjalo bi obaj članak na prvu stranu, ili ga malo blokirati da ne otkliza...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.