Ekonomija: Grčka uvela šestodnevnu radnu nedelju u pojedinim industrijama

Novi zakon, koji je u julu stupio na snagu, zaposlenima daje mogućnost da rade 48 sati nedeljno - ali ne svima.
Radna nedelja
Getty Images

U pokušaju da podstakne ekonomski rast, Grčka je uvela šestodnevnu radnu nedelju za određene grane privrede.

Novi zakon, koji je stupio na snagu u julu, odnosi se samo na preduzeća koja rade 24 sata dnevno, a zaposlenima daje mogućnost da umesto 40 rade 48 sati nedeljno.

Prekovremeni rad je opcioni za radnike, koji za njega dobijaju dodatnih 40 odsto, ali se ne odnosi na poslove iz oblasti turizma i prehrambenu industriju.

Potez grčke vlade u suprotnosti je sa tendencijama u drugim delovima Evrope i SAD, gde su četvorodnevne radne nedelje sve češće.

Kompanije u kojima se tako radi tvrde da to povećava produktivnost i dobrobit zaposlenih.

Nadležni u Grčkoj se nadaju da će šestodnevna radna sedmica pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada i utaje poreza, prenosi grčki javni servis.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis kaže da je „suština zakona naklonjena radnicima, i duboko orijentisana na (ekonomski) rast", prenosi Gardijan.

„A to usklađuje Grčku u red sa ostatkom Evrope", rekao je Micotakis.

„Direktiva o radnom vremenu" Evropske unije zahteva od država članica da radnicima garantuju ograničenje radnog vremena na 48 sati nedeljno, uz plaćen prekovremeni rad.

BBC je kontaktirao grčkog ministra rada Nikija Kerameusa za komentar.

Globalna finansijska kriza kasnih 2000-ih imala je razarajući efekat na Grčku - visoka javna potrošnja i široko rasprostranjena utaja poreza ostavili su zemlju u ogromnim dugovima.

Micotakis je u međuvremenu prikupio zasluge za oporavak grčke privrede, nakon što je ekonomska kriza primorala zemlju da tri puta traži međunarodnu finansijsku pomoć.

Međutim, kada je reč o količini radnih sati u sedam dana, izgleda da se Grčka kreće u suprotnom smeru od drugih evropskih zemalja.

Od pandemije korona virusa, mnoge kompanije prihvataju fleksibilne radne modele i četvorodnevne nedelje, a radnici nisu uskraćeni za procenat u platama.

Pokušaji četvorodnevne radne nedelje na Islandu smatraju se „neverovatnim uspehom" i tamo su mnogi prešli na takav sistem, pokazuju istraživanja.

Istraživači tvrde da je produktivnost na većini radnih mesta ili ostala ista ili je poboljšana.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • pepa

    04.07.2024 09:12
    auuu
    Hoće li više smak sveta pa da svi odmorimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC