Bosna i Hercegovina: Na lokalnim izborima pobedile nacionalne stranke, ali izgubile velike gradove

Glasanje je održano u senci razornih poplava u kojima je dva dana pre izbora živote izgubilo najmanje 16 ljudi.

U senci katastrofalnih poplava koje su odnele najmanje 20 života, na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini nacionalne stranke su pobedile u većini opština, ali su izgubili neke veće gradove, pokazuju preliminarni rezultati.

U Sarajevu je „apsolutnu pobedu" proglasila građanska opcija, Socijaldemokratska partija BiH - načelnik opštine Stari Grad biće njihov kandidat Irfan Čengić, a Novog Sarajeva Benjamina Karić, dosadašnja gradonačelnica, saopštili su na konferenciji.

Iako je predsednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta BiH, Milorad Dodik izjavio da su ovi izbori „bili istorijski" za njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata, u dva najveća grada - Banjaluci i Bijeljini - nisu pobedili i ostaju isti gradonačelnici.

U opštinama koje su najpogođenije poplavama i klizištima - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici izbori su odloženi jer je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Iz CIK-a su saopštili da je do 19 sati glasalo manje od polovine upisanih birača - 47,73 odsto, ali da su zadovoljni bezbednosnom situacijom tokom izbornog dana u kojem nije bilo više od 10 incidenata.


Najtužniji izbori posle rata

Analiza Slađan Tomić, BBC saradnik iz Sarajeva

Ovo su prvi izbori održani prema izmenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, čije su odluke ekvivalent zakonima, a uvode stroža pravila za predizbornu kampanju.

Prvi put je zabranjena kandidatura ratnim zločincima, pa su tako Laburisti Fikreta Abdića izgubili mandat u Velikoj Kladuši.

Na nekoliko biračkih mesta primenjivale su se probno i nove tehnologije poput skenera glasačkih listića.

Izlaznost je ispod 50 odsto, a zbog razornih poplava ovo su najtužniji izbori nakon rata.

Poplave u BiH su uticale i na stranke pa tako u izbornim štabovima stranaka u Federaciji BiH nije bilo slavlja i euforije.

Iako su ovo najskuplji lokalni izbori do sada, jer su stranke na oglašavanje potrošile 5,4 miliona evra, podaci su organizacije Transparensi Internešnal, kampanja je bila poprilično dosadna, a pojedini izborni štabovi bili su u šatorima bez grejanja.

https://detektor.ba/2024/10/03/procjenjuje-se-da-je-potroseno-vise-od-10-miliona-na-izbornu-kampanju/


Šta kažu stranke?

Već tri decenije, otkako je Dejtonskim mirom okončan rat u Bosni, državom vladaju stranke sa nacionalističkim predznakom sva tri naroda, što se pokazalo i na izborima u nedelju.

Bošnjačka Stranka demokratske akcije koju je osnovao prvi predsednik BiH Alija Izetbegović, zadovoljna je postignutim rezultatom, saopštio je lider Bakir Izetbegović.

Pobedili su u osam opština više nego na prethodnim izborima 2020, rekao je, ali su izgubili Srebrenicu, mesto u kom je tokom rata izvršen genocid nad bošnjačkim muškarcima i civilima.

Osvojili su vlast i u opštini Trnovo u Federaciji, iako je njihov kandidat i aktuelni načelnik Ibro Berilo u pritvoru zbog sumnji da je učestvovao u sistemskoj korupciji.

Prema konačnim podacima CIK-a, osvojio je 72,5 odsto glasova.

Dodikov SNSD osvojio je najviše glasova u 51 lokalnoj zajednici od ukupno 142 u čitavoj državi.

„Naša politika daje rezultate. Pobedili smo i u dve opštine u Federaciji BiH, u Glamoču i Drvaru", poručio je Dodik.

I predsednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je da je njihova stranka osvojila 22 ili 23 načelnička mesta i da ima razloga da bude zadovoljan.

Imaju vrlo dobre rezultate i u Mostaru, gradu podeljenom na hrvatski i bošnjački deo, u čijoj okolini su mesta najteže pogođena poplavama i do koga je magistralni put iz Sarajeva danima neprohodan.

„Bio bih srećan da smo u Mostaru dobili 20.000 glasova, međutim u ovom ambijentu veliki broj ljudi nije želeo da izađe na izbore", dodao je Čović.

Nema iznenađenja

Među slavljenicima je bio i Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banjaluke i funkcioner Partije demokratskog progresa, proglasivši pobedu u najvećem gradu RS.

„Danas nema potrebe da držim politički govor, jer narod je sve rekao. Svi su bili na drugoj strani, ja i narod na pobedničkoj", rekao je Stanivuković.

Slavio je i Ljubiša Petrović, dosadašnji gradonačelnik Bijeljine iz redova opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), osvojivši najviše glasova u ovom gradu.

Osnivač i prvi predsednik SDS bio je Radovan Karadžić koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovečnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nije bilo iznenađenja ni u 12 opština gde je bio samo po jedan kandidat za načelnika.

Među pobednicima je i Tajib Muminović iz SDA, rekorder koji je na vlasti pune tri decenije.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Veternik

    07.10.2024 13:03
    Stanovnici RS moraju u narednim decenijama i vekovima dobro da paze da na vlast ne dođe neko ko bi predao i 1 nadležnost Republike Srpske.
    Sve maske su pale videli smo način delovanja Amerike i Britanije oni instaliraju Trojanskog konja koji daje nadležnosti i izdaje ! Tako je recimo ubačen Vučić u Srbiji, i Milo u CG, a pokušali su na prošlim izborima da proguraju onu Trivić u RS koju su Vučić i Šmit podržavali protiv Dodika ali su pukli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Skupština Srbije o litijumu

Poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da počnu raspravu o opozicionom predlogu o zabrani istraživanja i rudarenju litijuma u zemlji.