Veštački jezik koji može da oseti razliku između pravog i lažnog viskija
Veštački „jezik" koji može da oseti minimalne razlike između viskija mogao bi da pomogne u borbi protiv trgovine falsifikovanim alkoholom, tvrde inženjeri.
Oni su napravili sićušni tester koji koristi svojstva zlata i aluminijuma kako bi testirao razlike u ukusima.
Tehnologija može da utvrditi suptilnije razlike između istog viskija različitih godina proizvodnje, koji se čuva u bačvama.
Može da otkrije razliku između viskija starih 12, 15 i 18 godina.
Inženjeri kažu da je jezik „okusio" razlike sa tačnošću većom od 99 odsto.
Ispitivanje bezbednosti hrane
„Nazivamo ga veštačkim jezikom jer funkcioniše slično kao ljudski jezik - poput nas, on ne može da identifikuje pojedinačne hemikalije zbog kojih se kafa razlikuje od soka od jabuke, ali lako može da uoči razliku između ovih složenih hemijskih smeša", kaže Alasder Klark sa inženjerske škole Univerziteta u Glazgovu.
„Nismo prvi istraživači koji su napravili veštački jezik, ali prvi smo napravili jedinstveni veštački jezik koji koristi dve različite vrste metalnih testera, koji pružaju više informacija o ukusu svakog uzorka i omogućavaju brži i tačniji odgovor."
Dodaje da se ovaj jezik može koristiti kako bi se osetio „ukus" gotovo bilo koje tečnosti - ne samo viskija.
„Pored očiglednog potencijala upotrebe u prepoznavanju falsifikovanih alkohola, ovaj tester bi mogao da se koristi i u ispitivanju bezbednosti hrane, kontroli kvaliteta, sigurnosti."
Šablon sa dva metala - koji deluju kao tester ukusa - prelivaju viskijem, a zatim mere kako apsorbuju svetlost dok su potopljeni.
Suptilne razlike koje pokazuje veštački jezik omogućile su timu da prepozna različite vrste viskija.
Istraživanje su sproveli inženjeri i hemičari sa univerziteta u Glazgovu i Stratklajdu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar