Španija: Počelo suđenje katalonskim separatistima

U Madridu počelo suđenje vođama propalog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije
Madrid suđenje Katalonija
AFP
Ukoliko budu proglašeni krivim, optuženima preti kazna do 25 godina zatvora

U Madridu je počelo suđenje protiv 12 osoba koje su 2017. godine organizovale propali pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Ukoliko budu proglašeni krivim, preti im kazna od 25 godina zatvora.

Referendum u Kataloniji održan je 1. oktobra 2017. godine, a lokalne vlasti nekoliko nedelja kasnije proglasile su nezavisnost.

Advokat optuženih rekao je da je ovo suđenje o „pravu na samoopredeljenje i demokratskim principima."

„Nema ni međunarodnog, ni EU zakona koji sprečava otcepljenje posebnih državnih entiteta, to ne postoji", rekao je advokat Andre Van Den Ende.

Španija je referendum proglasila nezakonitim i Kataloniju stavila pod direktnu upravu vlast Madrida.

Španski ustav iz 1978. godine sadrži rečenicu o „nedeljivom jedinstvu španske nacije."

Španija nije priznala nezavisnost Kosova, upravo zbog problema u Kataloniji.

Katalonska kriza smatra se najvećom krizom u Španiji od vremena diktatora Franciska Franka, koji je je preminuo 1975. godine.

Ko su i šta kažu optuženi?

Među optuženima su potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras, bivša predsednica skupštine Katalonije Karma Forkadelj, kao i nekoliko ministara.

Devetoro optuženih na suđenje dolaze iz pritvora u kom su proveli nekoliko meseci, a troje se brani sa slobode.

Žunkerasu preti najduža kazna, od 25 godina u zatvoru, ukoliko bude proglašen krivim za pobunu.

Španski zakoni pod pobunom podrazumevaju ustanak uz upotrebu nasilja - što optuženi negiraju da se dogodilo.

Bivši katalonski predsednik Karlos Puđdemon, koji je organizovao referendum, ranije je napustio Španiju.

On je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da njegovi saradnici nikada nije trebalo ni da budu optuženi, i da je suđenje „test za ceo pravosudni sistem Španije".

Neki od optuženih pre suđenja za BBC su rekli da je suđenje politički motivisano i da je jedino nasilje bilo ono koje je upotrebila policija protiv glasača.

„Idem visoko podignute glave, ubeđen da samoopredeljenje nije zločin", napisao je pre suđenja na Tviteru Žordi Sančez, bivši predsednik katalonskog parlamenta koji je takođe među optuženima .‏

https://twitter.com/jordialapreso/status/1095254745588137984

Suđenje ponovo deli Španiju

Pred zgradom suda, gde su se okupile suprotstavljene grupe građana, atmosfera je bila napeta.

Protivnici katalonske nezavisnosti nosili su zastave Španije i vikali „Katalonija je Španija", dok su se na samo 20 metara od njih nalazile grupe levičara i zatupnika katalonske nezavisnosti.

Protesters from both sides demonstrated outside the court
Reuters
Ispred zgrade suda okupili su se i protivnici i zastupnici katalonske nezavisnosti

Veliki broj policajaca nalazio se na ulici.

  • Go Katalan. go!

    13.02.2019 15:00
    @Nikola
    Eh, da mi je tvoj srBendski mozak, pa da se odmorim od razmisljanja...
    Svako, ali bas svako, ima pravo da sam odluci da li hoce ili nece da sa nekim bude u zajednici.
    Ovakva dela prisile su najobicnije siledzijstvo i imperijalizam. To osecaju i Skoti, i Katalonci i Vojvodjani. U istom su polozaju kao zene koje ne napustaju zle muzeve u strahu od batina. Ali, nijedna tiranija ne moze da traje vecno. Jednom strah nestaje i sve dodje na svoje mesto.
    Katalonski politicari nisu ni prvi ni poslednji koji ce stradati za slobodu svog naroda i oslobadjanje od ugnjetavaca i razbojnika. Istorija je prepuna takvih primera, pocevsi od Spartaka pa do Vilijama Volasa.
    Hipoteticko pitanje za tebe, Nikola: Kada se Vojvodina referendumom odvajala od Madjarske to je bilo ok, a kad treba da se referendumom odvoji od srbije onda nije ok? Znam tvoj odgovor. Blago tebi u tvojoj pogubljenosti.
  • Džoni

    13.02.2019 13:35
    pravda za PUĆDEMONA
    Katalonija je država mnogo pre Španije i ne vidim zbog čega ne bi mogla da dobije nezavisnost.
    Katalonija se u XII veku ujedinila sa Aragonijom, a potom u XV, brakom Fernanda II od Aragona i Izabele I od Kastilje, spojila se sa Kastiljom, čime se polako formira oblik današnje Španije. Katalonci su i u to doba, kao i danas imali svoj jezik i oni su jedna od najstarijih nacija na svetu na referendumu su ubedljivo pobedili i šta sad sad demokratsko izjašnjenje građana na referendumu ne odgovara sad ne može regija da proglasi nezavisnost jel. PRAVDA ZA PUĆDEMONA JUNLERASA I OSTALE SLOBODNA KATALONIJA SLOBODNI KATALONCI
  • Nikola

    13.02.2019 11:12
    Pošteno
    Pošteno im sudite pa da ih pogubimo. Šalu na stranu, ali sve ih treba osuditi jer su zajedno sa Amerikom finansirani pokušali da otcepe deo Španije. Još jedan nemir u Evropi finansiran od strane Amerike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.