Ujedinjene nacije - kako rade i zašto su često na meti kritika

Međunarodna organizacija, nikla na pepelu Drugog svetskog rata, osnovana je 24. oktobra 1945. „da spasi buduća pokolenja užasa rata”, koliko je u tome uspela?
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nedavno je proglašen za nepoželjnog u Izraelu i zabranjen mu je ulaz
Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nedavno je proglašen za nepoželjnog u Izraelu i zabranjen mu je ulazak u zemlju

„Mir, dostojanstvo i jednakost na zdravoj planeti”, parola Ujedinjenih nacija i danas zvuči kao ideal kojem treba težiti, ali ga realnost sve više dovodi u pitanje.

Međunarodna organizacija, nikla na pepelu Drugog svetskog rata, osnovana je 24. oktobra 1945. godine „da spasi buduća pokolenja užasa rata”, navodi se u Povelji UN.

Osnivači su se nadali da će države ubuduće sarađivati, biti prijateljski nastrojene i boriti se se protiv sukoba.

Ujedinjene nacije su „pobeda protiv samog rata… čvrsto zdanje na kom možemo da izgradimo bolji svet", opisao je tadašnji američki predsednik Hari Truman.

Blizu osam decenija kasnije, Ujedinjene nacije okupljaju oko četiri puta više zemalja, za njihovo finansiranje se izdvajaju desetine milijardi dolara, ali se i dalje vode ratovi, a siromaštvo i bolesti problem su većeg dela sveta.

Povezano

U čemu je problem?

Ključno telo UN, Savet bezbednosti, trebalo bi da spreči oružane sukobe tražeći diplomatska rešenja.

Može i da naloži članicama UN-a da uvedu sankcije i, kao poslednji korak, odobri vojnu akciju protiv agresora.

Od svih država članica UN-a zahteva se da se povinuju odlukama Saveta bezbednosti.

Međutim, Savet bezbednosti je često nemoćan da donese odluku jer pet najmoćnijih država sveta ima pravo veta.

A one uglavnom imaju suprotstavljene stavove o svetskoj politici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC