Cementare žele da uvozimo smeće, naše je nekvalitetno

Na deponije u Srbiji svakodnevno stižu tone otpada koje zagađuju životnu sredinu, a u cementarama koje lože smeće i koriste ga kao alternativno gorivo žale se da ga nemaju dovoljno.
Cementare žele da uvozimo smeće, naše je nekvalitetno
Foto: Pixabay
S obzirom na to da se, kako tvrde, slabo uvodi red u ovu oblast, oni traže da im se omogući uvoz smeća iz Hrvatske i Slovenije, pišu Novosti.
 
U Udruženju cementne industrije Srbije kažu da su fabrike iz ovog sektora prethodnih godina uložile ogroman novac u nabavku opreme za preradu otpada, ali da do njih stižu nedovoljne količine sirovine, kao i da je ona najčešće lošeg kvaliteta. Dimitrije Knjeginić, direktor kompanije "Lafarž" iz Beočina, navodi da problem nastaje zbog toga što se smeće u Srbiji ne sortira, pa se sa papirom, gumom, kartonom i ostalim materijalima nađe i organski otpad poput paprika, lubenica i paradajza, a od njih sirovina postaje mokra i ne može da gori. To predstavlja dodatni trošak za proizvođača, jer mora da ga suši pre loženja.
 
"U ovom trenutku imamo ponudu da uzmemo smeće iz Zagreba i Ljubljane, jer tamo imaju obavezu da ga sortiraju na pravi način i zato ga je moguće iskoristiti bez sušenja. Nama nije cilj da uvozimo, već želimo da zbrinemo dobar deo našeg otpada umesto što se nekontrolisano deponuje i zagađuje vodu, vazduh i tlo. Ne interesuje nas nešto što može da ima dodatnu vrednost na nekom drugom mestu i što može da se reciklira. Prosečna vlaga otpada koji stiže u cementaru je 45 odsto, a pošto mokro ne može da gori, mi prvo ulažemo energiju i novac da ga osušimo, da bi mogao u jednom trenutku da se upali", priča Knjeginić.
 
Roland Fekete, menadžer industrijske ekologije, objašnjava da je energetska vrednost lignita 17 gigadžula, a materijal sa deponije ima svega sedam do devet gigadžula. Velike se rasprave vode o tome da li je to cementarama potrebno, jer im je nekad jeftinije da kupe ugalj u Venecueli nego da dorađuju smeće koje će koristiti kao alternativni energent.
 
Direktorka Cementne industrije Srbije Dejana Milinković kaže da je cilj ove organizacije, koja okuplja fabrike "Lafarž" iz Beočina, CRH "Srbija Popovac" i "Titan Kosjerić" da se neobnovljivi izvori potpuno zamene alternativnim.
 
"U nekim zemljama, poput Austrije, postoje fabrike koje celu proizvodnju baziraju isključivo na korišćenju energenata koji su nastali preradom otpada", objašnjava Milinkovićeva.
 
Inače, cementare lože otpadna ulja, gume, naftni mulj, komunalni otpad, a s nabavkom gotovo svakog potencijalnog energenta imaju poteškoće. Koriste komunalno smeće iz Novog Sada i Beograda, a donedavno im je otpad stizao iz Užica, koje je udaljeno oko 270 kilometara.
  • Mali Perica

    05.04.2018 08:40
    Lice ima i nalicje
    Petrol-koks, uato gume, otpadna ulja i maziva, medicinski otpad, otpad iz kafilerija,..., sve pobrojano, a ima ga jos, se spaljuje u beocinskoj cementari!?! Sve su to materijali koji su sa vrlo visokim rizikom kancera za gradjane, kada se spaljuje! Recimo otpadna ulja bezbedno se spaljuju na 900 stepeni, a oni ih uvode u sistem na mestu gde je temperatura 600 stepeni!?! A ko ta isparenja udise?
    Znate koliko je mladih ljudi (izmedju 30 i 56 godina) umrlo u Beocinu zadnje decenije? Na desetine...
  • yz

    29.10.2017 17:56
    Otpada ima i kod nas,kvalitetnog,ali treba to i platiti sve bi dzabe a posle nama skupo prodavali
  • samo nas truju

    29.10.2017 17:41
    Prvo filteri na sve fabrike pa onda zakerajte i zahtevajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.