Redak primerak 'Malog princa' na prodaju za 1,15 miliona evra

Jedinstveni primerak novele Antoana de Sent-Egziperija „Mali princ“, koju je autor otkucao i ilustrovao, stavljen je na prodaju.

Jedinstveni primerak otkucanog teksta dečije knjige Mali princ, jednog od najprevođenijih dela, biće stavljena na prodaju za 1,15 miliona evra.

Otkucani tekst uradio je u Njujorku njen autor Antoan de Sent-Egziperi, dok je bio u egzilu iz okupirane Francuske i jedan je od tri za koje se zna da postoje.

U delu su i rukom pisane beleške i skice koje je uradio Egziperi.

Biće u prodaji na festivalu umetnosti u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u novembru.

Izuzetno je retko da u rukama držate otkucani primerak dela, rekao je Semi Džej, specijalista za književnost u prodavnici kucanih knjiga Peter Harrington Rare Books.

Sent-Egziperi je rukom napisao legendarni roman, a rukopis se čuva u Njujorku.

Otkucao je i tri primerka Malog princa: dve je dao prijateljima (čuvaju se u Francuskoj i SAD), a treći „nije imao natpis i nikada nikome nije dat“, rekao je Džej za BBC.

Sent-Egziperi je napisao Malog princa za decu, na francuskom jeziku, dok je živeo u egzilu u Njujorku tokom Drugog svetskog rata.

Knjiga je objavljena 1943. godine.

Bio je iskusan avijatičar, a nakon što je napisao knjigu vratio se u Evropu i bio deo izviđačke misije za vazdušne snage Slobodne Francuske koja se borila protiv nacističke Nemačke.

Nestao je u poslednjoj misiji dok je bio iznad Sredozemnog mora, a nije poznato kako se njegov avion srušio.

Čuveno delo govori o pilotu nasukanom u pustinji, gde upoznaje dečaka po imenu Mali princ, koji posećuje Zemlju.

Od objavljivanja, Mali princ je prodat u milionima primeraka širom sveta.

Sent-Egzperijev originalni rukopis je u Njujorku.

Poznato je da postoje još dva kucana pisma, jedno je u francuskoj nacionalnoj biblioteci, a drogu u Hari Ransom centru u Teksasu.

Treći je bio decenijama u privatnoj kolekciji u Francuskoj i jedini je primerak koji je stigao do prodaje.

Peter Harrington Rare Books poseduje kucani tekst od početka 2024. godine, radi katalogizaciju, istražuje ga i priprema ga za prodaju.

Na koricama su tragovi ugašenih cigareta.

U ovom delu je i ono što se smtara prvim pisanim pojavljivanjem jedne od najpoznatijih rečenica priče: 'Samo srcem se može dobro videti; suština je nevidljiva oku'.

Ovaj tekst je mnogo intimniji od druga dva, rekao je Džej, ističući beleške i crteže koje je autor napravio na njemu.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Ilon Mask i Donald Tramp: Neka čudna veza

Mask je među najvećim pojedinačnim donatora u predsedničkoj trci i on navodno igra ključnu ulogu u Trampovim terenskim operacijama u ključnim kolebljivim državama.