Mićović: Pad potrošnje goriva u Srbiji

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za RTS da je u prethodnih šest meseci u zemlji zabeležen pad potrošnje goriva od 10 procenata, ali da je realan pad još veći.
Mićović: Pad potrošnje goriva u Srbiji
Foto: 021
Cene nafte u svetu ponovo su počele da padaju. Razlozi su veći rast zaliha u Americi, ali i to što se zbog novog povećanja broja obolelih od virusa korona ponovo smanjuje tražnja za gorivom.
 
Mićović je za RTS istakao da je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i porasta platežne moći građana.
 
"U prethodnih šest meseci u Srbiji beleži se pad od 10 procenata, što nije mali pad naročito kada se zna da su prva dva meseca ove godine imala neverovatan rast potrošnje goriva", navodi Mićović.
 
Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom periodu cene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali sopstvene zalihe.
 
Što se tiče cena u Srbiji, Mićović navodi da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.
 
"U oba slučaja, promene su posledice turbulencija na svetskom tržištu nafte, gde je cena pala 20 dolara po barelu, a onda je porasla za više od 120 procenata, na 40 dolara po barelu, pa je cena nafte stabilizovana između 40 i 44 dolara po barelu, što znači da je odnos ponude i tražnje uravnotežen", objasnio je Mićović.
 
Upitan šta se može očekivati u narednom periodu, Mićović napominje da se stvari menjaju iz nedelje u nedelju.
 
"Prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje se neki veliki porast potražnje čak ni do kraja godine, a pitanje je šta će biti u narednoj. Ako nam je referentna 2019. godina, tu potrošnju ne očekujemo na globalnom nivou, a verovatno ni na nacionalnom pre 2022, 2023. godine", naveo je Mićović.
  • Suverenista

    26.07.2020 23:13
    Ekonomska cena :D
    A kod nas se cena formirala kada je barel prodavan na istorijskom maksimumu - preko 100 dolara. Klizila je na dole na pumpama -do izbora a dan nakon izbora skočila za slučajnih 10 dinara i niko ni reč nije rekao. Nameštaljka je potpuna. Jedina rafinerija koja se bavi preradom za široku potrošnju je tehnološki ustrojena za naftu iz Rusije, te nema nekog izbora ni zbog podele vlasništva i radosne podele ekstra profita.
  • Ns

    26.07.2020 20:46
    Ns
    Poskupi te za tih 10 posto lopurde
  • Drasko

    26.07.2020 15:23
    Trebalo bi bojkotovati gorivo da sto manje para ide ovoj fasistickoj drzavi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija