Klimatske promene: Koje je najbolje vegansko mleko

Kako prodaja veganske hrane raste, proverite kakav je uticaj biljnog mleka na životnu sredinu.
illustration of plant based milks
BBC
Izborom mleka utičete na klimatske promene

Popularnost veganske hrane nastavlja da raste i sve je više ponude proizvoda koji zadovoljavaju ovaj način ishrane.

Među proizvodima za kojima vlada najviše interesovanja su alternative običnom mleku, poput ovsenog, sojing, bademovog ili kokosovog.

Naučne studije ukazuju da je emisija gasova staklene bašte u proizvodnji biljnog mleka niža nego u proizvodnji običnog.

Ali koje mleko najmanji utiče na planetu?

Proizvodnja čaše običnog mleka ima gotovo tri puta veću emisiju gasova staklne bašte od proizvodnje bilo koje druge vrste mleka, pokazuje studija Univerziteta Oksford.

Kada je reč o upotrebi zemljišta, razlika je još veća.

grafikon mleka
BBC
Koje mleko pijete?

Za proizvodnju jedne čaše običnog mleka svakog dana u toku jedne godine potrebno je 650 metara kvadratnih zemlje, što je jednako površini dva teniska terena i više od 10 puta više nego što je potrebno za proizvodnju iste količine ovsenog mleka, pokazuje ova studija.

Za proizvodnju bademovog mleka potrebnije je više vode nego za sojino ili ovseno.

Za jednu čašu potrebno je 74 litra - što je više nego za tuširanje.

Za čašu pirinčanog mleka potrebno je 54 litra vode.

Međutim, treba napomenuti da i mleko od badema i pirinča i dalje zahtevaju manje vode za proizvodnju od običnog mleka.

Da biste videli kakav je uticaj onoga što jedete ili pijete na klimu, izaberite jednu od 34 namirnice iz kalkulatora i koliko često je konzumirate.

Podaci za svu hranu su globalno prosečni. Čitajte više o ovome.

Dizajnirala Prina Šah, razvili Feliks Štefenson i Beki Raš.

Proizvodnja hrane je odgovorna za četvrtinu svih emisija gasova staklene bašte koje proizvodi čovek, što doprinosi globalnom zagrevanju, prema studiji na kojoj se zasniva kalkulator, a koju je uradio dr Džozef Pur sa Univerziteta u Oksfordu.

Istraživanje je pokazalo da su meso i drugi proizvodi životinjskog porekla odgovorni za većinu emisije gasova staklene bašte koji se odnose na hranu, uprkos tome što obezbeđuju samo petrinu kalorija koje ljudi troše.

krave i mleko
Getty Images
Kravlje ili biljno?

Ljudi su skloni potcenjivanju emisije gasova staklene bašte iz hrane, a obično mleko nije izuzetak, pokazuje istraživanje dr Adrijana Kamilera, psihologa na Tehnološkom univerzitetu u Sidneju.

„Emisija gasova staklene bašte iz mleka je za oko 30 puta veća nego što ljudi procenjuju", rekao je za BBC njuz.

„Pretpostavljam da većina potrošača potcenjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte koje se smanjuje prelaskom sa običnog na biljno mleko, poput sojinog."

Prodaja alternativnog mlekom raste brže u Velikoj Britaniji od prodaje običnog mleka, pokazuju podaci Mintela, kompanije koja se bavi istraživanjem tržišta.

Pretraga alternativa običnom mleka na interentu u januaru je na vrhuncu u Velikoj Britaniji - posebno pretraga o sojinom i bademovom mleku.

Komapnije koje priozvode ovseno mleko su nedavno ušle na britansko tržište, podstičući veće interesovanje za ovim napitkom.

Pretraga o ovsenom mleku na internetu nije bila veća u poslednjih 12 meseci ni u jednoj zemlji nego u Velikoj Britaniji.

Prošle godine, rekordnih 50.000 ljudi prijavilo se za kampanju Veganuary - da živi mesec dana bez životinjskih proizvoda.

Ali rastuća popularnost veganstva proteže se i nakon januara. Potraga pojmova o veganstvu udvostručila se u protekloj godini.

Dakle, u kojoj meri se trendovi u biljnoj ishrani prenose na stvarne brojeve?

grafikon zainteresovanosti za vegansko mleko
BBC
U januaru je najveće interesovanje

U Velikoj Britaniji je oko 540.000 vegana, prema anketi Udruženja vegana iz 2016. godine, koje procenjuje da ih je 2006. bilo oko 150.000.

Ipak, neka poljoprivredna tela kritikuju ideju o organizaciji meseca jedenja veganske hrane, Veganuary.

Kampanja zanemaruje činjenicu da je uzgajanje ovaca u Velikoj Britaniji „u velikoj harmoniji sa životnom sredinom, pejzažima i ekologijom", tvrdi Nacionalna asocijacija uzgajivača ovaca.

Crveno meso stoke uzgojene na travi bilo je drugačije od intenzivnog uzgoja životinja, rekao je izvršni direktor Fil Stoker.

„Neki ljudi su skloni tome da prikazuju ovce kao globalne neprijatelje - ali u stvari, oni su ultimativne u tehnologiji obnovljivih izvora energije i efikasan oblik produktivnog upravljanja zemljištem koji je prijateljski prema planeti", dodao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC