Euro 2024: „Hteo sam to da uradim, ponosim se", kaže heroj Turske protiv koga je UEFA otvorila istragu

Sporan je način proslave gola turskog defanzivca, koji je pokazao desničarski simbol.
turska, demiral
REUTERS/Annegret Hilse
Ovo je sporni gest zbog kojeg je pokrenuta istraga

Turski defanzivac Merih Demiral pod istragom je UEFA nakon što je tokom proslave drugog gola protiv Austrije na Evropskom fudbalskom prvenstvu pokazivao ultranacionalistički pozdrav.

Demiral je postigao oba gola za Tursku kojima ju je odveo u četvrtfinale EP u Nemačkoj, gde će igrati protiv Holandije.

Odbrambeni igrač saudijskog Al-Ahlija proslavio je drugi gol 'vučjim pozdravom', gestom koji je tipičan za ekstremno desničarsku grupu Sivi vukovi, povezanu sa turskom vladajućom koalicionom partijom Partija nacionalnog pokreta.

Demiral je rekao da je pozdrav, koji je zabranjen u Austriji i Francuskoj, bio unapred planiran u slučaju da postigne gol.

„Imao sam na umu ovakvu proslavu gola, što sam i uradio", rekao je Demiral.

„Veoma sam ponosan što sam Turčin, tako da sam posle gola to duboko osetio i želeo sam da to uradim, i veoma sam srećan što sam to uradio".

Demiral je na društvenoj mreži Iks objavio fotografiju proslave uz komentar: „Srećan je onaj ko kaže da je Turčin!".

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istragu u skladu sa članom 31(4) u vezi sa „navodnim neprikladnim ponašanjem" Demirala.

Ako bude proglašen krivim, Demiral bi mogao da bude kažnjen novčano ili suspendovan, što bi značilo da neće igrati protiv protiv Holandije u subotnjem četvrtfinalu od 21 sat.

Pre toga, Disciplinska komisija UEFA pokrenula je i postupak protiv engleskog reprezentativca Džuda Belingema zbog nepristojnog gesta tokom meča osmine finala protiv Slovačke.

Kada je dao izjednačujući gol u 90+5. minutu, Belingem se okrenuo ka klupi Slovačke i uhvatio se za međunožje.

Zbog vređanja Srba i Severnih Makedonaca, UEFA je kaznila albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua.

UEFA je tokom EP imala i ima pune ruke posla i sa ponašanjem navijača pojedinih reprezentacija.

Najviše novca zbog ponašanja navijača u kasu UEFA moraće da uplati Hrvatski fudbalski savez - 220.000 evra, objavio je portal Indeks.hr.

Sledi Fudbalski savez Albanije sa 170.000, a potom Fudbalski savez Srbije sa 166.000.

Navijači Albanije i Hrvatske su tokom njihove utakmice u grupi zajedno vređali Srbe, skandirajući: „Ubij Srbina".

Potom, na listi sledi Fudbalski savez Turske sa 95.000 evra, ali računica je izvedena pre meča osmine finala protiv Austrije, na kojoj su navijači Turske palili baklje i zasipali teren čašama i drugim predmetima tako da će sigurno morati da plate još.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Velja

    04.07.2024 07:21
    Velja
    Mi imamo tri prsta oni sivog vuka koja je razlika?
  • Л

    03.07.2024 19:29
    Л
    Сиви Вук је симбол Османског Царства и дубоко је укорењен у Турском Народу који се неможе искоренити. И сам Ататурк је покушао да га сузбије али безуспешно мада је и сам у младости припадао тој организацији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Rusija i Ukrajina: Teče li ruska ofanziva po planu

Nedeljama posle iznenadne ruske operacije na severoistoku Ukrajine i predviđanja da će Kijev uskoro izgubiti još više teritorije, oblik prve linije fronta jedva da se iole promenio. Ko ima pravu prednost u ratu?