Građanin Srbije zaostaje 50 godina za standardom EU

Predstavnici Svetske banke pohvalili su ekonomski napredak Srbije, ali je primetan bio i jedan poražavajući podatak.
Građanin Srbije zaostaje 50 godina za standardom EU
Foto: 021.rs
Vladi Srbije treba čestitati na fiskalnoj konsolidaciji, zadovoljni smo reformom javnih preduzeća, Srbija je popravila poslovni ambijent, što se vidi po napretku na Duing biznis listi, neke su od pohvala koje su izneli predstavnici Svetske banke, prenosi Danas.
 
Istovremeno, Srbija će ove godine ostvariti ekonomski rast od dva odsto, što je manje od očekivanih tri odsto, ali i od proseka zemalja Zapadnog Balkana od 2,6 odsto. Ne samo da će ove godine Srbija ostati ispod proseka privrednog rasta inače najsiromašnijeg regiona u Evropi, već će, prema projekcijama Svetske banke, to biti slučaj i u naredne dve godine.
 
Od predstavnika Svetske banke mogao se čuti i jedan poražavajući podatak, a to je da je pri sadašnjim stopama rasta prosečan građanin regiona 60 godina udaljen od standarda prosečnog građanina EU. U slučaju Srbije to je "svega" 50 godina. Ukoliko bi se ubrzale stope privrednog rasta, taj jaz bi se mogao smanjiti na 20 godina. 
 
Prema rečima Ekatarine Vostroknutove, vodeće ekonomistkinje Svetske banke za Zapadni Balkan, odgovornost za slabiji rezultat ove godine snose hladna zima i suša, koji su uticali na poljoprivredu i energetiku. 
 
Po rečima ekonomiste Svetske banke Lazara Šestovića, država bi trebalo da pošalje poruku da će budžet biti pod kontrolom i ako ne bude programa sa MMF-om, kao i da će mnogo zavisiti od toga da li će država uspeti da realizuje investicije. Javne investicije iz budžeta iznose oko tri odsto BDP-a i uz oko 10 odsto BDP-a investicija koje se odnose na javna preduzeća to je značajan potencijalni izvor rasta.
 
Šestović ocenjuje i da je sa ukupnim investicijama od 18 odsto BDP-a Srbija daleko od brzorastućih istočnoevropskih ekonomija koje imaju po 25 odsto udeo investicija u BDP.
  • miki

    19.11.2017 17:24
    Ako je stvarno tako kako pise , a nemam razloga da u to ne verujem- iskreno se stidim. Stidim se jer ne mogu (uz bezbroj pokusaja), nista da promenim. Izgleda da ne moze niko. .Izgleda da je Srbiji potreban duboki format hard diska jer su stecenja su toliko onesposobljavajuca i nepopravljiva ,te je bilo kakva intervencija totalno besmislena,,narocito ako se radi pomocu alata i metoda iz proslosti....tuga
  • djole

    18.11.2017 13:30
    dosad nijedan komentar nekog patrijote ili rusofila.
  • klaustrofobican

    18.11.2017 13:19
    Gornji naslov ne vredi za Jorgobanku , Zoranu , Bajatovica , Dragicu , Vulina , Knezevica , ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.