Cene u Nemačkoj pale zbog smanjenja PDV-a

Potrošačke cene u Nemačkoj pale su u avgustu na godišnjem nivou prvi put u poslednjih više od četiri godine zbog smanjenja PDV-a, kao jedne od mera u okviru vladinog paketa podsticaja za oporavak najveće evropske ekonomije od posledica epidemije.
Cene u Nemačkoj pale zbog smanjenja PDV-a
Foto: Pixabay
Savezni zavod za statistiku, Destatis, objavio je danas da je harmonizovana stopa inflacije, radi uporedivosti s podacima o rastu potrošačkih cena u drugim zemljama članicama Evropske unije, pala u avgustu za 0,1 odsto na godišnjem nivou nakon stagnacije u julu.
 
Na pad stope inflacije, između ostalog, uticalo je smanjenje PDV-a koje je stupilo na snagu 1. jula“, navodi se u saopštenju Destatisa.
 
U odnosu na prethodni mesec, nemačka inflacija je u avgustu potonula za 0,2 procenta, prema harmonizovanim podacima.
 
Ciljana stopa rasta inflacije Evropske centralne banke je neznatno ispod 2,0 odsto za evrozonu.
  • x

    31.08.2020 18:40
    y
    uskraćena je osnovna informacija: sa 19% na 16% (i sa 7 na 5) je spušten PDV, od 1.VII do 31.XII.
    https://www.pagero.com/news/german-vat-rates/

    žuti karton za tanjug.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija