Neki domaći proizvodi će izgubiti oznaku geografskog porekla jer se ne proizvode više godina

Do kraja godine trebalo bi da bude usvojen novi zakon o oznakama geografskog porekla za poljoprivredno-prehrambene proizvode kojim se, između ostalog, predlaže da oni proizvodi koji imaju ovu oznaku, a ne proizvode se poslednjih sedam godina izgube ovaj status.
Neki domaći proizvodi će izgubiti oznaku geografskog porekla jer se ne proizvode više godina
Foto: Pixabay
Ovo je za Politiku potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede.
 
"Suština je da takve proizvode imamo na tržištu. Mi, nažalost, imamo takvu situaciju da za pojedine nema proizvođača iz različitih razloga. Iz nekih objektivnih, poput kladovskog kavijara, koji se ne može proizvoditi jer u Dunavu više nema nekih od tih vrsta riba ili su retke. Dok za neke druge jednostavno nema interesovanja", rekao je za Politiku Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.
 
Raketić je istakao da će Ministarstvo učiniti maksimum da svaki od tih proizvoda sa liste revitalizuje. Ipak, kako kaže, svesni su da to neće moći da bude izvodljivo u svim slučajevima. Očekuje se i određena izmena specifikacija jer one ranije nisu oslikavale realnu proizvodnju tih proizvoda i potrebno je da sada budu prilagođene. 
 
Inače, proizvođači iz Srbije, budući da Srbija nije članica EU, moraju da prođu kroz dvostepenu registraciju. Najpre, na nacionalnom nivou, a potom u još jednom krugu, ukoliko žele da obezbede oznaku porekla i za tržište EU. 
 
Na trenutnoj evidenciji u Srbiji ima 47 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji bi mogli da budu zaštićeni i u Evropskoj uniji. Neki od njih tu oznaku imaju već 30 godina, a pojedini se više i ne proizvode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija