Izraelska invazija na Liban: Gde je libanska vojska u svom tom haosu

Amerika je glavni donator libanskoj vojsci, ali je ta pomoć ograničena na vozila, opremu i ručno naoružanje, što ne može da se poredi sa pomoći koju šalje Izraelu.
libanski vojnik
Getty Images
Izraelski vojnik u Bejrutu posle izraelskog vazdušnog napada

Aktuelni sukob Izraela i libanske vojno-političke grupe Hezbolah zasnovan je na dva jasno definisana stava, koja su učvršćivana više od četiri decenije.

Izrael govori da je čvrsto rešen da eliminiše pretnju koju mu Hezbolah predstavlja iz susednog Libana, dok Hezbolah nastavlja da gađa izraelske položaje u pokušaju da uništi državu Izrael.

Poslednjih 11 meseci, svakodnevna prekogranična neprijateljstva između obe strane još su više podigle napetosti.

Sada kada je u toku izraelska invazija na Liban prvi put od 2006. godine, mnogi se pitaju gde je libanska vojska u svemu ovome i šta je uradila da spreči da do ovoga dođe, imajući u vidu posledice jedne takve eskalacije po čitav region.

Ko brani Liban - Hezbolah ili libanska vojska?

Libanska vojska je naizgled bila odsutna iz neprijateljstava dok su Izrael i Hezbolah, koji su SAD, Velika Britanija i druge zemlje proglasile za terorističku organizaciju, zauzimali središte pozornice.

U teoriji je posao vojske da se bori protiv neprijatelja zemlje, a Izrael je zvanično neprijatelj Libana.

Ali libanska vojska nema opremu i neophodan arsenal za takvu konfrontaciju.

Izraelska vojska je dobro opremljena i ima verovatno najveću podršku zapadnih sila - i finansijski, i u pogledu najsavremenijeg oružja.

Uz to, naširoko vlada uverenje, potkrepljeno svedočanstvima nekoliko visokorangiranih bivših oficira, da SAD aktivno vrše pritisak na svaku narednu vladu kako bi sprečile da država nabavi bilo kakvo sofisticirano naoružanje koje bi predstavljalo pretnju po Izrael.

Duboka ekonomska kriza, pogoršana razornom eksplozijom skladišta sa đubrivom u Bejrutu 2020. godine, umnogome je otežala situaciju po libansku vojsku.

Nedostatak sredstava uticao je na njeno osoblje i na njene sasvim osnovne operativne potrebe, kao što je gorivo.

libanska vojska
Getty Images
Libanski vojnici raznose komunikacioni uređaj u južnom Libanu posle izraelske sabotaže pejdžera i voki-tokija pripadnika Hezbolaha

Američke donacije libanskoj vojsci

Da bi sve bilo još komplikovanije, SAD, koje Hezbolah smatra najvećim neprijateljem, glavni su donator libanske vojske.

Neko vreme je Vašington dopunjavao oskudne plate pripadnika libanske vojske.

Ali njegova pomoć je ograničena na vozila, opremu i ručno naoružanje, i ne može da se poredi sa pomoći koju šalje Izraelu.

U međuvremenu, neki posmatrači ističu da je neefikasnost libanske vojske protiv Izraela slična svakoj većoj nacionalnoj armiji u regionu.

„Ni libanska vojska ni bilo koja druga arapska vojska nema sposobnost da se suoči sa izraelskim neprijateljem", kaže general Munir Šehade, bivši koordinator libanske vlade za Prelazne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (Unifil).

„Sa izraelskom vojskom, nijedna borba nije odgovarajuća sem gerilskog ratovanja, slično onome što se desilo u Gazi."

libanski vojnici
Getty Images
Libanski vojnici obezbeđuju prostor ispred bolnice u Bejrutu

Halil El Helu, penzionisani general u libanskoj vojsci, kaže da je „uloga libanske vojske da održava unutrašnju stabilnost, zato što je danas unutrašnja situacija vrlo delikatna.

„Raseljenje pola miliona libanskih pristalica Hezbolaha u oblasti koje su protiv ove grupe stvara trvenje koje bi moglo da preraste u bezbednosne nemire i možda čak građanski rat", kaže on.

Nakon što je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, libanska vojska se rasporedila u mnogim oblastima koje se smatraju „osetljivim" i gde je postojala velika mogućnost napetosti između različitih grupa u zemlji.

Prošle nedelje, libanska vojska pozvala je „građane da očuvaju nacionalno jedinstvo", istakavši da nastavlja da preduzima mere za očuvanje građanskog mira u zemlji.

Da li se libanska vojska bori protiv Izraela?

Da li vojska, dakle, ima bilo kakvu ulogu u aktuelnim neprijateljstvima?

Praktično, ne.

Ipak, vojska je prisutna na jugu i to u značajnom broju.

libanski vojnici
Getty Images

Vojska je nedavno saopštila da je jedan libanski vojnik poginuo od izraelskog drona koji je gađao motocikl dok je prolazio pored kontrolnog punkta.

Bilo kakvo buduće primirje najverovatnije će podrazumevati razmeštaj više vojske na jugu, što je libanski premijer nedavno i nagovestio.

Sve ovo će, međutim, nositi sa sobom skup izazova.

Za to je potrebno više osoblja i više novca, a ta sredstva vojska naprosto nema.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Klimatske promene: Zašto atmosferske reke postaju sve razornije

Porast vlage u vazduhu zbog globalnog zagrevanja stvara stubove vodene pare, poznati i kao atmosferske reke koje su duže i šire i mogu da ispuste ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom periodu, ponekad čak i na neočekivanim mestima, često izazivajući poplave i klizišta.