Sjedinjene Države degradiraju diplomatski status Evropske unije u Vašingtonu

SAD više ne rangiraju EU među nacionalne lidere na diplomatskim funkcijama.
Žan Klod Junker i Donald Tramp
AFP
SAD i EU su prošlog jula bile na ivici trgovinskog rata

Evropska unija je saopštila da je američka vlada snizila diplomatski status ovog bloka u Vašingtonu.

Predstavnici američke vlade nisu obavestili Brisel o ovoj promeni. EU je tražila od Sjedinjenih Država da objasni potez, saopštila je portparolka Unije Maja Kocijančić.

Ranije je praksa SAD-a bila da se prema delegaciji EU i ambasadoru odnose kao „prema državi", rekao je jedan izvor iz EU za BBC.

Vašington niže rangira diplomatski status međunarodnih organizacija.

Izvor iz EU, koji je zahtevao da ostane anoniman, kazao je da su Sjedinjene Države promenile način na koji primenjuju diplomatsku listu, ali ne i sam spisak, na kome se EU pominje kao međunarodna organizacija.

Redosled prvenstva američkog državnog sekretarijata kaže da bi šef međunarodne organizacije „trebalo da se smatra ekvivalentnim šefu države ili šefu vlade, ali bi trebalo da bude naveden po tom redosledu, nakon što svi zvanični predstavnici suverenih nacija budu prisutni".

Promena protokola

Promena dolazi usred pojačanih trgovinskih napetosti, pri čemu je EU spremna da odvrati Donalda Trampa od uvođenja carina od 20 odsto na sve automobile uvezene iz EU. Prošle godine su SAD i EU uvele tarife za određenu robu.

„Jasno nam je da su se dogodile neke promene u načinu na koji se primenjuje diplomatski spisak u protokolu Sjedinjenih Država.

Razgovaramo sa relevantnim službama u [američkoj] administraciji o mogućim implikacijama za delegaciju EU u Vašingtonu. Nismo bili obavešteni o bilo kakvim promenama. Očekujemo da se poštuje diplomatska praksa uspostavljena pre nekoliko godina", rekla je Kocijančić.

Ona je naglasila da EU i SAD „ostaju prirodni partneri, prirodni prijatelji".

Tram i Faraž u Misisipiju
Getty Images
Tramp snažno podržava Bregzit

O statusnim promenama prvi je izvestio Dojče vele. Jedan evropski zvaničnik je rekao da ambasador EU u Vašingtonu Dejvid O'Sulivan nije bio pozvan na određene događaje prošle godine.

Na sahranu nekadašnjeg predsednika Džordža Buša 5. decembra, ambasador EU nije pozvan po uobičajenom hronološkom redu, od službenika po najdužem stažu do najnovijeg ambasadora, „već je pozvan kao poslednji", rekao je zvaničnik EU.

Prethodnog dana je u Briselu američki državni sekretar Majk Pompeo postavio pitanje uloge EU u glavnom govoru o politici.

„Bregzit je - ako ništa drugo - bio politički poziv za buđenje. Da li EU osigurava da su interesi zemalja i njihovih građana postavljeni pred birokrate ovde u Briselu?", upitao je.

On je u pitanje doveo liberalni konsenzus multilateralnih organizacija, kao što je EU, kao čuvara mira i sigurnosti. Međutim, pohvalio je doprinos Evropske unije evropskom prosperitetu.

Donald Tramp snažno podržava povlačenje Velike Britanije iz EU, a ugostio je lidere kampanje za Bregzit, uključujući Najdžela Faraža.

  • tja

    09.01.2019 15:57
    EU se sama 'degradira' - Amerikanci samo imaju xxx da to naglas i izgovore...
    #dankeMerkel

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.