Rusija i Ukrajina: „Mir je bliži nego što se misli, imamo formulu", kaže Zelenski

U govoru pred Generalnom skupštinom UN, ukrajinski predsednik poručio da se Rusija mora naterati na mir. Moskva odbacuje njegove predloge. Tramp nazvao Zelenskog „najvećim trgovcem u istoriji".
zelenski
OLGA FEDOROVA/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da se rat sa Rusijom može završiti samo na osnovu njegove predložene „formule mira", koju Moskva odbacuje, a čak je i mnogi zapadni komentatori ponekad smatraju maksimalističkom.

„Rusija se mora naterati na mir kao jedini agresor u ovom ratu i jedini prekršilac Povelje UN", rekao je Zelenski.

Naglasio je da je ukrajinska „formula mira" zasnovana na Povelji UN.

„Nemamo različite verzije Povelje UN za različite delove sveta. Nemamo regionalne 'kvazi povelje'. Ne postoji posebna Povelja UN za BRIKS ili za G7. Povelja UN treba da ujedini sve", rekao je Zelenski.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja sedeo je naspram Zelenskog tokom njegovog govora, ali je, sudeći po prenosu na sajtu UN, bio nezainteresovan, često gledajući u ekran pametnog telefona.

Tokom boravka u SAD, Zelenski je najavio da će američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, ali i kandidatima na predstojećim predsedničkim izborima, Kamali Haris i Donaldu Trampu, predstaviti njegov „pobednički plan".

Iako se detalji ukrajinskog plana čuvaju u tajnosti, strategija će verovatno sadržati molbe za dalju vojnu i finansijsku podršku, plus buduće bezbednosne garancije.

U saopštenju pre posete, ukrajinski lider predstavio je tri elementa plana: nastavak snabdevanja oružjem, diplomatske napore kako bi se Rusija primorala na mirovni sporazum, i da se Rusija označi kao odgovorna za invaziju 2022.

Zelenski već duže vreme traži od zapadnih saveznika da ublaže ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa kako bi mogla da napadne mete u Rusiji, koje se, kako Kijev navodi, koriste za lansiranje napada.

Ukrajinski predsednik kaže da je njegov plan zamišljen kao „most" ka zaustavljanju rata i uveren je da bi to moglo da se desi uskoro.

„Smatram da smo bliži miru nego što mnogi misle", rekao je Zelenski za američku televiziju ABC njuz uoči govora pred Generalnom skupštinom UN.

zelenski
Reuters

Dmitrij Peskov, predstavnik za štampu Kremlja, rekao je u utorak da je Rusija oprezna kada su u pitanju medijski izveštaji o ukrajinskom planu.

Konflikt će biti okončan kada ruski ciljevi budu ispunjeni, dodao je.

U poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini UN u svojstvu predsednika SAD, Bajden je rekao da je rat koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin nije ispunio ciljeve, ali da to ne menja potrebu da se nastavi podrška Ukrajini.

„Putinov rat nije uspeo da postigne primarni cilj. On je želeo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina ostaje slobodna", rekao je Bajden.

„Hteo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači i ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom".

Američki predsednik je dodao da nema mesta opuštanju.

„Svet je sada suočen sa izborom: da li ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu kako bismo joj pomogli da pobedi u ratu, ili ćemo je napustiti i dozvoliti da se agresija nastavi i da nacija bude uništena?

„Znate šta je moj odgovor: ne možemo da se umorimo, ne možemo da skrenemo pogled, nećemo oslabiti našu podršku dok Ukrajina ne postigne pravedan i trajan mir", rekao je Bajden.

Tramp: 'Zelenski je najbolji trgovac u istoriji'

Zelenski ulaže veliki diplomatski napor kako bi dobio zeleno svetlo za njegov plan.

Gotovo da kampuje u Ujedinjenim nacijama.

U ponedeljak je učestvovao u debati kako treba reformisati UN. U utorak se obratio Savetu bezbednosti, a potom je održao govor pred Generalnom skupštinom UN.

U međuvremenu se sastaje sa svetskim liderima i američkim političarima.

U Skrantonu, Bajdenovom rodnom gradu u Pensilvaniji, posetio je fabriku municije koja proizvodi granate za ukrajinske artiljerijske baterije.

I izričit je u stavu da je vremena malo.

U jednom od mnogih intervjua za američke medije, Zelenski je za Njujorker rekao da plan pobede mora da bude realizovan, kako bi se Ukrajina ojačala u poslednjim mesecima ove godine.

„Ovaj plan je osmišljen, pre svega, imajući na umu Bajdenovu podršku", rekao je on za magazin.

Ta podrška, međutim, nije zagarantovana, ali Zelenski mnogo ulaže u njeno obezbeđivanje.

Verovatno i zato što bi situacija mogla značajno da se promeni ako Donald Tramp pobedi na izborima.

Na predizbornom skupu u ponedeljak, bivši američki predsednik nazvao je Zelenskog „najboljim trgovcem u istoriji" jer „svaki put kada dođe u ovu zemlju, ode sa 60 milijardi dolara".

Tramp je ponovio stav da će podstaći Rusiju i Ukrajinu da se dogovore o sporazumu o okončanju rata, za koji se Kijev plaši da će ih primorati da prihvate teritorijalne gubitke i nikakvu garanciju protiv dalje ruske agresije.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Petr Pavel, češki predsednik, rekao je za Njujork tajms da Ukrajina treba da bude „realistična" u pogledu šansi da povrati teritorije na istoku zemlje koje je Rusija osvojila tokom 31 meseca rata.

Najverovatniji ishod rata biće da će deo ukrajinske teritorije ostati pod kontrolom Rusije godinama, dodao je.

Poraz, bilo Ukrajine, bilo Rusije, „prosto se neće desiti", rekao je Pavel i dodao da će kraj sukoba biti „negde između".

Poseta Zelenskog Americi dolazi u trenutku konstantnih ruskih napada na Ukrajinu.

Ulazak ukrajinskih trupa u region Kursk u Rusiji u avgustu nije oslabio pritisak Moskve na istočnu Ukrajinu.

U nekoliko regiona svakodnevno ima stradalih, a energetska infrastruktura je ozbiljno oštećena.

Postoji zabrinutost da bi Rusija mogla da osvoji još nekoliko ključnih gradova na istoku zemlje.

Ruske trupe su napravile ozbiljne pomake na istoku i sve su bliže zauzimanju grada Ugledar u južnom delu Donbasa.

Konstantin Mašovec, ukrajinski vojni analitičar i pukovnik u penziji, upozorio je da bi Ukrajinci trebalo „psihički da se spreme" za gubitak gradova u Donbasu.

„Voleo bih da grešim, ali po informacijama koje imam ovo je vrlo verovatan scenario u bliskoj budućnosti", napisao je na Fejsbuku.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Biseksualnost: Biti bi u Srbiji

O ljudima koje privlače i osobe istog i suprotnog pola retko se govori, a često su dvostruko diskriminisani - od sredine, ali i unutar LGBT zajednice.