Bez plaćanja poreza za mlade koji tek otvaraju firmu

Početnike u poslovanju neophodno je osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini, kako bi se podstakli mladi i nezaposleni da biznis vode u legalnim tokovima.
Bez plaćanja poreza za mlade koji tek otvaraju firmu
Foto: Pixabay
Ovo je ocena Analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje.
 
Ideja je da se od plaćanja poreza na dobit i poreza i doprinosa na zarade odnosno paušalnog poreza u trajanju od godinu dana, izuzmu preduzetničke radnje i mikro firme. Namenjen je mladima koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i onima koji su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Zdravstveno osiguranje za njih i njihove radnike bilo bi pokriveno iz budžeta dok bi mogli sami da uplaćuju doprinose za penziono i nezaposlenost.
 
"Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške", istakao je Goran Pitić, predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju.
 
Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.
  • dule

    12.10.2017 08:23
    A zar nije logičnije da bude - bez plaćanja poreza za firme koje nemaju prihode?

    Pa ko se snašao i počeo da prihoduje - taj da plaća poreze.

    A ko nije - da mu otvaranje firme, pored potrošenog vremena, ne bude kazna i u finansijskom smislu (porezi).
  • Iskusan

    12.10.2017 06:41
    Malo direktnije
    Ma, dajte vi onih 10.000 evra po otvorenom radnom mestu, kao i stranim "investitorima".
    Ili plaćajte doprinose svojim "mladima".
    Porez je ništavna stavka u odnosu na sve ostalo.
    Nakon 12 godina iskustva, samo me puškom mogu naterati da u Srbistanu otvorim nešto legalno.
  • nsadjan

    12.10.2017 03:18
    odlicna ideja
    o ovome se prica godinama a nikako da se sprovede u delo. a mislim da bi to bio odlican potez. za tih godinu dana ili posao krene ili ne, a taj novac za poreze i doprinose malo koji pocetnik ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.