Parče slanine dnevno povećava rizik od dobijanja raka
Čak i mala količina crvenog ili prerađenog mesa - kao što je parče slanine dnevno - može da poveća rizik od oboljevanja od raka creva, pokazuje nova studija.
Istraživanje Univerziteta u Oksfordu koje je finansirala Fondacija za istraživanje raka (Cancer Research UK), pokazuje dai crveno meso može biti štetno. Na ovo je već upozoravala i Svetska zdravstvena organizacija.
Ali koliko je rizično meso ? I koliko slanine je previše slanine?
Evo šta treba da znate.
Šta otkriva istraživanje:
Naučnici su analizirali podatke o zdravlju i navikama skoro pola miliona ljudi koji su bili uključeni u studiju Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva.
Istraživanje je trajalo šest godina, a naučnici su utvrdili da je u tom periodu 2.609 ljudi koji su učestvovali u studiji obolelo od raka creva.
Procene naučnika:
- Tri parčeta slanine dnevno umesto jednog šnita može da poveća rizik od raka creva za 20 odsto
- Na svakih 10.000 ljudi koji su jeli 21 gram crvenog i prerađenog mesa dnevno, kod 40 je dijagnostikovan rak creva
- Uporedna brojka za one koji su jeli 76 grama dnevno je bila 48
Po podacima Nacionalne zdravstvane službe Velike Britanije, 76 grama kuvanog crvenog mesa je srazmerno šnicli težine oko 120 grama. Parče šunke ili odrezak slanine sadrži oko 23 grama procesuiranog mesa.
Koliko slanine je previše slanine?
To nije baš jasno. U Britaniji svake godine bude dijagnostikovano 41.804 novih slučajeva obolelih od raka creva. Fondacija za istraživanje raka kaže da bi ovaj broj mogao da se smanji za 5.400 slučajeva, ako ljudi uopšte ne bi jeli prerađeno meso.
Ipak, fondacija kaže da pušenje predstavlja daleko veći rizik i da svake godine zbog pušenja rak dobije 54.300 osoba.
Agencija za javno zdravlje u Engleskoj kaže da njihova istraživanja govore da ljudi jedu previše crvenog i prerađenog mesa.
Ministarstvo zdravlja Velike Britanije savetuje svakog ko jede više od 90 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno da smanji unos na 70 grama.
Da li je malo prihvatljivo?
Smernice Agencije za javno zdravlje u Engleskoj kažu da postoje neke prednosti crvenog mesa - kao što su unos gvožđa i proteina - koje moraju biti u skladu sa mogućim rizicima.
Ljudi mogu da jedu meso i da budu zdravi.
Šta meso čini rizičnim?
Slanina, kobasice, viršle, salame i drugo prerađeno meso se obrađuje kako bi mu se produžio rok trajanja ili izmenio ukus, a glavne metode su dimljenje, sušenje ili dodavanje soli i konzervanasa.
Smatra se da hemikalije koje se koriste u procesuiranju mogu da povećaju rizik od raka. Priprema hrane na visokoj temperaturi, kao što je roštilj, takođe može da proizvede kancerogene hemikalije.
Kada je reč o crvenom mesu poput govedine, jagnjetine i svinjetine, postoje indikacije da jedan od proteina (koji mesu daje crvenu boju) može da ošteti creva tokom razgradnje u stomaku.
Stručnjaci još uvek pokušavaju da shvate ovu vezu.
Šta kažu stručnjaci?
Profesor Ganter Kunle sa Univeriteta u Redingu je rekao da ovo istraživanje predstavlja izuzetno detaljnu analizu između unosa mesa i crevnog (kolorektalnog) kancera.
„Rezultati potvrđuju da konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povećava rizik od kolorektalnog raka", rekao je doktor Kunle.
„Ovim su potvrđeni prethodni nalazi da se rizik povećava za približno 20 odsto sa svakih 50 grama crvenog i prerađenog mesa više.
„Istraživanje je pokazalo i da dijetalna vlakna smanjuju rizik od kolorektalnog raka. Veći unos vlakana, kao što ova studija pokazuje, bio bi od znatno veće koristi", rekao je on.
Keri Rakston iz Savetodavne komisije za meso, koju finansira ta industrija, rekla je da „crveno meso pruža dragocene nutrijente, kao što su proteini, gvožđe, cink, vitamin D i B vitamini".
Rekla je da je poznato da „raznovrsni faktori imaju značajan uticaj na rizik od raka creva, naročito godine, genetika, manjak vlakana, nedostatak fizičke aktivnosti i visok unos alkohola".
Komentari 6
Realista
Šta je ovo istraživanje pokazalo.
1. Crveno meno ne pospešuje rizik od raka
2. Preradjeno crveno meso možda može da pospeši rizik od raka
3. Samo preradjeno meso koje je tretirano raznim hemikalijama može da pospeši rizik od raka
Zaključak
U Srbiji su čvarci, slanina i šunka skupi i verovatno su ređe na trpezi nego kod engleza, a kada jesu ne jedu se više od 50 - 100 grama, te shodno tome gradjani Srbije nisu ugroženi od "kancerogenih" svojstava slanine i šunke
Za hemijski obrađene preradjevine od crvenog mesa ne znam koji procenat mesa, a koji procenat iznutrica, kože, masnoće i soje sadrže, tako da je svakodnevno unošenje 100 grama takvih proizvoda potpuno sigurno sa stanovišta povećanja rizikam od raka. Kod tih proizvoda treba samo proveriti kako i na koji način i u kojoj količini razni aditivi, emulgatori i dodaci utiču na ljudski organizam sa posebnim osvrtom na decu, žene, trudnice i odrasle.
StAV
gg
A od kupovne, to vec ne znam...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar