Kako se kaže: Knedle ili gomboce, prženice ili pofezne, bećarac ili sataraš i druge gastro-jezičke nedoumice
Obožavate da jedete knedle sa šljivama, ali nikad niste čuli za gomboce?
To možda znači da niste imali mnogo prilike da istražujete recepte i saznate da ova poslastica ima različite nazive.
Ili su u pitanju, ipak, potpuno različite stvari?
Ne zna se tačno ko je i zašto pokrenuo ovo pitanje, ali rasprava oko gomboca i knedli zakuvala se na Tviteru srpskog govornog područja.
Da li to što ljudi pitaju šta su gomboce znači da „smo svi zatvoreni u svoje mikrosredine i da većina ne komunicira ni sa ljudima iz drugih gradova u Srbiji?", pitala je novinarka Jovana Gligorijević na Tviteru.
https://twitter.com/Jovanana/status/1153207861813624834
- Šta bi Entoni Bordejn klopao u Srbiji
- Šta sadrži hrana u Srbiji
- „Postao sam kuvar zbog Džejmija Olivera“
Šta su, ustvari, gomboce?
Ako u Gugl pretraživaču potražite recept za gomboce, naći ćete brojne sajtove koji nude recepte za brojne varijacije slatkiša - gomboce sa šljivama, makom, višnjama ili nekim drugim sezonskim voćem.
U pitanju je poslastica koja se sastoji od testa čiji su glavni sastojci krompir i brašno, kao i voćno punjenje po želji.
Neki izvori tvrde da se specijaltet sa ovim imenom može spremati u slatkoj ili slanoj varijanti, dok su drugi izričitog stava da su gomboci isključivo specijaliteti sa šljivama i šećerom u prahu.
„Gomboce su mađarski specijalitet. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu kuglica. Tako da te knedle ostavite za supu", napisala je korisnica Tvitera @TatinSinak.
https://twitter.com/tatinsinak/status/1152928327268798465
Nazivati gomboce knedlama je isto kao kad bi „kroasan preveli na kiflica margarinuša", dodala je ona.
„Gomboce su tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama", objasnio je Lazar Čovs, na Tviteru @Popravljam.
https://twitter.com/Popravljam/status/1153260933009018881
Ne treba se previše šaliti sa institucijom vojvođanskih gomboca i nazivati je knedlom, da se zaključiti po užarenoj Tviter diskusiji.
„Knedle su u supi. Ko GOMBOCE zove knedlama rizikuje da oseti čuvenu banaCku brisu", napisala je korisnica @Zox_Zoja.
https://twitter.com/Zox_Zoja/status/1153022981645508609
Pored toga, nepoznavanje vlastite gastronomske kulture može doveti vašu lojalnost naciji i patriotizam u pitanje.
„Ovi što moraju da guglaju šta su gomboce, oni bi nas prvi izdali", napisala je korisnica @shovlja.
https://twitter.com/shovlja/status/1153075269131018240
Ali priči ovde nije kraj.
Sataraš, bećarac ili prženo
Da li se kaže knedla ili gomboca nije jedina gastronomsko-jezička nedoumica u Srbiji.
U zavisnosti od toga iz kog ste kraja, drugačije ćete nazivati i jelo koje se priprema od prženih iseckanih paprika, paradajza, luka i začina.
Sataraš je naziv koji možete čuti više u Vojvodini, dok se isto jelo stotinak kilometara niže zove bećarac, a na jugu Srbije nosi jednostavno i sveobuhvatno ime - prženo.
I za ovo jelo postoje varijacije u pripremi, ali suština je ista. Veoma je ukusno je, idealno za leto, a može se jesti i kao salata i kao dodatak nekom drugom jelu.
Prženice, pofezne ili kvašenice
Ipak, jelo koje ima možda i najviše različitih naziva u različitm delovima Srbije su kriške starog hleba natopljene mešavinom jaja i mleka sa malo soli i ispržene u tiganju.
Najpopularniji naziv za jedan od omiljenih doručaka na srpskim trpezama su prženice.
Ali u različitim delovima Vojvodine one nose i sledeće nazive: pofezne, moča, bundaš kenjer, dok se u Mačvi zovu rutavci, a u nekim južnim delovima Srbije ribanjke.
Fensi naziv u nekim restoranima (i regularan u inostranstvu) je francuski tost.
„Zar je bitno da l' se peva ili pjeva"
Užarena rasprava oko različitih naziva za iste stvari na Tviteru otvorila je, ko zna koji put, jedno suštinsko pitanje - čemu „zgražanje nad činjenicom da u zajedničkom jeziku postoje dijalekti, sinonimi i lokalizmi?", pitala je korisnica Tvitera @NevenaWednesday.
https://twitter.com/NevenaWednesday/status/1153266152858095617
Ono što je jedino bitno u raspravi oko „pravih" naziva ovih jela jeste da su u pitanju sve sami vrhunski specijaliteti sa ovih podneblja", istakla je korisnica @Allberobello.
https://twitter.com/Allberobello/status/1153219540135923713
Dok se ovoj raspravi i ubeđivanjima o imenima jela ne nazire kraj, stihovi jednog od poslednjih hitova pevačice Lepe Brene se prosto sami nameću, posebno ako vam krče creva od gladi, a gomboca i prženica nema ni na vidiku:
„Zar je važno da l' se peva ili pjeva kad umirem što te nema".
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk
Komentari 16
Manjina 57
Ns
Iskusna
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar