Goša ide u stečaj

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke ide u stečaj.
Milan Vujičić, koji je do prošlog meseca predvodio štrajk radnika u ovoj fabrici koji je trajao gotovo šest meseci, potvrdio je ovu informaciju za "Danas". Vest o stečaju dolazi mesec dana nakon što su radnici konačno postigli dogovor sa novim vlasnikom Lisnart limitedom koji su fabriku početkom aprila kupili od slovačke firme ŽOS Trnava. Na pitanje šta se desilo, Vujičić za "Danas" kaže da radnici "ne znaju", ali da očigledno Slovaci ne žele da Goša nastavi da radi.
 
"Zvao nas je direktor koji je bio danas u Vladi na sastanku. Ćerka firma ŽOS Trnave Zolen je pokrenula stečaj, toliko nam je rekao", kaže Milan Vujičić.
 
Štrajk u Goši počeo je krajem marta, kada se radnik Dragan Mladenović ubio u fabrici i to zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa, neoverenih zdravstvenih knjižica. Radnici su se udružili i sa kratkim prekidom štrajk je potrajao do polovine septembra.
 
Radnicima je ŽOS Trnava ostala dužna gotovo 1,8 miliona evra za doprinose i četiri miliona evra državi na ime poreza. Kada se 220 radnika fabrike zbog ovoga pobunilo, ŽOS Trnava je u rekordnom roku, za dan, prodala Gošu kompaniji Lisnart holdings limited, registrovanoj na Kipru.
 
Zbog prodaje munjevitom brzinom pojavile su se u medijima, ali i među radnicima, priče da su novi vlasnici ustvari povezani sa starim. Radnici su u međuvremenu, uz posredovanje Vlade Srbije, dobili deo novca koji im je bivši vlasnik ostao dužan, i taman kad se činilo da će Goša nastaviti da radi stigla je vest o stečaju.
  • sporije slabije gore

    02.11.2017 15:41
    @Jaja
    @Jaja
    "Samo me interesuje koji je ministar napunio dzepove preko ledja ovih jadnih ljudi..."

    Riba smrdi od glave...
  • Gerga

    02.11.2017 15:12
    Da, ali...
    Prvo da Poreska uprava i Ministarstvo finansija OD SVOJIH PLATA, a ne iz budžeta, nadoknade štetu radnicima i budžetu za neplaćene poreze i doprinose!!!
    Njihov zadatak je bio da kontrolišu da li poslodavac isplaćuje zarade i doprinose i oni su jedini krivci što se došlo u takvu situaciju. Dozvolili su da stranci pokupe robu i nestanu a da dugovi ostanu poreskim obveznicima Srbije!
    Kad to isteramo, ovo može da postane država, a sad je krimainalna banana!
  • Joka

    02.11.2017 15:02
    Bravo majstori, sasvim sigurno sve upropaštavate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.