Građani Srbije i kad bi imali više novca, ne bi mnogo štedeli

U poređenju sa Srbijom, u kojoj se u proseku mesečno uštedi 4.621 dinar (37 evra), mesečna štednja u Hrvatskoj je 63 evra, a u Rumuniji i Mađarskoj 53.
Građani Srbije i kad bi imali više novca, ne bi mnogo štedeli
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", Srbi su, iako uštede gotovo duplo manje, zadovoljniji onim što uštede od svojih komšija, pokazuje istraživanje Erste grupe. Procenat nezadovoljnih u Hrvatskoj i Mađarskoj je 29, odnosno 28 odsto, u odnosu na 20 procenta koliko je u našoj zemlji.
 
U ostalim zemljama regiona bi od hipotetičkog dodatnog iznosa na računu ispitani više uštedeli nego u Srbiji - 90 odsto sume bi sačuvali građani Rumunije, 56 procenata u Mađarskoj, 51 u Hrvatskoj, naspram 46 odsto u Srbiji.
 
Građani Srbije spadaju u obazrivije kada je reč o ulaganju novca. Pedeset i pet odsto stanovnika Srbije je veoma obazrivo pri investiranju, dok je u Hrvatskoj taj postotak 59, Rumuniji 32, a Mađarskoj 39 odsto.
 
Finansijsko znanje najlošije je ocenjeno u Srbiji. "Nedovoljnim" ga je ocenilo 47 odsto građana, u poređenju sa 39 odsto u Rumuniji, 35 odsto u Mađarskoj i 30 procenata u Hrvatskoj. "Dobrim" ga je procenila skoro petina stanovnika Srbije, četvrtina građana Hrvatske, 27 odsto ispitanika u Mađarskoj i 28 procenata u Rumuniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.