Četrdeset novih optužbi protiv Muhameda el Fajeda

Brojne tužbe usledile su pošto je BBC emitovao dokumentarac i podkast u kojem su svedočili bivši zaposleni u Harodsu, koji su rekli da ih je milijarder seksualno napao ili silovao.

Četrdesetro ljudi podnelo je 40 novih optužbi za seksualno uznemiravanje i silovanje protiv bivšeg vlasnika Harodsa Muhameda el Fajeda.

Odnose se na period od 1979. do 2013. godine.

Brojne tužbe usledile su pošto je BBC emitovao dokumentarac i podkast u kojem su svedočili bivši zaposleni u Harodsu, koji su rekli da ih je milijarder seksualno napao ili silovao.

Policija je pozvala sve koji ranije nisu prijavili nasilje da to učine, naglašavajući da će pregledati i starije žalbe.

Od emitovanja dokumentarca, još 65 žena kontaktiralo je BBC sa tvrdnjama da ih je Muhamed el Fajed zlostavljao, a neke optužbe sežu do 1977. godine i perioda pre nastanka Harodsa.

El Fajed, koji je preminuo 2023. godine u 94. godini, preuzeo je luksuzni robnu kuću 1985. godine i prodao je 2010.

Policija je saopštila da su novih 40 optužbi dodatak na prethodnih 21, koje su bile poznate pre emitovanja dokumentarca.

Iako ne postoji mogućnost da El Fajed bude osuđen, policija nastavlja da istražuje da li bi neko drugi mogao biti gonjen zbog krivičnih dela.

„Od emitovanja dokumentarca i našeg nedavnog poziva, detektivi su primili brojne informacije, pretežno u vezi sa aktivnostima Muhameda el Fajeda ali i sa delovanjem drugih", rekao je načelnik policije Stiven Klejman.

Policija i dalje poziva sve žrtve, kao i one koji imaju informacije o ljudima koji su olakšavali zlostavljanje da se jave.

Dodali su da se nastavlja sveobuhvatan pregled prethodnih optužbi i da su pronašli 21 optužbu koja je prijavljena policiji pre emitovanja BBC dokumentarca.

Pregled će osigurati da ne postoje nove linije istrage zasnovane na informacijama koje su se pojavile i da će, ako bude potrebno, biti u kontaktu sa Direktoratom za profesionalne standarde.

Iz kancelarije za policijsku kontrolu (IOPC) obavestili su BBC da su od policije tražili dokumenta koja treba poslati na istragu, kao i da je unutrašnji pregled policije u toku.

„Posle TV dokumentarca o Muhamedu el Fajedu, kontaktirali smo policiju kako bismo saznali da li je primila bilo kakve srodne žalbe ili identifikovala probleme u ponašanju koji bi zahtevali upućivanje IOPC-u", rekli su iz ove institucije.

Metropolitanska policija je sprovela pregled, dodao je portparol, i nadzorno telo još uvek nije primilo nikakve žalbe u vezi sa postupanjem policije po tim optužbama.

Prošlog meseca, BBC je čuo svedočenja više od 20 bivših zaposlenih žena koje optužuju milijardera, koji je preminuo prošle godine u 94. godini, da ih je seksualno napao ili silovao.

Dokumentarac i podkast El Fajed: Predator u Harodsu -prikupili su dokaze da, tokom El Fajedove vlasničke uprave, Harods nije samo propustio da interveniše, već je i pomogao da se zataškaju optužbe o zlostavljanju.

Trenutni vlasnici Harodsa izjavili su da su „potpuno zapanjeni" optužbama i da su njihove žrtve izneverene - na šta se prodavnica izvinila.

Od emitovanja, još 65 žena kontaktiralo je BBC sa tvrdnjama da su bile zlostavljane.

Dodaju i da je koristio razne taktike zlostavljanja, kao i da je birao žene zaposlene van njegovog preduzeća.

Nekoliko žena koje je intervjuisao BBC tvrde da ih je El Fajed zapošljavao na izmišljena radna mesta u njegovom domaćinstvima, uključujući i vilu u Okstedu, i da ih je potom seksualno iskorišćavao.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC