Hotelijeri Srbije: Državna pomoć za samo dva meseca neće spasti hotele od zatvaranja

Hotelijeri Srbije su danas ocenili da dodatna pomoć države od 60 odsto minimalne zarade za zaposlene za samo dva meseca, neće spasti mnoge hotele od zatvaranja.
Hotelijeri Srbije: Državna pomoć za samo dva meseca neće spasti hotele od zatvaranja
Foto: Pixabay
Direktor hotela "Radison kolekšen" u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je "svaka pomoć dobrodošla, ali nije dovoljna, jer je situacija u poslovanju teška i preživeće samo hoteli koji imaju uštede iz ranijih godina".
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć novi paket pomoći preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima finansijskom podrškom za plate zaposlenih u iznosu od 60 odsto od minimalne zarade u trajanju od dva meseca, a uz to odlaganje plaćanja poreza najmanje za jedan mesec.
 
"Svi hoteli su u minusu od 1. aprila i ko je ranije štedeo, sada troši tu akumulaciju, jer su prihodi svega nekoliko odsto od prihoda godinu dana ranije", rekao je Vasilijević.
 
Vlasnica hotela "Ana-luks" u Pirotu Ana Lazarević, rekla je da će najavljena pomoć omogućiti da hotel preživi do oktobra, "kada bude mogao da otpusti višak zaposlenih bez kazne".
 
"Svi koji su uzeli pomoć za isplatu minimalnih zarada iz prvog paketa, pokajali su se, jer je bila uslovljena zabranom otpuštanja viška zaposlenih iznad deset odsto, u suprotnom kazna je 600.000 dinara, uzeti novac morao bi da se vrati za pet dana, uz kamatu od 17 odsto", rekla je Lazarević.
 
Dodala je da su hotelijeri mislili da će se pandemija smiriti i da će početi da rade, a sada kada se pandemija produžila i "posla nema, svi su u velikom problemu i šoku".
 
Lazarević je rekla da u hotelu ima po troje-četvoro gostiju, a u restoranu ima više kelnera nego gostiju. Hotel "Ana-luks", po njenim rečima, mesečno plaća "angažovanu struju" 254.000 dinara, a sa potrošenim kilovatima i preko milion dinara.
 
"Troškovi prema komunalnim državnim preduzećima su ogromni. Pre nekoliko dana iz Niša su u kontrolu došle inspektorke da provere da li je napravljena prijava za plaćanje naknade za izvodjenje muzičkih dela ('muzički dinar') njihovim autorima koja se podnosi u februaru i košta oko 60.000 dinara", rekla je Lazarević.
 
Direktor hotela "M" u Beogradu Desimir Popović, ocenio je da dodatna pomoć države nije dovoljna i da hotelijeri očekuju da se podrška u "punim" minimalcima nastavi do kraja ove godine.
  • NS

    25.07.2020 07:11
    @Aleksandra
    A sta bi ste vi hotelijeri hteli? Da drzava zalegne za vas zbog toga sto se desila visa sila (korona) koju niko nije mogao predvideti? I sa kojim sredstvima? I zasto bi bas vas trebalo da spasava kad ima i drugih kojima treba pomoc. To vam je tako u biznisu kad imate turbulentno trziste. Niko vam je garantuje uspeh. Uvek postoji rizik da dozivite finansijski krah (i bez korone)
  • Aleksandra

    24.07.2020 12:26
    Ovaj EvoOvako nas sve stavio u isti koš! Ne pitaš se da li su neki od nas uzeli kredite i uložili svu imovinu sticanu i u zemlji i u inostranstvu da bi smo nešto stvorili i pokrenuli u Srbiji i ovde zaposlili neke ljude? Spominješ veliki svetski lanac hotela, za njih ne brinemo, brinemo za nas male, porodične firme koji smo iz temelja gradili ono što je naše. NIkome oteli, ni od koga ništa ispod žita! Misliš da nas nema takvih?
    A štrajk? Pa videli smo kako se huligani i DB-ovci mešaju sa demonstrantima i ne želimo mrtve ili da nas krpe po bolnicama. Radije ćemo dostojanstveno propasti. I kupiće nas upravo neki krupniji i sumnjivi kapital. Sve se više pitamo da nije to po sredi i da neki iz vlasti žele da ovako iskoriste ovu situaciju. I dalje niko ne pita za poreklo imovine!
  • EvoOvako

    23.07.2020 19:56
    Pomoć
    Države neće spasiti hotelijere, baš kao ni ostale. Moja nejasnoća - neki dan su bili izbori - što niste pokazali nezadovoljstvo? Namešteni izbori? Pa što niste izašli na proteste? Preuzeti su protesti? Pa što ne napravite štrajk hotelijera?
    Jednostavno i među vama ima mnogo onih sa puterom na glavi koji su dozvolili svakojake bahatluke i merifetluke, pa sada ne smiju da zucnu zbog istih, jerbo zna se da hotel košta "Boga oca", pa će se pojaviti neko na vratima i upitati nezgodna pitanja.
    Dok se šmrkalo po sobama, radnike plaćalo na crnjaka, izbegavalo porez i na razne načine "snalazilo" nije se razmišljalo da budemo pošteni i da će nam sutra doći sve na naplatu. E pa gospodo, vaše sutra postalo je danas, pa ili ćutite i trpite ili u štrajk - trećeg nema. Od ovih saopštenja nema 'leba.
    I još nešto - ručak u pomenutom Radisonu košta kao i u Radisonu u Skandinaviji. Pa gospodo, nisu li u Skandinaviji u crnu uračunate i po 10 puta veće plate radnicima i mnogo skuplje namirnice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija