Venecija i taksa od pet evra: Odbrana od jednodnevnih turista „uspešna"

Gradske vlasti su odlučile da ubuduće posetioci koji dolaze na jednodnevni izlet plaćaju taksu tokom 54 dana.
Turisti na Trgu Svetog Marka
Reuters
Turisti na Trgu Svetog Marka

Venecija će naredne godine udvostručiti broj dana tokom kojih turisti koji dolaze na jednodnevni izlet moraju da plate ulazak, pošto je probni period naplate 2024. bio „uspešan“, rekao je gradonačelnik.

Luiđi Brunjaro rekao je da cilj ostaje isti - odvratiti turiste od posete gradu tokom istih dana kako bi „Venecija dobila poštovanje koje zaslužuje“.

Jednodnevni izletnici, koji unapred rezervišu posetu, moraće da plate pet evra da bi ušli tokom određenih dana između aprila i juna.

Oni koji rezervišu posetu manje od četiri dana unapred plaćaće deset evra.

U poslednje tri decenije, Venecija je postala jedna od najistaknutijih žrtava prekomernog turizma.

Grad trenutno prima procenjenih 30 miliona posetilaca godišnje, što je mnogo više od 50.000 stanovnika koji tamo zapravo žive.

A više od dve trećine tih posetilaca dođe na samo jedan dan.

Stoga su gradske vlasti odlučile da počnu da naplaćuju pet evra jednodnevnim izletnicima koji bi da posete Veneciju.

Tako je ovaj italijanski grad postao prvi na svetu koji je počeo da naplaćuje posetiocima da uđu u njega.

Turisti koji u grad dolaze petkom i danima vikenda, kao i tokom državnih praznika u periodu između 18. aprila i 27. jula 2025, plaćaće ovu taksu, što znači da će namet važiti ukupno 54 dana.

Svi posetioci stariji od 14 godina plaćaće taksu telefonom i moraće da pokažu kju-ar kod (QR) kod inspektorima, koji će nasumično proveravati ljude na mestima gde se posetioci obično okupljaju.

Oni koji ne budu imali kartu mogu da budu kažnjeni.

Kao i do sada, posetioci koji su rezervisali hotel ili privatni smeštaj biće izuzeti od plaćanja, kao i stanovnici Veneto oblasti, studenti Univerziteta Venecija i ljudi koji posećuju rodbinu u Veneciji.

„Od grada koji je najviše kritikovan zbog prekomernog turizma, Venecija je postala grad koji je najranije i najviše proaktivno reagovao na ovaj fenomen u svetu“, rekao je gradski odbornik Simone Venturini.

Tokom prvih osam dana primene novih nameta u aprilu ove godine, Venecija je zaradila mnogo više nego što je očekivala da će dobiti za tri meseca, prenose italijanski mediji.

Grad je inkasirao 2,4 miliona evra od taksi za ulazak do kraja probnog perioda sredinom jula.

Ipak, gradonačelnik Brunjaro kaže da će morati da sačeka dodatne analize kako bi video da li je zarada od nameta pokrila troškove organizacije naplate takse.

Cena izrade platforme preko koje se karte rezervišu, kao i kampanja koja je pratila uvođenje ove novine, koštali su oko tri miliona evra, preneli su italijanski mediji.

Đovani Andrea Martini, opozicioni gradski odbornik, rekao je ranije da je naplata ulaza „propali“ poduhvat jer nije pomogla da se turističe posete ravnomerno rasporede tokom nedelje.

Martini je rekao je da bi povećanje takse na deset evra bilo „beskorisno“ i da bi samo „pretvorilo Veneciju u muzej“.

Prošle godine Unesko je saopštio da će grad biti stavljen na listu ugrožene svetske baštine pošto klimatske promene i masovni turizam prete da dovedu do nepovratnih promena.

Velikim kruzerima prethodno je 2021. godine zabranjeno da ulaze u istorijsko jezgro Venecije koristeći kanal Gvideka pošto je jedan brod udario u luku.

Kritičari su takođe tvrdili da brodovi zagađuju i podrivaju temelje grada koji se često suočava sa poplavama.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • andra

    25.10.2024 12:03
    MI STARIJI
    sećamo sa države koja je svojim građanima naplaćivala izlazak iz države 10 marakaa i tada je bila ova vlast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.