Bakterije u ustima 'mogu da ukažu na zdravlje mozga u budućnosti'
Određene bakterije koje su prisutne u ustima mogu da budu povezane sa promenama moždane funkcije kako starimo, navode stručnjaci.
Studija, koju je vodio Univerzitet u Ekseteru, u Engleskoj, otkrila je da su određene vrste bakterija povezane sa boljim pamćenjem i pažnjom, dok su druge povezane sa lošim zdravljem mozga i Alchajmerovom bolešću.
Vodeća autorka studije dr Džoana Lero kaže: „Možda ćemo moći da predvidimo da li neko nosi gen za Alchajmerovu bolest čak i pre nego što se pojave simptomi ili ta osoba pomisli da se obrati lekaru".
Istraživanje je još u ranoj fazi, ali naučnici sada ispituju da li unos određenih zdravih namirnica, kao što je zeleno lisnato povrće bogato nitratima, može pozitivno da utiče na zdravlje mozga podsticanjem razvoja određenih bakterija.
- Mogu li vitamini i kupanje u ledenoj vodi da ojačaju imunitet
- Kako plava tačkica u mozgu reguliše vaše spavanje
- Karantin u Vuhanu: 'Ne znamo istinu, ne pod ovim režimom'

Koautorka studije profesorka En Korbet kaže: „Značaj našeg istraživanja je veliki".
„Ako određene bakterije podržavaju funkciju mozga, dok druge doprinose njegovom propadanju, onda bi tretmani koji menjaju ravnotežu bakterija u ustima mogli da budu deo rešenja za sprečavanje demencije", naglašava ona.
„To bi moglo da podrazumeva promene u ishrani, unos probiotika, uvođeje određenih rutina oralne higijene, ili čak ciljane tretmane".
U studiji je učestvovalo 115 dobrovoljaca starijih od 50 godina, koji su već obavili kognitivne testove za potrebe drugog istraživačkog projekta.
Naučnici su ih podelili u dve grupe – one kod kojih nije bilo znakova opadanja moždane funkcije i one sa blagim kognitivnim poteškoćama.
Učesnici iz obe grupe poslali su uzorke tečnosti kojom su ispirali usta, koji su potom analizirani radi ispitivanja populacije bakterija.

Univerzitet je naveo da su ljudi kod kojih je pronađen veliki broj bakterija najserije i hemofilusa imali bolje pamćenje, pažnju i sposobnost obavljanja složenih zadataka.
Međutim, dr Lero je kod ljudi koji su imali problem pamćenja otkrila povećane nivoe bakterije Porphyromonas.
Takođe navodi da je bakterijska grupa Prevotella povezana sa niskim nivoom nitrata, što je češće primećeno kod ljudi koji imaju gen povezan sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti.
„Preporučujemo unos namirnica kao što su cvekla, zeleno lisnato povrće poput spanaća, rukole, zelene salate, velikih količina salate, uz istovremeno smanjenje unosa alkohola i ultra-prerađene hrane bogate šećerom", kaže dr Lero.
Zeleno lisnato povrće jedan je od najbogatijih prirodnih izvora nitrata.
Profesorka Ani Vanhatalo, pomoćnica prorektora za istraživanje na Univerzitetu u Ekseteru, kaže: „U budućnosti bismo mogli da prikupljamo ove [oralne] uzorke tokom pregleda kod lekara opšte prakse i da ih analiziramo da bismo rano otkrili znakove povećanog rizika".
- Moć joge koja menja um može da poboljša mentalno zdravlje
- Pušenje u Bosni i Hercegovini: S jedne strane ulice zabranjeno, prekoputa dozvoljeno
- Koliko loši po vaše zdravlje mogu biti „lažni prijatelji"
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar