Dramatična završnica izbora u Gruziji: Vladajuća stranka proglasila pobedu, proevropska opozicija tvrdi da je pokradena

Opozicija ne priznaje prve rezultate prema kojima vladajuća stranka ima 53 odsto, dok izlazne ankete pričaju drugačiju priču.
Bidzina Ivanišvili brzo je proglasio pobedu
Reuters
Vodeća snaga vladajuće partije Gruzijski san Bidzina Ivanišvili brzo je proglasio pobedu

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća partija u Gruziji vodi u prelomnim izborima na kojima se odlučuje o evropskom putu zemlje.

Partija Gruzijski san, koju vodi milijarder i biznismen Bidzina Ivanišvili osvojila je 53 odsto glasova, na osnovu više od 70 odsto obrađenog biračkog materijala, saopštila je centralna izborna komisija.

Prvi rezultati se dramatično razlikuju od izlaznih anketa koje su sproveli zapadni anketari, a jedan od lidera opozicionih partija smatra da su izbori „ukradeni od gruzijskog naroda“.

„Ne prihvatamo rezultate falsifikovanih izbora“, rekla je Tina Bokučava, predsednica Ujedinjenog nacionalnog pokrena (UNP).

I sve autoritarnija vladajuća stranka i četiri proevropske opozicione grupe, koje pokušavaju da okončaju 12-godišnju vladavinu Gruzijskog sna, prethodno su proglasile pobedu na osnovu izlaznih anketa.

Glazači u Gruziji, zemlji koja se graniči sa Rusijom, su u velikom broju izašli na birališta.

Zabeleženo je i više izveštaja o izbornim prekršajima i nasilju ispred glasačkih mesta.

Jedan od opozicionih zvaničnika u gradu južno od prestonice Tbilisija rekao je za BBC da ga je prvo pretukao lokalni funkcioner Gruzijskog sna, a potom 'još desetorica muškaraca" i da nije znao šta mu se dešava.

Opozicija smatra da su ovi izbori odlučujući - i da se bira između Evrope i Rusije.

Prethodno su mnogi izbore opisali kao najvažnije još od kada su Gruzijci glasali za nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991. godine.

Odmah po završetku glasanja, dve izlazne ankete koje su sprovele kompanije Edison i HarisIks za televizijske kanale naklonjene opoziciji dale su Gruzijskom snu 40.9 odsto i 42 odsto, dok su četiri opozicione grupacije ukupno dobile 51.9 odsto, odnosno 48 posto glasova.

Ali anketa za veliku provladinu televiziju Imedi predvidela je Gruzijskom snu 56 odsto.

Nešto kasnije Centralna izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate.

Saopšteno je i da će 90 odsto glasova biti prebrojeno dva sata po zatvranju birališta, ali četiri sata kasnije i dalje je prebrojano samo 72 odsto.

Centralna izborna komisija bila je na meti kritika zbog naklonjenosti vladi i požurivanja izbornih reformi bez neophodnih konsultacija.

„Državni organi imaju obavezu da obezbede transparentnost u izbornom procesu“, rekao je Dritan Nešo iz HarisIksa.

„Analizirali smo podatke sa biračkih mesta i postoji veliko odstupanje od podataka koje mi imamo. U nekim slučajevima imaju okruge u Tbilisiju gde Gruzijski san pobeđuje sa 45 odsto glasova, dok znamo da je većina opozicionih glasova došla upravo iz Tbilisija“, rekao je on.

Gruzijski san je proglasio pobedu i osvajanje većine u parlamentu, pošto se opozicija dogovorila da napravi koaliciju od četiri bloka.

Prema novom proporcionalnom sistemu u Gruziji, ko osvoji polovinu glasova osvaja i polovinu od 150 mandata u skupštini.

Bidzina Ivanišvili, koji je bogatstvo stekao u Rusiji 1990-ih, rekao je pristalicama da je ovo „redak primer u svetu da ista partija ostvari takav uspeh u toliko teškim okolnostima“.

Ipak, opozicioni lideri i njihovi glasači imaju potpuno drugačije viđenje.

„Ovo je trenutak. U budućnosti možda neće biti ovakvih prilika“, rekao je opozicioni glasač Levan Benidže za BBC.

„Znam da ima mnogo geopolitičkih rizika - od Rusije - ali ovo bi mogao da bude ključan momenat, tačka preokreta“, dodao je.

Tina Bokuchava, the chair of the United National Movement opposition party, gives a speech during a gathering at the party's headquarters after exit polls were announced during parliamentary elections in Tbilisi on October 26, 2024
VANO SHLAMOV/AFP
Tina Bokučava, liderka najveće opozicione partije Ujedinjenog nacionalnog pokreta, rekla je da su gruzijski narod i Evropa pobedili

Gruzija je prošlog decembra dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali status je od tada zamrznut zbog „nazadovanja u demokratiji“, a posebno zbog zakona o „stranom uticaju“ koji, u ruskom stilu, targetira grupe koje se finansiraju sa Zapada.

Sovjetski savez možda ne postoji već tri decenije, ali Moskva i dalje zemlje iz nekadašnje države doživljava kao sopstveno dvorište i sferu uticaja Rusije.

Kremlj će ceniti obećanje Gruzijskog sna o 'pragmatičnijoj' politici prema Rusiji, a posebno i odluku Brisela ranije ove godine da stopira proces pridruženja Gruzije.

Gruzijski san je glasačima obećao pridruživanje EU, ali je takođe optužio opoziciju da pomaže Zapadu da otvori novi front u ruskom ratu u Ukrajini.

Rusija okupira 20 odsto teritorije Gruzije od petodnevnog rata 2008. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pročitajte više:

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Izrael gađao vojne ciljeve širom Irana

Izrael navodi da je sproveo „precizne i ciljane udare“ na Iran tokom noći, a na meti su bile vojne baze na zapadu i jugozapadu zemlje - javljaja iranska novinska agencija