On je rekao da je na povećanje cena voća delimično uticala i pandemija jer je zbog sadržaja vitamina koji se preporučuju u borbi protiv infekcije porasla i tražnja.
"U Srbiji su kajsije izmrzle na 85 odsto površina, ostale su samo u brdskim predelima gde je bilo manje mraza i zato koštaju od 150 do 200 dinara", rekao je Keserović.
Dodao je da se to voće prošle godine prodavalo po ceni od 45 do 60 dinara po kilogramu, a da je lošijeg kvaliteta za proizvodnju rakije koštalo 35 dinara, a ove godine je 60 dinara.
Visoku cenu, prema njegovim rečima, imaju i jabuke koje se izvoze po 0,73 evra po kilogramu ili za oko 85 dinara.
Proizvođači jagoda su ovog proleća zarađivali do 25.000 evra po hektaru, zavisno od visine prinosa.
Najskuplja je, kako je rekao, borovnica, kilogram na domaćem tržištu košta od tri do četiri evra, a izvozi se po prosečnoj ceni od 5,5 do šest evra.
"Ove godine se pokazalo da se ulaganja u savremene tehnologije u uzgoju voća isplate jer povećavaju prinose koji proizvođačima donose zaradu i popravljaju životni standard", rekao je Keserović.
Komentari 6
Nemanja
V
DRT
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar