Švercer kokaina uhapšen pošto što se slikao pored Eskobarovog groba

Luiđi Belvedere je uhapšen u Medeljinu posle skoro četiri godine skrivanja u Kolumbiji.
Luiđi Belvedere
Polizia di Stato

Italijanski mafijaš i i begunac, bivši posrednik sa kolumbijskim narko kartelima, uhapšen je posle skoro četiri godine skrivanja u Južnoj Americi.

Luiđi Belvedere, jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, viđen je u gradu Medeljinu, nekadašnjem sedištu kartela zloglasnog narko bosa Pabla Eskobara.

Italijanska policija je objavila fotografiju Belvedera kako pozira pored Eskobarovog groba kada je saopštila da je uhapšen.

Uprkos tome što je pobegao iz Evrope da bi izbegao optužbe za trgovinu drogom, nastavio je „aktivnosti u organizaciji isporuka droge iz Južne Amerike u Evropu“, navela je policija.

Belvedere, za koga se smatra da ima oko 32 godine, bio je na listi najopasnijih begunaca italijanske vlade.

Poreklom iz Kazerte, severno od Napulja, „specijalizovao se za ilegalni uvoz kokaina“ i služio je kao ključna tačka kontakta između mafijaških klanova i kolumbijskih proizvođača kokaina, saopštila je italijanska policija.

U Italiji je radio za klan Kasalesi, koji pripada ozloglašenoj mafijaškoj organizaciji Komora.

Pablo Eskobar i sa ženom Marijom.
Getty Images
Pablo Eskobar je sedam godina bio na listi milijardera lista Forbs

Belvedere je bio u bekstvu od decembra 2020, kada je osuđen na skoro 19 godina zatvora zbog međunarodnog krijumčarenja droge.

Evropol, policijsko telo Evropske unije, sarađivao je sa kolumbijskim istražiteljima na pronalaženju Belvedera u Medeljinu.

Ovaj grad je služio i kao baza za narko kartel Medeljin na čijem čelu je bio Pablo Eskobar.

Osnovan je 1970-ih i na vrhuncu je snabdevao oko 80 odsto svetskog tržišta kokaina.

Kartel je bio toliko uspešan da je Eskobar sedam godina bio na Forbsovoj listi svetskih milijardera, pre nego što ga je policija ubila 1993. godine.

Italijanska policija je objavila fotografiju Belvedera kako čuči pored Eskobarovog groba.

Ona podseća na sliku samog Eskobara, koji je pozirao ispred Bele kuće u Vašingtonu dok je bio na čelu kartela u Medeljinu.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Izrael gađao vojne ciljeve širom Irana

Izrael navodi da je sproveo „precizne i ciljane udare“ na Iran tokom noći, a na meti su bile vojne baze na zapadu i jugozapadu zemlje - javljaja iranska novinska agencija