Nada za jedinog afričkog slona u zoološkom vrtu u Delhiju

Zoološki vrt u Delhiju obećao je da će promeniti uslove u kojima drže životilje, posle kritika o uslovima u kojima je držan Šankar, njegov jedini afrički slon.
Šankar, jedini afrički slon u zoološkom vrtu u Delhiju
@KVSinghMPGonda

Slon Šankar ima 29 godina i dugo je bio u lancima.

Živi u izolovanom ograđenom prostoru zoološkog vrta u Nju Delhiju.

Bivši indijski predsednik Šankar Dalaj Šarma dobio ga je 1996. na poklon od Zimbabvea.

Njegovi životni uslovi, posebno činjenica da ga drže u lancima, razlog su šestomesečne suspenzije zoološkog vrta.

Svetsko udruženje zooloških vrtova i akvarijuma (VAZA), kao razlog suspenzije navodi „kršenje kodeksa etike".

Suspenzija znači da zoološki vrt neće moći da prisustvuje konferencijama udruženja i njenim aktivnostima.

Mnogi u Indiji doživljavaju je kao veliki udarac po reputaciju zoološkog vrta.

Šankar u zoološkom vrtu u Delhiju
Ministry of Environment, Forest and Climate Change

U julu 2024. godine, Šankar je navodno dobio usekline od lanaca i povrede.

To se desilo tokom mušta, perioda od dva do tri meseca tokom kog odrasli mužjaci slonova ispoljavaju povišenu agresiju i nepredvidivo ponašanje motivisano pojačanim nivoom testosterona.

Tada je intervenisala VAZA i zatražila od uprave zoološkog vrta u Delhiju da objasni šta se desilo sa slonom.

Šankarovo putovanje

Šankar je afrički slon, koji se po velikim lepezastima ušima lakše uoče od azijskih kolega.

Uz Šankara, poznato je da u Indiji postoji samo još jedan afrički slon i to u zoološkom vrtu Misore, u južnoj indijskoj državi Karnataka.

Kad je Šankar bio mlađi, živeo je sa krdom indijskih slonova u zoološkom vrtu u Delhiju i imao je družbenicu po imenu Bombaj.

Ona je uginula 2005. godine.

Uprava zoološkog vrta kaže za BBC da je Šankar tokom odrastanja počinjao da doživljava mušt, te nisu uspevali da mu pronađu opcije za parenje, jer međunarodni zakoni zabranjuju ukrštanje vrsta prilikom parenja.

Uprava je u prošlosti tražila slona iz Bovane da bi Šankaru obezbedila družbenicu.

Azijski slonovi u zoološkom vrtu u Delhiju
Getty Images

„Šankar je oslobođen okova“

Posle suspenzije članstva zoološkog vrta u Delhiju, VAZA i Ministarstvo za životnu sredinu Indije izradili su plan kako da Šankaru bude bolje.

Jedanaestog oktobra, oslobođen je okova.

Kerti Vardhan Sing, zvaničnik Ministarstva za životnu sredinu, šume i klimatske promene, posetio je zoološki vrt i izvršio inspekciju uslova u kojima se drži Šankar.

„Šankar je oslobođen okova čim je izašao iz perioda mušta", rekao je.

Vlada je takođe saopštila da su održani detaljni razgovori sa ekspertima za zoološke vrtove o akcionom planu koji bi dodatno unapredio Šankarovo zdravlje.

Plan je obuhvatio odgovarajuću obuku osoblja zoološkog vrta, plan neophodne ishrane za Šankara i promene u njegovom životnom prostoru.

„Početkom godine je Šankar ušao u mušt kad je postao agresivan i morao je da bude vezan lancem pošto je razbijao granične zidove“, kaže Sing.

„Prirodno je za slonove da ispoljavaju ovakvo ponašanje u muštu, Ministarstvo takođe ulaže napore da nađe družbenicu za Šankara, da obnovi njegov kavez i da mu skine lance.“

Šankar u ograđenom prostoru u zoološkom vrtu
Nikita Dhawan/BBC

Uz to, pozvan je veterinarski tim iz centra za spasavanje divljih životinja da proceni Šankarovo stanje.

Doktor Niradž Sangvan, član ovog tima, rekao je da je važno obezbediti sigurno okruženje za Šankara tokom sledećeg perioda mušta, koji će se dogoditi u aprilu sledeće godine.

„Napraviće se ojačani zid koji bi ga stimulisao mentalno i dao mu pozitivno ograničenje, a u izradi je i plan lečenja ako bude bio potreban“, rekao je doktor Sangvan.

