Euro 2024: Piksi objavio konačni spisak ’orlova’ koji lete za Nemačku

Pored standardnih reprezentativaca, poverenje je ukazano i trojici superligaša, dok su sa spiska otpali, između ostalih, Nemanja Radonjić i Strahinja Eraković.
Piksi pred utakmicu sa Švajcarskom na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022
Reuters

Dan pošto je ozvaničeno da ostaje selektor fudbalske reprezentacije Srbije do 2026, selektor Dragan Stojković Piksi objavio je ko će igrati na Evropskom prvenstvu, iznenadivši javnost izostavljanjem dvojice fudbalera koji su do sada bili u sastavu.

Krilni napadač Nemanja Radonjić i odbrambeni fudbaler Strahinja Eraković, koji su igrali na Svetskom prvenstvu u Kataru i bili u timu tokom kvalifikacija, neće ići u Nemačku.

Okosnica tima ostaje ista - Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Pavlović, Stefan Veljković, Nikola Milenković, a Stojković računa i na Nemanju Gudelja koji je imao problem sa povredom.

„Vidim veliku motivaciju i zdravstveni bilten je bolji jer onaj košmar koji sam imao pre dve godine (u Kataru) ne bih želeo nikad da se ponovi.

„Ovog puta su igrači zdravi, pravi, orni, motivisani i jedva čekaju da dođu", rekao je Stojković na RTS-u pre objavljivanja spiska za Euro 2024.

Selektor je pozvao i trojicu igrača iz domaće Superlige Srbije - Nemanju Stojića iz TSC-a, kao i dvojicu fudbalera Crvene Zvezde, Uroša Spajića i Srđana Mijailovića.

Sa šireg spiska od 35 imena precrtani su, između ostalih, i dvojica igrača Partizana - golman Aleksandar Jovanović i napadač Samed Baždar, kao i potencijalni debitanti Matija Glušćević (Radnički 1923) i Mihailo Ivanović (Vojvodina).

Odranije je poznato put Nemačke neće krenuti ni višegodišnji reprezentativac Filip Đuričić.

„Teško mi je, ali sam svestan da tako mora. Vreme je da se oprostim od reprezentacije Srbije, da joj kažem zbogom, ali samo na terenu", napisao je ofanzivni vezista na Instagramu.

Fudbalska reprezentacija Srbije će prvi put od osamostaljenja i posle gotovo četvrt veka igrati na završnom turniru Evropskog prvenstva.

Poslednje učešće, kao SR Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, imala je na Euru 2000. u Holandiji i Belgiji, kada je Dragan Stojković Piksi nosio kapitensku traku.

Izabranici Vujadina Boškova zaustavljeni su u već u četvrtfinalu izgubivši od domaćina Holandije sa 6:1.

Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, a Srbija je u grupi C sa ekipama Engleske, Slovenije i Danske.

'Orlovi' prvo na megdan izlaze Englezima 16. juna u 21 čas, u drugom meču 20. juna igraju protiv Slovenije, dok je poslednji susret u grupi zakazan za 25. jun protiv selekcije Danske.

Srpski reprezentativci imaće dve provere pred Nemačku - 4. juna protiv Austrije u Beču i četiri dana kasnije u Stokholmu protiv Švedske.

Tim Srbije protiv Crne Gore u kvalifikacijama za Euro 2024, 17. oktobar
Reuters

Spisak fudbalera Srbije za Euro 2024:

  • Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Maljorka), Đorđe Petrović (Čelsi)
  • Odbrana: Nikola Milenković (Fjorentina), Strahinja Pavlović (RB Salcburg), Miloš Veljković (Verder Bremen), Srđan Babić (Spartak Moskva), Uroš Spajić (Crvena zvezda), Nemanja Stojić (TSC)
  • Vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Dušan Tadić (Fenerbahče), Andrija Živković (PAOK), Sergej Milinković Savić (Al Hilal), Filip Kostić (Juventus), Saša Lukić (Fulam), Filip Mladenović (Panatinaikos), Ivan Ilić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Mijat Gaćinović (AEK), Lazar Samardžić (Udineze), Srđan Mijailović (Crvena zvezda), Veljko Birmančević (Sparta Prag)
  • Napad: Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Dušan Vlahović (Juventus), Petar Ratkov (RB Salcburg), Luka Jović (Milan).

Širi spiskovi Hrvatske i Slovenije

Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić ranije je objavio preliminarni spisak njegovih 26 izabranika koje će povesti u Nemačku.

Među njima su iskusni kapiten Luka Modrić, Domagoj Vida i Ivan Perišić, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić iz redova engleskog prvaka Mančester Sitija, Andrej Kramarić napadač Hofenhajma i drugi.

Na spisku su još golmani Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Nediljko Labrović, te napadači Bruno Petković, Marko Pjaca, Ante Budimir i Marko Pašalić.

U odbrani su Josip Juranović, Borna Sosa, Josip Stanišić, Josip Šutalo, Martin Erlić i Marin Pongračić, a u veznom redu Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Luka Sučić i Martin Baturina.

Hrvatska se od debija na Evropskom prvenstvu 1996. u Engleskoj nije kvalifikovala samo za završnicu narednog turnira u Holandiji i Belgiji.

Za razliku od Mundijala gde je 2018. u Rusiji bila vicešampion, a dva puta bronzana, u Francuskoj 1998. i u Kataru 2022, Hrvatska je na Evropskim prvenstvima najdalje stizala do četvrtfinala.

Na Euru 2024 igraće u grupi B sa Italijom, Španijom i Albanijom.

Širi spisak od 30 imena objavio je i slovenački selektor Matjaž Kek.

Na njemu su, između ostalih, najveće ime time, Jan Oblak čuvar mreže Atletiko Madrida, velika uzdanica tima napadač Benjamin Šeško, kao i sin nekadašnjeg veziste Partizana Zlatka Zahovića - Luka Zahović.

Slovenija se takođe posle 24 godine vraća na Evropsko prvenstvo.

U prvom kolu igra sa Danskom 16. juna, zatim se sastaje sa Srbijom četiri dana kasnije u Minhenu na Alijanc areni 20. juna, dok ih za kraj čeka duel sa Englezima 25. juna.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Нови Сад

    29.05.2024 08:31
    коке
    Орлови, ха,ха! А као и обично, вратиће се ко покисле кокоши!
  • Брица

    28.05.2024 15:49
    Ја чекам списак Орлова што ће да лете из Немачке
  • zztop

    28.05.2024 15:08
    Kiksiju i orlovima 29. mesto ne gine ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC