Izbori u Americi 2024: Tim Volc - bivši fudbalski trener koji je postao kandidat za potpredsednika SAD

Bivši nastavnik i trener američkog fudbala sada je kandidat Demokratske stranke za potpredsednika SAD.
Tim Volc
BBC

Jednom jedinom viralnom replikom na kablovskoj televiziji - „ovi ljudi su naprosto uvrnuti" - Tim Volc je lansiran u trku za mesto kandidata zamenika Kamale Haris ako ona pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Ovaj 60-godišnjak sa sobom donosi narodski, otvoren i oštar pristup sučeljavanju sa republikanskom opozicijom.

Ima vrlo upečatljivu biografiju - bio je nastavnik u državnoj školi, trener američkog fudbala i pripadnik Nacionalne garde pre nego što je ušao u politiku.

Njegovo političko iskustvo - kongresno zastupanje distrikta koji naginje republikancima, a zatim i sprovođenje levičarske politike kao guverner Minesote - moglo bi da ima široku privlačnost u vreme kad je američka politika toliko polarizovana.

Nastavnik, trener, kongresmen

Rođen u ruralnoj Nebraski, Volc se bavio zemljoradnjom i lovio leti, a prijavio se u Nacionalnu gardu sa 17 godina.

Služio je u ovoj dobrovoljačkoj jedinici 24 godine.

Njegov otac, administrator državne škole, ohrabrio ga je da se prijavi u vojsku pre nego što je umro od raka pluća kad je Volc imao 19 godina.

Guverner Minesote govorio je o tome kako je socijalna pomoć za preživele supružnike spasila njegovu majku, a da je Zakon o kopnenoj pešadiji omogućio njegovo obrazovanje na koledžu.

Dobro obučen u prosvetnim tehnikama, Volc je prihvatio jednogodišnje nastavničko nameštenje u Kini u vreme masakra na trgu Tjenanmenu.

Kasnije je išao na medeni mesec u ovoj zemlji sa suprugom Gven Vipl i takođe organizovao letnje obrazovne kampove u Kini za američke studente.

Nakon što se vratio kući u Nebrasku, Volc je postao nastavnik i trener američkog fudbala sve dok ga njegova supruga - i sama nastavnica u istoj školi - nije odvukla nazad u njenu rodnu Minesotu.

Kao nastavnik u srednjoj školi Mankato Vest, Volc je pomogao u osmišljavanju programa američkog fudbala koji je doveo do toga da škola osvoji prvi državni šampionat.

Bivši članovi njegovog tima pojavili su se na bini kad se Volc obratio na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu.

U obraćanjima pristalicama stranke obilato je koristio metafore iz američkog fudbala rekavši: „Imamo loptu u rukama, a, čoveče, kako samo dobar tim imamo."

Tokom njegove nastavničke karijere, Volc je takođe bio hvaljen zato što je pristao da bude akademski savetnik za školsku gej-strejt alijansu u vreme kad je homoseksualnost uglavnom bila osuđivana.

Prvi put se kandidovao za neki zvanični položaj u izrazito poljoprivrednom okrugu koji obuhvata veliki deo južne Minesote, koja je uglavnom ruralna i naginje republikancima.

Ali Volc je vodio kampanju kao umereni predstavnik kom je stalo do javne službe i zastupanja veterana, što je dovelo do preokreta na izborima.

Tim Volc
Getty Images
Pored Nensi Pelosi 2007. godine posle glasanja o Iraku u Domu

Stavovi i uverenja

Tokom 12 godina koliko je bio u Kongresu, bilo je teško okarakterisati njegovu ideologiju.

Glasao je u korist Zakona o dostupnoj zdravstvenoj nezi, ko-sponzorisao radničke mere, među njima i predlog zakona o podizanju visine minimalne plate, i podržao neuspešnu inicijativu „ograničenja i zamene" za smanjenje emisija ugljenika.

Ali je i pronalazio zajednički jezik sa republikancima.

Glasao je da se nastavi finansiranje ratova u Iraku i Avganistanu, podržao je strožu proveru izbeglica koje ulaze u SAD, i pokušao da blokira isplatu banaka i automobilskih kompanija iz Obamine ere posle finansijskog kraha 2008. godine.

Nekada podržan od Nacionalnog streljačkog udruženja (NRS) koje se zalaže za slobodnu upotrebu oružja i koja je donirala njegovoj kampanji, govorio je u korist zabrane jurišnog oružja posle pucnjave u školi Parklend i izgubio njihovu podršku.

Volc je osvojio guvernersku trku 2018. godine u Minesoti sa više od 11 odsto prednosti, ali je njegov prvi mandat prošao u senci pandemije kovida i policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Republikanci su oštro kritikovali Volca zato što je sporo izveo na ulice Nacionalnu gardu kad su neki protesti postali nasilni, kao i zato što navodno nije istražio prevarantsku šemu iz vremena pandemije vrednu 250 miliona dolara u njegovoj vlastitoj saveznoj državi.

Guverner je dobio reizbor, doduše sa vrlo malom razlikom, a njegov drugi mandat je bio obeležen vrlo zauzetim periodom, budući da su demokrate kontrolisale zakonodavstvo savezne države sa razlikom od samo jednog poslaničkog mesta.

Demokrate u saveznoj državi uspele su da zakonski osiguraju pravo na abortus, usvoje plaćeno porodično odsustvo i bolovanje, uvedu strože zakone o oružju, finansiraju školske obroke za sve i ulože u dostupno stanovanje.

Ova mahnita aktivnost privukla je pažnju bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je napisao: „Ako vam treba podsetnik da izbori snose realne posledice, obratite pažnju na ono što se dešava u Minesoti."

Tim Volc je bio nastavnik u državnoj školi, fudbalski trener i pripadnik Nacionalne garde pre nego što je ušao u politiku
Getty Images
Tim Volc je bio nastavnik u državnoj školi, fudbalski trener i pripadnik Nacionalne garde pre nego što je ušao u politiku

„Ovo su uvrnuti ljudi"

Uglavnom nepoznat na nacionalnoj sceni, Volc je brzo stekao popularnost tokom perioda potvrđivanja kandidature za potpredsednika po njegovim zajedljivim opisima republikanaca.

„Na drugoj strani imate uvrnute ljude", rekao je on za MSNBC, što je postala etiketa koja je od tada u masovnoj upotrebi.

„Oni žele da zabranjuju knjige. Oni žele da vire u ordinaciju vašeg lekara."

Ali republikanci su brže-bolje okarakterisali ono što on radi u Minesoti kao suviše radikalno za obične Amerikance.

Tom Emer, trećerangirani republikanac u američkom Predstavničkom domu, optužio je Volca da pokušava da „pretvori Minesotu u rodnu Kaliforniju Kamale Haris".

Od izbora za kandidata za potpredsednika SAD, Volc je i na meti kritika zbog njegovog postupanja u vojsci nakon što su republikanci oživeli neke stare optužbe drugih veterana.

Vol je rekao da njegov istorijat „govori za sebe", ali je priznao da se povremeno „loše izražavao".

Njegovi saveznici, među njima lideri radničkog pokreta, veruju da Volc može da doprinese rejtingu Kamale Haris među ruralnim i glasačima iz radničke klase.

Endži Kreg, demokratkinja iz Predstavničkog doma zatočena u vrlo kompetitivnoj trci za reizbor, hvalila je Volca kao „lidera prevejanog u bici".

Kao „dokazani dobitnik koji nikad nije izgubio izbore u mnogim teškim trkama", ona je za BBC rekla da veruje da on je najbolje moguće pojačanje izborne liste Kamale Haris.

Volcova porodica: „Čitav moj svet"

„To je moj tata": Reakcija sina Tima Volca u suzama na njegov govor

Tim i Glen Volc imaju dvoje dece: Houp i Gasa.

Volcova porodica je bila na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu, a u govoru ju je nazvao „čitavim njegovim svetom".

Ova opaska naterala je Gasa da ustane, povikavši kroz suze: „To je moj tata."

tim volc
Getty Images
Gas, sin Toma Volca

Pred konvenciju, Volcovi su govorili za časopis Pipl o njihovom „briljantnom 17-godišnjem sinu, rekavši da on ima poremećaj u učenju, ADHD (hiperaktivni poremećaj nedostatka pažnje) i poremećaj anksioznosti - rekavši da mu sva ta stanja daju „super moći".

Tokom govora u Čikagu, Volc se preporučio srednjoj Americi govoreći o problemima sa plodnošću kroz koje su prolazili on i njegova supruga, između ostalih tema.

Lečenje plodnosti uz pomoć vantelesne oplodnje postalo je sastavni deo američke rasprave o pravu na abortus i Volc je iznova aludirao na ovaj proces tokom njegove turneje u sklopu predizborne kampanje.

Njegova supruga je nedavno pojasnila da je par prošao kroz težak postupak da bi dobio decu, izazvavši republikanske kritike da je Volc obmanjivao javnost po ovom pitanju.

Volc i Haris su imali prvi zajednički intervju na CNN-u u avgustu, kada je on rekao da je entuzijastičan povodom „ideje da inspiriše Ameriku na ono što bi ona mogla da postane".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Klimatske promene: Zašto atmosferske reke postaju sve razornije

Porast vlage u vazduhu zbog globalnog zagrevanja stvara stubove vodene pare, poznati i kao atmosferske reke koje su duže i šire i mogu da ispuste ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom periodu, ponekad čak i na neočekivanim mestima, često izazivajući poplave i klizišta.