Koraci kao što su produbljivanje Šankarove veze sa njegovim čuvarima takođe je bio predmet razgovora u to vreme.

Tim planira da provede neko vreme sa Šankarom da bi dodatno procenio njegovu situaciju.

Šankar u žiži javnosti

Ovo nije prvi put da se Šankarov životni prostor u zoološkom vrtu u Delhiju našao u žiži javnosti.

Prethodno je Nikita Davan, osnivačica Omladine za životinje, neprofitne organizacije, podnela peticija Višem sudu u Delhiju.

Ona je želela da Šankar bude premešten u sklonište za divlje životinje.

Sud se nije složio sa tim zahtevima, navevši da Šankar pripada Indiji i da će se o njemu odgovarajuće starati njegov zoološki vrt.

An image of an animal rights activist from India.
Nikita Dhawan/BBC
Nikita Dhawan has demanded that Shankar be removed from the zoo

BBC je pitao Davan za reakciju suspenziju zoološkog vrta.

„Zoološki vrt ne pruža Šankaru dugoročna rešenja koja su mu potrebna.

„Na primer dugoročnu medicinsku negu, budući da Šankar ima mnogo problema sa stopalom i nema dovoljno resursa za njegov period mušta kroz koji će prolaziti svake godine", kaže ona.

Slonovi

Slonovi su veličanstvene životinje sa složenim društvenim životom i spadaju među najpametnija stvorenja u životinjskom carstvu.

I afrički i azijski slonovi žive u krdima koje predvodi matrijarh.

Mužjaci napuštaju krda tokom adolescencije, ponekad formirajući grupe sa drugim usamljenim mužjacima.

Trgovina slonovima iz zatočeništva i njihovo poklanjanje ima dug istorijat.

Evidencija pokazuje da se i afrički i azijski slonovi koriste u ratovima daleko od njihovih rodnih gruda, među njima još i tokom rimskih vremena.

U savremenoj istoriji, slonovi su uzimani iz afričkih i azijskih zemalja i prebacivani na Zapad u cirkuse.

Međutim, aktivisti za prava životinja su se izborili da se okonča ova praksa, prisilivši cirkuse da prestanu da ih koriste.

Uprkos tome, poklanjanje zatočenih slonova zoološkim vrtovima kao simbol nacionalnog ponosa i prijateljstva, i dalje se dešavaju.

Takođe, u nekim azijskim zemljama, kao što su Indija i Šri Lanka, slonovi su bili vidljivi statusni simboli bogate elite.

Njih drže hinduistički i budistički hramovi za učešće u verskim procesijama.

Kavan sa čuvarem u njegovom ograđenom prostoru u zoološkom vrtu Margazar u junu 2016. godine
Getty Images

Drugi incidenti

Šankar nije jedini „usamljeni slon“ koji je privukao pažnju na probleme lošeg postupanja u zoološkim vrtovima.

Kavan: poznat kao „najusamljeniji slon na svetu“, premešten je iz zoološkog vrta u Pakistanu u Kambodžu 2020. godine zbog loših životnih uslova.

Mali: slonica je živela sama skoro čitav život u zoološkom vrtu na Filipinima. Nju je Šri Lanki poklonila filipinska Prva dama Imelda Markos 1981. godine. Mali je uginula 2023. godine, nazvana jednim od „najtužnijih“ slonova na svetu.

Mutu Radža: tajlandski slon poklonjen budističkom hramu u Šri Lanki 2001. godine. Mutu Radža je vraćen na Tajland posle optužbi za zlostavljanje 2023. godine.

Mjan Kumara: Mjanmar je 2020. apelovao na Šri Lanku da prekine navodno zlostavljanje ovog slona koji je ovaj poklonio budističkom hramu 2013. godine.

Mondula: afrička slonica ostala je sama u Škotskoj nakon što je uginuo njen družbenik. Aktivisti su tražili da bude prebačena u sklonište 2017. godine.

Lusi: Aktivisti su 2017. pokrenuli kampanju da se slonica poznata kao „najpromrzlija slonica na svetu“ premesti iz kanadskog zoološkog vrta, gde je živela otkako je prebačena iz sirotišta u Šri Lanki kad je imala dve godine.

Hanako: 69-godišnji azijski slon u japanskom zoološkom vrtu bio je predmet međunarodne kampanje za bolje životne uslove i uginuo je 2016. godine.

En: još jedna slonica iz Šri Lanke provela je 55 godina nastupajući u cirkusima u Velikoj Britaniji pre nego što je spasena 2011. godine. Njen bivši vlasnik je proglašen krivim po tri tačke optužnice za svirepost.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.