Afrika, hrana i Ginisov rekord: Najveći roleks na svetu i ne, nije sat

Ginisova knjiga rekorda zvanično je potvrdila da je napravljen najveći roleks na svetu - ne, nije sat.
Uganda rolex
Miriam Watsemba/BBC
Ovaj roleks je naravno manji od rekordera

Najveći roleks na svetu težak je 204,6 kilograma i dugačak 2,32 metra.

Ako pokušavate da zamislite kako bi vam tako nešto stajalo na ruci, zaboravite na marku švajcarskih satova i pomislite na istočnoafričku uličnu hranu.

Uganđani imaju izreku: „Mi ne nosimo roleks, mi ga jeemo".

A roleks je vrsta brze hrane, skraćenica u slengu za „umotana jaja".

Popularno jelo, koje se nalazi na tezgama pored puteva širom zemlje, napravljeno je od omleta sa povrćem sa dodatkom paradajza umotanog u čapati.

Već je stekao svetsku slavu izvan Ugande, ali je nedavno Ginisova knjiga rekorda potvrdila da je napravljen najveći roleks na svetu.

Sastojci od kojih je napravljen rekordni roleks: 1.200 jaja, 90 kilograma povrća (luk, paradajz, kupus, šargarepa i paprika), 72 kilograma brašna i 40 kilograma jestivog ulja.

Kao što možete da zamislite, ovaj roleks ne biste mogli da očekujete na tezgama pored puta.

Zapravo, za gigantski roleks bio je potreban tim od 60 ljudi da ga pripremi.

Jutjuber iz Ugande Rejmond Kahuma angažovao je kuvare i pekare koji su proveli 14 sati mešajući, seckajući i pržeći sastojke u kuhinji na otvorenom u istočnoj prestonici Kampale.

Izazov je podrazumevao veštine kulinarstva, ali i fizičku snagu.

Prebacivanje testa na ploču za pečenje bez raspadanja pokazalo se teškim, kao i prebacivanje na mašinu za vagu.

„Rejmond i njegov tim su mesecima radili na pripremi rekorda kako bi bili sigurni da sve protekne glatko", navodi se u Ginisovu knjigu rekorda.

Sličan pokušaj rekorda 2020. godine je propao, a neuspeh je koštao 3.000 dolara, kaže Kahuma.

„Nisam želeo da odustanem, jer bi to značilo da odustajem od sebe", rekao je na svom Jutjub kanalu 24-godišnjak, koji je napustio studije elektrotehnike.

Chef preparing rolex
Miriam Watsemba/BBC
Česti prizori u Ugandi - noću možete da vidite roleks tezge pored puteva i parkinga

Veruje se da je delikates rolek prvi popularizovao lokalni prodavac hrane koji ga je prodavao gladnim studentima sa čuvenog univerziteta Makerere u Kampali.

Jelo se potom proširilo u druge gradove.

Roleks se u Ugandi smatra omiljenom brzom hranom.

U večernjim časovima parkinzi i mesta pored puteva vrve od tezgi sa hranom.

Sveprisutan je prizor ljudi koji su se tiskaju oko peći na ugalj i ćaskaju dok čekaju da im se pripremi roleks.

Aaron Odeke
Miriam Watsemba/BBC
Aron Odeke - jedan od prodavaca roleksa u gradu Mbale

Aron Odeke je ušao u posao sa roleksom pre deceniju sa samo 12 godina jer što nije uspeo da nađe drugi posao.

Njegova tezga je među redovima prodavaca roleksa ispred Islamskog univerziteta u gradu Mbale na istoku Ugande.

On dnevno proda oko 100 roleksa po 2.000 ugandskih šilinga (0,57 dolara), uglavnom studentima.

Spretno i brzo secka luk, paradajz, zelenu papriku i šargarepu, a ponekad doda i komade kuvanog mesa ako mušterija želi nešto dodatno.

Ceo proces spremanja roleksa je brz - manje od tri minuta kada su svi sastojci spremni.

Preko puta, Sandej Bidomba, 28, kaže da postoje dva glavna načina pripreme roleksa: pica stil, koji podrazumeva sečenje čapatija na komade i mešanje sa jajima i povrćem i kuvanje na laganoj vatri, i tradicionalni stil valjanje omleta preko čapatija.

Jedan od njegovih srećnih gostiju, student prava Nsubuga Male, kaže da mu jeftini prženi užitak pruža isto zadovoljstvo kao i pun obrok u restoranu.

Ali ulična hrana je napravila skok do otmjenih lokala i sada ima mesto na jelovnicima luksuznih restorana gde košta više od ulične cene - u nekim slučajevima oko četiri puta.

Uganda rolex
Miriam Watsemba/BBC
Jelo se pravi po narudžbini za svakog kupca

Ipak, gurmani kažu da ukus restoranskog roleksa ne može ni da poredi sa ukusom ulične verzije.

Taj iks-faktor može da bude individualna veština prodavca, svaki sa sopstvenom verzijom dok pravi jednu po jednu porudžbinu.

Ili je možda u ambijentu pored puta koji privlači sve koji dolaze.

Uobičajeno je videti ljude u odelima kako stoje rame uz rame sa manje ugledno obučenim dok svaki čeka svoju narudžbinu.

Ginisovo priznanje najvećeg roleksa na svetu znači da je došlo vreme da svet prihvati ovu poslasticu iz Ugande.


Pogledajte video: Neobična balkanska gozba od poznatih sastojaka


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Preminuo pisac i borac za mir Filip David

Bivši urednik Dramskog programa Televizije Beograd i dobitnik Ninove nagrade umro je u 85. godini. Bio je jedan od osnivača Beogradskog kruga i veliki zagovornik mira.

Kako je izumro drevni indijski jezik aka-bo

Pripadao je velikoj porodici andamanskih jezika kojim govore domorodačka plemena na arhipelagu u severoistočnom delu Indijskog okeana, između Bengalskog zaliva i Andamanskog mora.

Bake koje su sačuvale albansku kuhinju

Kad su se albanske granice konačno otvorile devedesetih, a nacionalne televizijske mreže više nije kontrolisala država, mnoge iskusne domaćice su počele u emisijama da oživljavaju davno izgubljeno nacionalno kulinarsko nasleđe.

Tur de Frans gorivo – tajne timske kuhinje

Zamena za 6.000 kalorija dnevno koje učesnici Tur de Frans sagorevaju, dok se pregovara o nejasnoćama i auto-putevima biciklističke trke od 21 etape i skoro 3.800 kilometara, može biti ogroman izazov.