Rahaf Alkunun: Devojka iz Saudijske Arabije dobila "izbeglički status"

Devojka je odbila da se ukrca na let iz Bangkoka i zabarikadirala se u hotelskoj sobi.

 

Rahaf Mohamed Alkunun
EPA/THAI IMMIGRATION BUREAU
Devojka kaže da želi da bude slobodna daleko od Saudijske Arabije

 

Ujedinjene nacije su devojci iz Saudijske Arabije, koja je napustila porodicu i odbila da izađe iz hotelske sobe u Bangkoku, dodelile izbeglički status, saopštila je vlada Australije.

Osamnaestogodišnjakinja Rahaf Mohamed Alkunun, odbila je da se ukrca na let iz Bangoka za Kuvajt u ponedeljak i zabarikadirala se u hotelskoj sobi na aerodromu.

Rekla je da se boji da će je porodica ubiti zbog odricanja od islama.

Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija njen slučaj je uputila Australiji, kako bi ta zemlja odlučila o mogućem preseljenju.

U kratkom saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije navodi da će „razmotriti ovaj zahtev na uobičajen način".

„Vlada neće dalje komentarisati ovo pitanje", navodi se.

Kancelarija UNHCR-a na Tajlandu takođe je odbila da komentariše.

Njen otac i brat su stigli na Tajland, ali devojka odbija da ih vidi.

Tajlandski imigracioni zvaničnici prvobitno su saopštili da devojka treba da se vrati u Kuvajt, gde je čeka porodica.

 

Rahaf Mohamed Alkunun
AFP
Tvrdi da će je porodica ubiti zbog odbijanja islama

 

Zvaničnici u Australiji su nagovestili da će njen zahtev biti prihvaćen.

„Ako se ustanovi da je izbeglica, onda ćemo veoma, veoma, veoma ozbiljno razmotriti davanje humanitarne vize", rekao je ministar zdravlja Greg Hant za mrežu ABC.

Rahaf Alkunun je na društvenim mrežama podelila desetine informacija o svom slučaju, privlačeći međunarodnu pažnju.

Zašto je tražila azil?

Odricanje od islama kažnjava se smrću u Saudijskoj Arabiji. Otac Mohamed Alkunun je guverner Alsulaimija, grada u severnoj pokrajini Saudijske Arabije Hail.

„Moj život je u opasnosti", rekla je ona za agenciju Rojters. „Moja porodica preti da će me ubiti zbog najtrivijalnijih stvari."

Predstavnik njene porodice je rekao za BBC da oni ne žele da komentarišu njene reči i da je jedino do čega im je stalo bezbednost devojke.

Organizacije za ljudska prava izrazile su ozbiljnu zabrinutost za devojku.

Ona je u utorak ujutru retvitovala originalni zahtev za azil, moleći Britaniju, Kanadu, SAD ili Australiju da je prihvate.

https://twitter.com/rahaf84427714/status/1082005189874221056


Saudijski diplomata navodno je zaplenio njen pasoš kada je u subotu odletela na Tajland iz Kuvajta, planirajući putovanje u Australiju. U utorak je rekla da su joj dokumenta vraćena.

  • purgerNS

    09.01.2019 09:58
    americki saveznici..
    toliko o ljudskim pravima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.