Najukusniji vikend u Beogradu: Šta probati na festivalu sira
Nekad se kupovao beli ili žuti, tvrdi ili meki, i do nedavno, sir je mogao da dostigne samo sporednu ulogu pod svetlima reflektora, bar na ovim prostorima.
Festival sira u Beogradu prava je prilika da ovakve tvrdnje padnu u vodu - tokom vikenda je na ovoj manifestaciji izloženo oko trista različitih vrsta sireva, a u sporednoj ulozi su kobasice, slanina i čvarci.
Tako su trapist, obični kačkavalj i edamer kakve znamo, izašli iz mode, pa su se u gastronomskom raju našli i kozji sir u pivu, srpska slatka mocarela, sir sa semenom bundeve, tartufima, ruzmarinom, lavandom, anisom.
Kažu da sir, vino i prijatelji moraju da budu stari da bi bili dobri, pa je zato tu i sir koji se još uvek pravi po recepturi iz 10. veka - šarski sir.
Ovo je jedan od najstarijih i najautohtonijih sireva na Balkanu i vodi poreklo sa planine Šare, sa Kosova. Pravi se od mleka krava i ovaca koje žive na više od 2,000 metara nadmorske visine, iznad Prizrena, iz oblasti Gora.
„Ovo je potpuno prirodan kravlji i ovčiji sir. U sir se dodaje biljka morač, koja raste u okolini, kako bi se poboljšao ukus", kažu za BBC sa štanda malih proizvođača sa planine Šare.
Mesto među sirevima našao je i najstariji vojvođanski slatkiš, kitnikez.
Pravi se od dunje i šećera, mogu se dodati i orasi, ali se danas retko sprema. Poznat je i pod imenom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske.
Na štandu ekipe iz Pirota „krčkao" se kačkavalj. Velikom varjačom su mešali mleko u kazanu, i u ponudi je bio sir star samo 90 minuta. Još uvek topao, „gumenaste" strukture, podseća na grčki halumi.
Rakija za diplomski rad
Uz dobar sir ide i dobro piće, poput medovače. Nevena Novićević je, pišući diplomski rad na Poljoprivrednom fakuletu spojila sa iskustvom oca koji se bavi pčelarstvom godinama, i tako je nastala njena, prva zvanično registrovana rakija od meda u Srbiji.
Kobasice pravljene prema receptu iz 2. veka
U drugom planu, ali neizbežne uz sir, stigle su i kobasice i sušeno meso.„U ovim kobasicama su seckani badem i mediteransko začinsko bilje. Pravimo ih po originalnom rimskom receptu iz drugog veka. Mi smo kobasicu prilagodili našem ukusu, ali u osnovi je ista", kaže Cane iz Martinaca.
Za one koji ne vole da eksperimentišu s ukusima, tu je dobra slaninica i čvarci.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar