Farmaceutska industrija povećala proizvodnju tokom epidemije

Za razliku od drugih privrednih grana koje je pandemija virusa korona prilično uzdrmala, u farmaceutskoj industriji ne samo da nije proizvela takav efekat, već je zabeležen rast prodaje.
Farmaceutska industrija povećala proizvodnju tokom epidemije
Foto: Pixabay
Tako je nemačka Štada grupa, u okviru koje posluje vršački Hemofarm, nedavno saopštila da je u prvoj polovini ove godine zabeležila povećanje prodaje od 16 odsto. Ta prodaja je vredna ukupno 1,47 milijardi evra.
 
Dobri poslovni rezultati su ostvareni i u farmaceutskoj proizvodnji u Srbiji. Farmaceutska industrija Srbije uspela je da tokom pandemije obezbedi uredno snabdevanje tržišta lekovima, stabilnu proizvodnju i nesmetan uvoz uz redovne isporuke zdravstvenim ustanovama, piše Danas. To je omogućilo i da Vlada Srbije prihvati predlog Privredne komore i odobri izvoz lekova. 
 
U uslovima epidemije Hemofarm je uvećao proizvodnju za 10 odsto. 
 
Bolje poslovne rezultate postigla je i beogradska fabrika lekova Galenika. Galenika je ostvarila povećanje prodaje od osam odsto u odnosu na prošlogodišnje rezultate.
 
Zabeležen je i rast prodaje u regionu, a otvorena su i tri nova izvozna tržišta, te je Galenika sada prisutna i na međunarodnim tržištima u zemljama Evropske unije, Bliskog istoka i Afrike. 
 
Izvor blizak Galenici kaže za Danas da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije, ne samo ta fabrika, već čitava farmaceutska industrija doživela povećanje prodaje. 
 
On podseća da je Galenika proizvela i Vladi Srbije stavila na raspolaganje 372.000 tableta hidroksihlorokina i da je vrednost te donacije u lekovima 400.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija