Rusija: Polarni medvedi zbog gladi sišli u naselja

Više od 50 polarnih medveda sišlo je u naseljena područja na severu Rusije
Polarni medved
PA
Polarni medvedi traže hranu u naseljenom području

Na severu Rusije proglašeno je vanredno stanje nakon što se više od 50 polarnih medveda pojavilo u naseljenom području na kom živi nekoliko stotina stanovnika.

Vlasti ostrva Novaja Zemlja kažu da je na ostrvu zabeleženo nekoliko napada na ljude, kao i pokušaja medveda da uđu u kuće i javne ustanove.

Polarni medvedi počeli su da se spuštaju u naseljene oblasti, jer zbog klimatskih promena u svojim staništima ostaju bez hrane.

U Rusiji su polarni medvedi ugrožena vrsta, lov na njih je zabranjen, a agencija za životnu sredinu odbila je da izda dozvolu da se na njih puca.

Međutim, kako se medvedi se više ne plaše ni policije, ni zvučnih upozorenja, lokalni zvaničnici kažu da će možda biti potrebne drastičnije mere.

Ukoliko ništa drugo ne bude imalo efekta, vlasti kažu da će neke polarne medvede možda morati da odstrele.

Načelnik uprave Viganša Musin rekao je da više od pet medveda bilo na teritoriji lokalnog vojnog garnizona.

„Na vlasti sam od 1983. godine. Nikada nije bilo ovoliko polarnih medveda u našim krajevima", rekao je načelnik lokalne uprave Viganša Musin.

Njegov zamenik, Aleksandar Minajev, kaže da se „ljudi plaše da napuste svoje domove."

„Ne mogu da obavljaju svoje svakodnevne poslove i nisu voljni da puste decu da idu u školu ili vrtić", kaže Minajev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.