Mali: Sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, država preuzela na sebe najveći teret krize

Država je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi, čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom razmatraće se konačni efekti mera i o tome kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, kaže ministar finansija Siniša Mali.
Mali: Sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, država preuzela na sebe najveći teret krize
Foto: Pixabay
On je gostujući u emisiji "Oko" na RTS rekao da efekat mera mora da bude takav da podstakne rast privrede i sačuva radna mesta.
 
Ističe da je država izašla sa ozbiljnim i sveobuhvatnim paketom mera pomoći privredi i da je preuzela najveći teret krize. On dodaje da se mere još uvek primenjuju i da će se u septembru videti pravo stanje stvari.
 
"Najrealnije je da o efektima govorimo u septembru jer je ovo mesec u kome još uvek važi podrška i mere za ublažavanje posledice Kovida, a tada ćemo znati kakvi su prilivi, kako je reagovala EU na ovaj paket pomoći, kako nam ide sa izvozom, zatim kakva je zdravstvena situacija", rekao je Mali.
 
Nakon toga, kaže, razmatraće se konkretnije kakav je paket mera ili podrške dalje potreban privredi.
 
"Dosadašnji efekat mera je takav da nema masovnih otpuštanja radnika, što je scenario i u mnogim jačim zemljama od naše, nema zatvaranja fabrika, prodavnice su nam sve vreme bile pune", rekao je Mali.
 
Navodi i da niko ne može da predvidi kakva će situacija usled korona virusa biti narednih meseci i da se u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i PKS radi istraživanje, odnosno anketa u preduzećima o tome sa kakvim se izazovima suočavaju i kako funkcionišu.
 
"Ono što je veoma važno je da postoji poverenje između vlade, države i privrede. Slušamo se međusobno, i radimo zajedno, tako je definisan prvi set mera, a sada ćemo dalje da vidimo kako možemo da podržimo privredu", rekao je Mali.
 
Ministar finansija kaže da je situacija ozbiljna, ali da se pokazalo da država može da se nosi sa njom i bori za svako radno mesto.
 
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je vlada reagovala brzo i adekvatno da sačuva "kičmu privrede" i da je važno da nije došlo do otpuštanja radnika.
 
Čadež kaže da će dalje biti teško kao i svuda u svetu, ali da je urađeno sve što je moglo da problema u privredi bude što manje. Ističe da se sada pažnja usmereva na to da se vidi koji sektori su najviše pogođeni i kome je najviše potrebna pomoć.
 
"Nemamo više mogućnosti da pomažemo linearno svim sektorima. Sada radimo detaljnu analizu gde možemo najviše da pomognemo i gde je to najpotrebnije", rekao je Čadež.
  • Gubernator Klatimir

    22.07.2020 08:57
    Kako je to država preuzela na sebe "najveći teret krize" kada ništa ne proizvodi već joj je posao da ubire porez od privrede i građana i tako puni svoj budžet? Ako vam država nešto i da,kao džabe,to je ionako vaš i moj novac.
  • Ja

    22.07.2020 08:25
    Bagra
    Gospodu iz javnog sektora malo prorediti, beka svako svoje što je doveo otpudti i eto rešenja za preživljavanje privatnog sektora. Smanjite plate neradnicima, ukinite izmišljena radna mesta, partijske, kumovske, ridbinske veze. Manji nameti za privatnike,eto veća plata za radnika i taman se izjednače plate državnie gospode i privatnih robova.
  • jebač

    22.07.2020 07:57
    pička materina
    Uh, mnogo teška priča.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija