Šta je beogradsko, nemanjićko, vizantijsko plava koju pominje gradonačelnik Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će svi autobusi gradskog prevoza mlađi od dve godine, biti iste nijanse, navodno, po ugledu na srpsku srednjevekovnu vladarsku lozu Nemanjića.

U gradu gde se sva kanalizacija izliva direktno u Savu i Dunav i vrlo često je površina vode muljavo zelenkasta ili braon od fekalija, prvi čovek Beograda je najavio da će sve nove autobuse prefarbati u plavu koja simboliše „naše reke".

Gradonačelnik Aleksandar Šapić, poznat po nacionalističkim stavovima, precizirao je da će sva vozila javnog prevoza mlađa od dve godine biti iste, vizantijsko plave boje, navodno, po ugledu na srpsku srednjevekovnu vladarsku lozu Nemanjića.

Vizantijsko plavo - između indigo, ultramarina, uz dozu bordo boje - u čitavom ciklusu slika koristio je Zoran Čalija Čarli, akademski slikar.

„Jako je teško i danas pronaći tu boju. To je nebesko plavo pred sumrak ili pred zoru, kad nit je noć, nit je dan", opisuje umetnik, koji je i direktor Galerije Beograd.

Vizantijsko plava simbolizuje nebeski svod i u pravoslavnom freskopisu predstavlja bliskost nebu, dodaje.

Šta je rekao Šapić?

Uniformnost boja odnosiće se i na nove autobuse koje Beograd bude kupovao, rekao je Šapić.

„Ova plava boja, 'beogradsko plava boja' simboliše i naše reke i naš grad.

„Vizantijsko plava, nemanjićka plava, koja ima mnogo simbolike vezane za grad Beograd, mnogo je bolja od dosadašnje 'soc-crvene' koja nas je podsećala na kioske sa viršlama", objasnio je, pominjući boju jugoslovenskog perioda socijalizma.

Nije saopštio kako će se nabaviti posebna nijansa modro plave i koliko bi koštao preobražaj vozila.

aleksandar šapić
Fonet
Aleksandar Šapić je gradonačelnik Beograda i nekadašnji proslavljeni vaterpolista

Nebeski svod kao pozadina freski

Plava boja postoji na grbu Beograda, kaže Marko Stojanović, istoričar umetnosti, i podseća da su Nemanjići modro plavu koristili kao pozadinu za freske, po ugledu na vizantijsku umetnost.

„Dovodili su i vizantijske umetnike, najpoznatiji među njima koji su radili za vreme (kraljeva) Dragutina i Milutina, zvali su se Mihailo i Eftihije, i oslikali su neke od najlepših fresaka", kaže Stojanović za BBC na srpskom.

Vizantijsko plava je veoma značajna i uporno se ponavlja kad se slika nebeski svod, naročito u manastirima Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija, kaže slikar Čalija.

„Nažalost, ta receptura retko gde ima u knjigama, svako je dolazio do te boje na svoj način, a vizantijski slikari su je imali i rađena je uglavnom sa pigmentima", kaže Čalija.

U savremenom ikonopisu se ređe sreće, jer se koriste drugačije akrilne boje, napominje.

Tokom oslikavanja manastira Studenice pri izradi fresaka koristile su se najskupocenija plava boja i zlato.

Studenica je zadužbina Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića, koji su srednjevekovnom Srbijom vladali od 12. do 14. veka.

Za oslikavanje manastira sirovine je bilo teško nabaviti, a azurno plavi prirodni pigment bio je skuplji od samog zlata i uvozio se iz dalekih krajeva na Istoku.

Dobijan je specijalnom recepturom, usitnjavanjem i izdvajanjem iz poludragog kamena lapis lazulija koji se vadio u provinciji Badakšan u Avganistanu, navodi se na sajtu Studenice.

Na mrežama je bilo više šaljivih reakcija na Šapićevu najavu - neki su ga podsetili na čuveni Plavi voz kojim se vozio komunistički jugoslovenski lider Josip Broz Tito, nudili da autobusi imaju šerpa plavu nijansu sa tufnama, a oglasili su se i neki od članova Vlade Srbije.

Ministar Goran Vesić je objavio fotografiju crvene zastave Nemanjića.

Valja reći da „nemanjićko plava" ne postoji, niti je ikada postojala, kao uostalom ni „nemanjićka crvena", rekao je Aleksandar Palavestra, penzionisani profesor Filozofskog fakulteta i stručnjak za heraldiku.

Ništa u nauci o grbovima ili zastavama i simbolici Nemanjića ne upućuje na plavu boju „niti je ona posebno srpska", „osim ako gradonačelnik ne misli da su po srednjevekovnom Rasu u 13. veku saobraćali plavi autobusi", poručio je Palavestra za Danas.

I tokom prethodnog mandata u Beogradu, Šapić je obraćao posebnu pažnju na simboliku boja kad je uveo novi naziv za komunalne milicajce - Beli, po imenu grada, a najavio je i da će svi taksiji biti beli.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kako Izrael zamišlja novi Bliski istok

Izraelski zvaničnici se pojavljuju na međunarodnim forumima držeći mape Izraela na kojima nema nikakve palestinske države ili teritorije, što je učinio i Benjamin Netanjahu na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija krajem septembra.