Mali: Sa MMF u oktobru o doradi švajcarske formule za penzije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija, a koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije.
Mali: Sa MMF u oktobru o doradi švajcarske formule za penzije
Foto: 021.rs
Mali kaže da je švajcarski model rasta penzija najbolji mogući model koji štiti interese penzionera.
 
"U narednih nekoliko dana imaćemo informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra", rekao je Mali.
 
Najavljuje da će ti podaci biti javno objavljeni, kao i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.
 
Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, Mali kaže da je o tome rano govoriti dok u oktobru ne stignu podaci o prilivu PDV-a u budžet.
 
"Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta", istakao je Mali i dodao da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.
 
Švajcarska formula za rast penzija znači da za 1,7 miliona penzionera u Srbiji penzije se povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.
 
MMF: Treba ograničiti povećanje plata i penzija
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da povećanje plata i penzija u javnom sektoru treba ograničiti, a da novac treba da bude usmeren na javna ulaganja, što je od presudne važnosti za podršku privrednom rastu. 
 
Takođe, budžet za narednu godinu treba uravnotežiti tako da se uzmu u obzir deficit koji bi trebalo da iznosi dva odsto BDP-a i pomoć privredi.
 
Ovo se navodi u saopštenju ove međunarodne finansijske organizacije povodom njihove odluke o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije. Ocenjeno je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike, piše "Politika".
 
Tao Džang, zamenik generalnog direktora i vršilac dužnosti predsedavajućeg, saopštio je sledeće: 
 
"Pod uslovom da se privreda postepeno oporavi kako se trenutno planira, planiranje budžeta za narednu godinu treba da se uravnoteži sa podrškom ekonomiji, a da se fiskalni deficit postepeno vrati na održiv nivo. Fiskalni prostor trebalo bi biti usmeren na javna ulaganja, što će biti od presudne važnosti za podršku rastu, uz ograničavanje povećanja plata i penzija u javnom sektoru. Utvrđivanje fiskalnih rizika proisteklih iz krize biće važno za izvršenja budžeta i projektovanje potreba za finansiranjem. Potrebna je stalna modernizacija poreske uprave da bi se zaštitili glavni tokovi prihoda tokom krize i naknadnog oporavka."
 
On je ocenio da je pandemija Covida-19 imala značajan negativan uticaj na privrednu aktivnost Srbije, a da su vlasti pokrenule blagovremene i snažne akcije. Fiskalni paket uveden kao odgovor na krizu jedan je od najvećih u regionu i pruža potrebnu podršku domaćinstvima i preduzećima, kao i veću zdravstvenu potrošnju.
 
Prema oceni MMF-a, monetarna politika s pravom je bila prilagodljiva, a usvojene su privremene vanredne mere koje pomažu u održavanju likvidnosti bankarskog sektora i podržavaju zaduživanje. Inflacija i dalje ostaje niska, a kurs stabilan, piše Jovana Rabrenović za "Politiku".
 
"Reforme finansijskog sektora treba da nastave da podržavaju oporavak i dugoročni rast. Prioriteti uključuju završetak privatizacije najveće državne Komercijalne banke, unapređenje razvoja tržišta kapitala i podršku pristupu finansiranju razvoja", navodi se u saopštenju MMF-a.
 
Ponavljaju raniju ocenu da će privredna aktivnost pasti tri odsto. Nakon ublažavanja "zaključavanja", ekonomija se počela oporavljati, a očekuje se da će rast u 2021. biti šest procenata. Rizici su znatni s obzirom na nesigurnost u vezi sa razvojem epidemije.
  • /

    30.08.2020 12:55
    /
    a sto ne bi australijski model za penzije?
  • bora

    29.08.2020 22:45
    razlike su sve vece i vece
    Ne znam koje formule primenjujete ali razlka izmedju mali i velikh penzija je sve
    veca.Deset posto na stopedeset hiljada i deset posto na dvadeset hiljada nije
    pravedna.
  • L

    29.08.2020 22:38
    L
    Ja mogu napisati daje ova vlast zaduzenija od broza i milosevica. Pa sada su duzni oko trideset dve milijarde dolara. Ovo ima da pukne kao balon a onda nam predstoi bankrot drzave koje ziveo i radio 90-ih on zna sta to znaci besparica,glad,otkazi sa posla,borba dase prezivi jedan dan. Ovo sto pricaju o novcu i ostale lazi moze poverovati samo covek koji ima psihicke probleme. Nemojmo se ljudi igrati i dozvoliti da ova vlast nase i zivote nase dece stavlja na kocku kako bise odrzala festacki na vlasti. Pod hitno oterati ovu bagru sa vlasti jer u suprotnom nas ceka gore napisani zivot i to vrlo brzo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija