Kako je virus korona promenio poljoprivredu i prehrambenu industriju
Odgovarajući na temu konferencije o uticaju COVID-19 na poljoprivredu i prehrambenu industriju generalni direktor kompanije Lesafr najvećeg proizvođača kvasca u Srbiji Miodrag Jelić rekao da je naučena lekcija da se mora biti fleksibilnije oko zaliha proizvoda kao i da se asortiman mora prilagođavati.
"Pozitivno je što domaćinstva koja su godinama usporavala sa potrošnjom kvasca sada je povećavaju, s druge strane negativna je situacija sa hotelima, restoranima, kafićima i posebno pekarama koje se zatvaraju jer nema ko da kupuje", rekao je on.
Operativni direktor srpske podružnice svetskog lidera u proizvodnji stočne hrane kompije Sanders SH Nenad Ratkov rekao da je posle COVID-a treba više investirati u poljoprivredu i naći nove načine kako poljoprivrednim proizvođačima da predstave i prodaju svoje proizvode.
"Lekcija je da brinemo više o održivosti poljoprivrednog biznisa i da više investiramo u bolje odnose među svim učesnicima u lancu, koji čine proizvođači, korisnici, dostavljači proizvoda", rekao je on.
Za Marie-Luce Ghib, koja kao stručnjak francuskog ministarstva poljoprivrede savetuje region Srbije, Bugarske i Rumunije kriza sa COVID-om pokazala da nikakvo zatvaranje granica nije dobra ideja za poljoprivredu i da bi trebalo granice otvarati za poslovanje i proizvode.
Direktor poljoprivrednog sektora PKS Veljko Jovanović dodao je da je kriza pokazala da se mora voditi računa o čitavom lancu proizvodnje, snabdevanja i potrošnje kada su u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija.
"Ako jedna karika nije prisutna ceo lanac nije dobar, u ovom lancu nema nebitnih - o svemu treba brinuti, jer niko nije dovoljno bezbedan ako ne radimo zajedno", rekao je on.
Generalni direktor kompanije Axereal koja u Srbiji proizvodi pšenicu radi izvoza u EU Frederik Moulin rekao je da se mora raditi na jačem povezivanju sa snabdevačima i izneo utisak da će navike francuskih potrošaca biti promenje jer će više tražiti nacionalne proizvode.
Na konferenciji je zaključeno da će zatvaranje zelenih pijaca voditi ka promenjenom načinu maloprodaje koji će biti okrenut i online kupovini pijačne robe.
Bezbednost proizvodnje hrane, proizvođača i zaposlenih u ovom sektoru akcentovan sada u vreme vanrednog stanja zbog epidemije ostaće visoko na listi prioriteta i kada se situacija bude normaliizovala.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar